Google Earth viser Jordens forandringer gennem 37 år

I samarbejde med NASA har Google gjort det muligt at se, hvordan kloden har forandret sig på 37 år i en gigantisk timelapse.

Google Earth viser Jordens forandringer gennem 37 år

I en enorm videomosaik på 24 millioner satellitbilleder på i alt 4,4 terapixel, som svarer til 530.000 videoer i 4K-opløsning, viser Google Earth forandringer over de seneste 37 år. Her kan man se hvordan skove svinder ind, is forsvinder og søer bliver mindre. Men man kan også se lokale forandringer i Danmark.

Læs også: Nu kan du tage med Google Maps på vandretur i Danmark

I de imponerende, og samtidig skræmmende timelapse videoer, kan man se hvordan isen forsvinder i Alaska, skoven svinder ind i Amazonas regnskov, hvordan skovbrande har hærget i Australien og meget mere. I Timelapse kan man se lokal udvikling af havnemiljøer i blandt andet Frederikshavn, Rønne og København.

”Klimaforandringer kan være svære at få øje på i det daglige, men nu får alle muligheden for at springe ud i stratosfæren og få et unikt indblik i, hvordan kloden har udviklet sig gennem fire årtier, både med og uden menneskelig påvirkning. På den måde kan man se planeten i en ny dimension – tid,” siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google i Danmark.

I denne video fremviser Google nogle af timelapse videoerne:

Se også: Nyheder om Android og iOS

Klimaforandringer i timelapse

Samtidig offentliggør Google flere end 800 timelapse-videoer i 2D og 3D til brug for forskere, lærere, journalister – og alle andre. De er opdelt i fem kategorier: forandringer af skovområder, urban vækst, varmere temperaturer, nye energikilder og verdens sårbare skønhed. Kategorierne fungerer som guidede ture i menneskers påvirkning af naturen med historier om, hvordan områderne forandrer sig, og hvad det blandt andet betyder for dyrelivet og lokalbefolkningen.

Med opdateringen kan enhver nu besøge Google Earth og se en virtuel gengivelse af kloden, og hvordan den har udviklet sig år for år. Det er muligt at følge et helt kontinents udvikling eller zoome ind på bestemte byer eller områder og springe manuelt mellem enkelte år, hvis man fx vil nærstudere de geografiske følgevirkninger i Tyskland efter Berlinmurens fald eller opførelsen af Metroen i København.

”Mange mennesker har gennem årene hoppet til toppen af Mount Everest eller Machu Picchu i Google Earth. Med opdateringen sætter vi fokus på, hvordan vi som mennesker på godt og ondt behandler planeten. Forhåbentlig kan det også bidrage til såvel forskning som indlæring,” siger Jesper Vangkilde.

De 24 millioner satellitbilleder er blevet til i samarbejde med det amerikanske rumagentur NASA, det fælles rumprogram Landsat og det europæiske rumprogram Copernicus og EU-Kommissionen. Billederne er samlet i én stor videomosaik på størrelse med en halv million videoer i 4K-opløsning.

Se de menneskeskabte forandringer fra 1984 til 2020 i Google Earth her.

Læs også: Android Auto er nu officielt klar i Danmark