Mobiltelefonen skal ud af folkeskolen

Undervisningsministeriet vil have digital detox i undervisningen og anbefaler mobilfri skoletid, spærrede hjemmesider og computerne ned i tasken.

Mobiltelefonen skal ud af folkeskolen

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har udsendt nye anbefalinger om brug af skærme i grundskoler og fritidstilbud.

Folkeskolens 0. til 9. klassetrin skal fremover være bedre til at fjerne mobiltelefoner og computere, medmindre de bruges til undervisningen. Samtidig skal det være muligt at spærre for adgangen til udvalgte hjemmesider, der eksempelvis giver adgang til spil eller streaming.

”Nu kommer anbefalingerne fra ministeriet til skolerne. Pak mobilerne væk. Spær adgang til hjemmesider med spil, streaming og TikTok. Læg computeren ned i tasken, hvis ikke den skal bruges. Skolen skal ikke være en forlængelse af teenageværelset. Tag klasselokalet tilbage. Det er budskabet. Jeg er meget glad for, at vi nu kan sende anbefalingerne ud. Jeg håber, de kan understøtte en god skærmpolitik på alle landet skoler,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Læs også: Særligt piger i folkeskolen bevæger sig mere, når mobilen er væk 

Fritidstilbud skal også skrue ned for digitale forstyrrelser

Det er ikke kun grundskolen/folkeskolen, at der skal lære at skrue ned for de digitale forstyrrelser. Det gælder også fritidstilbuddene. Her er der to anbefalinger:

  1. Skru ned for digitale forstyrrelser (sociale medier, spil og streaming m.v.)
  2. Skab balance i udbuddet af pædagogiske aktiviteter – der skal både være mere plads til analoge aktiviteter uden skærme

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet begrunder sine anbefalinger med en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Den viser, at både sundhed og læring bliver påvirket negativt af de digitale forstyrrelser, som børn og unge oplever i skolen og fritidstilbud. Den digitale detox skal altså både give sundere børn, som også får mere ud af undervisningen i folkeskolen.

Alt imens Undervisningsministeriet anbefaler mindre skærmtid i undervisningen, styrker DR sine digitale tilbud til børn med tre nye Ramasjang-apps for at være der, hvor børnene er: Foran skærmen.

Læs også: For meget skærmtid kan skade børns øjensundhed