Huawei mister vigtig leverandør af Kirin-chipsets

Verdens største producent af mikrochips, TSMC, stopper til september med at levere Kirin-chipsets til brug i Huaweis smartphones på grund af den verserende handelskrig mellem USA og Kina.

Huawei mister vigtig leverandør af Kirin-chipsets

USA strammede i maj grebet om ikke-amerikanske producenter af chipsets. Nu skal de have en licens til at bruge amerikansk teknologi og værktøj på deres fabrikker, hvis de vil levere komponenter til Huawei.

Huawei har udviklet egne HiSilicon Kirin-chipsets med ARM-arkitekturen og brugt disse i firmaets smartphones i efterhånden mange år. Men Huawei producerer dem ikke selv. Det gør den taiwanesiske gigant TSMC, som også producerer chipsets for Apple, Qualcomm, Samsung, NVIDIA, Broadcom og Mediatek.

Selv om TSMC ikke er en kinesisk virksomhed, har handelskrigen også store konsekvenser for chipsetleverandøren, fordi firmaet bruger amerikansk teknologi og værktøj til sin produktion af de chips, som TSMC leverer til Huawei, som er på USA’s sortliste.

Valgte TSMC derfor at fortsætte med at producere chipsets til Hauwei, ville TSMC selv ryge på en sortliste, fordi chipproducenten så at sige bidrager til, at amerikanske firmaer samarbejder med Huawei gennem TSMCs produktion af chipsets.

TSMC har derfor valgt at efterkomme de nye reguleringer fra USA, skriver Ars Technica. TSMC mister dermed sin næststørste kunde i Huawei, men fordi TSMC er den suverænt største og den teknologisk mest førende leverandør af chipsets, er der stadig masser af kunder at producere chipsets for. Særligt Apple, som TSMC er i færd med at forberede produktion af 80 million Apple A14 Bionic-chipsets til.

Faktisk kunne TSMC for ganske nyligt præsentere et kvartalregnskab, der så meget bedre ud end forventet.

Læs også: USA siges at ville hindre Huawei i at købe chips

Huawei kan komme i store problemer

Til gengæld vil det ramme Huawei meget hårdt, som før eller siden vil løbe tør for Kirin-chipsets produceret af TSMC. Tilbage i maj stoppede TSMC med at tage imod nye ordrer fra Huawei. Dog har TSMC fået lov til at fortsætte med at levere allerede producerede Kirin-chipsets til Huawei i en henstandsperiode på 3 måneder indtil 14. september. Derefter kan Huawei ikke længere modtage HiSilicon Kirin-chipsets fra TSMC.

Det er endnu ikke bekræftet, men spekulationer går på, at Huawei har købt stort ind af Kirin-chipsets, inden handelsforbuddet trådte i kraft, så Huawei ikke mangler komponenter på kort sigt. Der skulle angiveligt være nok chipsets til resten af året, men hvis forholdet mellem USA og Kina stadig ikke er blevet bedre inden da, kan det få katastrofale følger for Huawei, som ikke kan levere smartphones med processorer af samme kvalitet – og måske heller ikke i samme mængde – som normalt.

I Kina findes en pendant til TSMC kaldet Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Her er HiSilicon allerede kunde, og der spekuleres rundt omkring i, om det bliver SMIC, der skal løfte opgaven som hovedleverandør af Kirin-chipsets til Huawei-telefoner i kølvandet på USA’s handelsforbud, som får TSMC til at stoppe samarbejdet med HiSilicon/Huawei.

Det er ifølge mediet Nikkei for nylig lykkedes SMIC at hente hele 128 milliarder kroner i investeringer, hvilket formentlig også er nødvendigt, da TSMC har et stort teknologisk forspring.

TSMC ventes at skulle producere Apples kommende A14 Bionic-chipsets med en ny 5 nanometer fremstillingsproces, hvilket giver plads til endnu flere transistorer på samme fysiske plads i de små chipsets. Til sammenligning foregår SMICs nyeste fremstillingsproces kaldet N+1 ved mellem 7 og 14 nanometer svarende til Samsungs 8 nanometer fremstillingsproces.

Huawei vil muligvis godt kunne fortsætte ved at benytte de resterende chipsets produceret af TSMC og samtidig bruge SMIC som ny leverandør, men det ventes ikke, om HiSilicon Kirin-chipsets produceret af SMIC kan måle sig med dem fra TSMC. Under alle omstændigheder rammer handelsforbuddet Huawei hårdt.

Læs også: Storbritannien udelukker Huawei fra deres 5G-netværk

Redaktionen har mere til sagen

Ja vi fulgte selvfølgelig op på artiklen. Lasse Olsen fortsatte fortællingen. 22/7/2020 blev bolden spillet videre med en vinkel omkring ASUS lancerer ROG Phone 3 – den ultimative gamingtelefon – Du læser den her. Og der er stadig puls i emnet. Læs de seneste nyheder om Smartphone..