Google indgår forlig i retssag om sporing i inkognitotilstand i Chrome

I 2020 begyndte en retssag om, hvorvidt Google registrerede browsingaktivitet, selv om man brugte den private inkognitotilstand i Chrome. Nu har Google indgået forlig i sagen.

Google indgår forlig i retssag om sporing i inkognitotilstand i Chrome

Med tilstanden inkognito i browseren Google Chrome kan man som bruger søge og tilgå hjemmesider, uden at data bliver gemt i browseren. Dermed undgår man, at browsingaktivitet og cookies gemmes.

Men sådan er det ikke. I hvert fald hvis man spørger tre menige amerikanere – William Byatt fra Floria og Chasom Brown og Maria Nguyen fra Californien. De startede i juni 2022 et gruppesøgsmål mod Google.

De krævede mere end fem milliarder dollar i erstatning, fordi Google, ifølge dem, indsamler data fra de brugere, selv når de søger og surfer i inkognitotilstand i Chrome.

Læs også: Kritisk fejl i Google Chrome – opdater straks browseren

Tvetydige formuleringer i Googles advarsel

Den oprindelige retssag havde som argument, at Google ”ikke kan fortsætte med den skjulte og uautoriserede dataindsamling fra næsten alle amerikanere med en computer eller telefon.”

I august 2023 besluttede dommeren Yvonne Gonzalez Rogers, at sagen skulle fortsætte. Det var med begrundelsen, at måden, som Googles fortrolighedserklæring og oplysende tekst, når inkognitotilstanden åbnes, var tilpas tvetydige i forhold til, om “formuleringerne skabte et håndhæveligt løfte om, at Google ikke ville indsamle brugernes data, mens de browsede privat.”

Dommeren fandt det også problematisk, at Google indsamler data fra brugere i inkognitotilstand i ”de samme logfiler” som brugere, der ikke bruger inkognito. Der lader altså ikke til at være den beskyttelse, som Google giver indtryk af.

Google indgår forlig

Noget tyder da også på, at de tre sagsøgere har haft fat i noget. Ifølge Ars Technica har Google i hvert fald indvilliget i at indgå forlig i sagen i stedet for at lade den gå videre til en domstol.

Betingelserne for forliget er endnu ikke blevet offentliggjort, men de skal præsenteres for retten i slutningen af januar. Derefter kommer godkendelsen en gang i februar.

Google har tidligere sagt, at selskabet ville ”forsvare sig selv kraftigt mod” påstandene, fordi Chrome-browseren ”tydeligt gør opmærksom på, hver gang man åbner et inkognitovindue, at hjemmesider måske kan indsamle personens browsingsaktivitet under sessionen.”

I 2021 testede Google – muligvis som et svar på søgsmålet – et andet design af inkognitosiden. Google vendte dog igen tilbage til det oprindelige design.

Læs også: Googles AI vil hjælpe dig med at skrive tekst i Chrome