Første indtryk og test: Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Samsung er tilbage med en ny topmodel i Galaxy Note-serien. Vi har Samsung Galaxy Note 20 Ultra til test netop nu og dette er vores første indtryk.

Første indtryk og test: Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Den 5. august 2020 var Samsung klar til at præsentere en ny generation af deres S Pen-udstyrede smartphone: Galaxy Note-serien. Sidste års Galaxy Note 10+ viste sig at blive “Årets Mobil”, valgt af læserne, og fik derudover topkarakter i vores test. Så der er meget at skulle leve op til for den nye Samsung Galaxy Note 20-serie, som består af to telefoner: Galaxy Note 20 og Galaxy Note 20 Ultra. I denne omgang er det topmodellen Samsung Galaxy Note 20 Ultra vi kigger nærmere på og har startet test af.

Læs også: Test af Samsung Galaxy Note 20

Den første model i Samsung Galaxy Note-serien blev lanceret for 9 år siden, som på knap et år blev solgt i 10 millioner eksemplarer. Dengang blev Note-serien kendt for store skærme, den bedste hardware og selvfølgelig dens lille indbyggede stylus, S Pen. Nu står vi her med Samsung Galaxy Note 20 Ultra, der uden tvivl er den vildeste Note nogensinde. Og i dag er der knap så meget der skiller Note-serien ud fra de andre toptelefoner – tilbage er faktisk kun S Pen.

Prisen er deroppe hvor man kunne forvente: En vejledende pris på 10.199 kroner for den mindste model med 8 GB RAM og 256 GB lagerplads og 10.899 kroner for 12 GB RAM og 512 GB lager.

Er den nye Galaxy Note 20 Ultra den bedste mobiltelefon i år? Det er det vi skal finde ud af. Velkommen til mine første indtryk af Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

Læs også: Samsung Galaxy Note 20 Ultra: Dansk pris og tilgængelighed

Designet på Galaxy Note 20 Ultra

Jeg fik fingre i Samsungs billigere Galaxy Note 20, inden jeg fik mulighed for at prøve Ultra-modellen. Hvor Note 20 skuffede mig på byggekvaliteten, så er Galaxy Note 20 Ultra af en helt anden kaliber og den kvalitet man forventer af Samsung – og til den pris.

Man er slet ikke i tvivl om, at Note 20 Ultra er en del af Note-familien. Her ser man de traditionelle kantede hjørner og den buede skærm – for ikke at glemmte S Pennen, som sidder gemt væk i bunden af telefonen. Det er en nydelig telefon, som samtidig føles solid og som et stykke kvalitets-elektronik.

Som den første Samsung-telefon nogensinde har Galaxy Note 20 Ultra fået en ramme en rustfrit stål, mens bagside og forside er pakket ind i en ny udgave af Gorilla Glass, kaldet Victus. Denne nye Gorilla Glass skulle være endnu stærkere og mere modstandsdygtig overfor ridser. Bagsiden er denne gang mat, hvilket er både pænt og giver et bedre greb. Selve Samsung-logoet i bunden virker til at være indgraveret i bagsiden – et lækkert touch.

Ikke så overraskende, så er Samsung Galaxy Note 20 Ultra en stor mobiltelefon. Skærmen er på 6,9 tommer, men alligevel er den ikke meget større end sidste års Galaxy Note 10+, som “kun” bød på en 6,8 tommer skærm, og faktisk mindre og lettere end Samsung Galaxy S20 Ultra med tilsvarende 6,9 tommer. Mål og vægt på Galaxy Note 20 Ultra lyder 164,8 x 77,2 x 8,1 mm og 208 gram. Og der er selvfølgelig fordele og ulemper ved disse store telefoner, hvor enhåndsbetjening kan være en udfordring. Heldigvis er der et rimeligt godt greb i bagside og ramme, hvorved den føles sikrere i hånden end mange andre telefoner i denne størrelse.

Kameraet på bagsiden ligner det fysisk største Samsung endnu har præsteret. Er det pænt? Personligt synes jeg det er frygteligt at se på, på en ellers flot mobiltelefon. På forsiden finder man en enkelt frontkamera, gemt i en hole punch-laserudskæring i toppen af skærmen. Derudover finder man power- og lydstyrkeknapper på højre side af telefonen. I bunden er der USB-C indgang, S Pen samt en højtaler. En højtaler finder man også i toppen, hvorved Galaxy Note 20 spiller i stereo og faktisk gør dette meget overbevisende.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra er på både design og byggekvalitet creme de la creme og det bedste producenten kan præstere.

Læs også: Test: Samsung Galaxy Note 20 Ultra – Årets vildeste telefon

Se også: Billige priser på Samsung Galaxy-telefoner

Uha, en lækker skærm

Samsung kan det der med skærme, og denne er uden tvivl blandt de allerbedste på markedet. Samsung Galaxy Note 20 Ultra arver Dynamic AMOLED 2X-skærmen fra flagskibet Galaxy S20 Ultra, men tilføjer også lidt nyt.

Der er tale om en voldsom 6,9 tommer skærm, som tilbyder enten QHD-opløsning eller 120 Hz-skærmopdatering i fuld HD – 120 Hz og QHD kan ikke kombineres, desværre. Det samme gjorde Galaxy S20-serien, men Note 20 Ultra tager teknologien et skridt videre. Den kan nemlig automatisk skifte mellem 60 og 120 Hz, alt efter hvilken slags indholder der vises på skærmen. Det er med til at spare på strømforbruget. Det er efter sigende en dyr teknologi, hvorfor kun Ultra-modellen i Note 20-serien har denne type skærm.

Derudover tilbyder skærmen masser af lys, farver og kontrast og det er svært at forestille sig bedre end dette. Samtidig gør de 120 Hz, at Galaxy Note 20 Ultra føles utroligt hurtig og flydende.

Læs også: Disse telefoner har hurtigere skærmopdatering

Det er selvfølgelig trist, at den kommer med uændret chipset fra Galaxy S20-serien, hvor fx amerikanerne får Snapdragon 865+, som tilbyder bedre ydelse, men det vil i dagligt brug være umuligt at mærke forskellen.

Indtil videre er der lagt op til en virkelig god underholdnings-oplevelse på Galaxy Note 20 Ultra, og det bliver med de to gode højtalere en perfekt oplevelse.

Alt i alt, så er der ikke en finger at sætte på hverken skærm, ydelse eller lyd.

Læs også: De hurtigste Android-telefoner – sommer 2020

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Jeg er vild med skærmen i Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Desværre kan man ikke kombinere QHD og 120 Hz.

Nogenlunde batteritid

Den store skærm og den kraftige hardware har brug for et batteri af en fornuftig størrelse. Samsung Galaxy Note 20 Ultra er udstyret med et 4500 mAh batteri, hvilket kun er 200 mAh mere end Galaxy Note 20 og Note 10+, og 500 mAh mindre end Galaxy S20 Ultra.

Jeg er stadig godt i gang med at teste batteriet i telefonen, men indtil videre får jeg et sted mellem en- og halvanden dag. Det er ikke vildt imponerende, men tilfredsstillende. Jeg havde håbet på to dage i så dyrt et flagskib, hvilket de ekstre 500 mAh havde været en hjælp til. Men det er sikkert manglende plads, som har gjort dette til en umulighed i Note 20 Ultra – der skulle jo være plads til S Pen og det hardware den kræver.

Opladningen sker til gengæld gansk tjept. Der medfølger en 25W-hurtigoplader som giver cirka 60 procent strøm efter 30 minutter i opladeren. En fuld opladning er klaret på 1 time og 6 minutter.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra tilbyder desuden hurtig trådløs opladning og omvendt trådløs opladning, som jeg nok skal have mere om min endelige test.

Læs også: Mobiltelefoner med bedst batteritid

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Det tredobbelt kamera i Samsung Galaxy Note 20 Ultra gør det godt.

Læs også: Test af Samsung Galaxy S20 Ultra

Kameraet spiller

Kameraet ser ganske velkendt ud, hvis man kender til Samsungs produkter. Det er nemlig næsten identisk til det man finder i flagskibet i S-serien, Galaxy S20 Ultra. Dog er der bygget om på telefotolinsen og tilføjet nyt til kameraet hovedsensor. Her er et overblik over kamera-hardwaren:

Hovedkamera: 108 MP sensor, f/1,8 blænde, 0,8 mikrometer pixels, optisk billedstabilisering og laser autofokus

Telefoto: 12 MP sensor, f/3,0 blænde, 1,0 mikrometer pixels, 5x op­tisk zoom, 50x hybrid-zoom og optisk billedstabilisering

Ultra vidvinkel: 12 MP sensor, f/2,2 blænde, 1,4 mikrometer pixels og 120 graders synsfelt

Den hurtige vil opdage, at Samsung har droppet ToF 3D-sensor i Samsung Galaxy Note 20 Ultra og i stedet smidt en laser autofokus i. Laser autofokus skal hjælpe med til hurtigere fokusering, hvilket var et problem med samme sensor i Galaxy S20 Ultra. Derudover byder den på op til 5x optisk zoom, 50x hybrid zoom samt ultra vidvinkel. Et meget populært valg af kamera-sensorer og det giver masser af muligheder og funktionalitet.

Jeg er stadig i gang med at teste kameraet, men er indtil videre meget positiv. I forhold til Note 10+, Note 20 og S20+, så leverer den en bedre kvalitet. Fokuseringen er uden tvivl hurtigere end i S20 Ultra og kvalitet på samme niveau. Der er godt knald på farverne og Samsungs HDR er som sædvanlig uhyre effektiv. Jeg kan lide dens varmere farver, billeder taget med ultra vidvinkel, portræt og 5x zoom, men jeg er ikke helt solgt på 50x zoom og aften- og natbilleder. Her er der altså stadig stærkere konkurrenter på markedet (Huawei).

Der er dog ingen tvivl om, at dette er et af de allerbedste mobilkameraer på markedet lige nu. Og så er det et stort plus, at Samsungs kamera-app er så lækkert lavet og simpel at anvende. Jeg arbeder videre med kameraet og er klar med mere ris og ros i min endelige test af Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

Vi er inden længe klar med en kamera-sammenligning mellem Samsung Galaxy Note 20 Ultra, OnePlus 8 Pro og Huawei P40 Pro.

Billeder taget med Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Læs også: Resultat af kamerablindtest: Denne smartphone har det bedste kamera

Test af Samsung Galaxy Note 20 Ultra på vej

I de næste dage fortsætter jeg min test af Samsung Galaxy Note 2o Ultra, hvor jeg vil kigge nærmere på kameraet, den forbedrede S Pen og alle de små ting, som man først opdager efter nogle dages brug.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra lander i butikkerne på fredag den 21. august, og inden da er min anmeldelse af den klar til læsning.

 

Emnet er ikke færdigdebatteret

Siden redaktionen kørte denne artikel er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald fulgte op på historien. Allerede d. 18/8/2020 publicerede vi en opfølgning med sagen om Test: Samsung Galaxy Note 20 – Svær at anbefale – Læs her. Den absolut seneste udvikling i sagen kan du følge her.