COVID-19 har gjort globalt internet bedre

Det globale internet blev presset i bund pga COVID-19 - men en række initiativer sikrer, at infrastrukturen ikke bukker under for presset.

COVID-19 har gjort globalt internet bedre

Har du brugt din telefon, computer eller dit tv mere end normalt i den seneste tid? Så er du ikke alene.

Internetforbruget er nemlig steget markant – ja, faktisk er der sket en stigning i trafikken, der ikke er set større i mange år. Det skriver magasinet MIT Technology Review.

Efterspørgslen for videoopkaldstjenester som Zoom, Teams og Webex er eksploderet, og Steam, som udbyder computerspil, har oplevet en vækst på 25 % med over 24 millioner aktive spillere på én gang.

Streaming-tjenester trækker i håndbremsen

Af og til har nogle hjemmesider eller tjenester været langsommere end normalt eller små udfald. Men værre end det har det som regel heller ikke været, og det er der en god grund til. En lang række indholdsudbydere og netværksudbydere har nemlig reageret hurtigt på den pludselige vækst i trafikken, efter coronasmitten har sendt en stor del af befolkningen hjem.

Foranlediget af Thierry Breton, EU-kommissær for det indre marked, besluttede Netflix, YouTube, Facebook og Disney+ i fællesskab at skrue ned for streamingkvaliteten i Europa for at undgå at belaste det globale internet mere end højst nødvendigt. Videoafspilning udgør nemlig mere end halvdelen af internettets trafik, så når de største spillere i fællesskab skruer ned for billedkvaliteten, gør det en kæmpe forskel.

På samme måde har Sony, Microsoft og Valve, som driver Steam, også valgt enten at holde igen med at udsende store opdateringer til spil eller at begrænse opdateringerne til at blive udsendt uden for spidsbelastningstidspunkterne.

Læs også: Danskerne googler efter tips om coronavirus – her er et overblik

COVID-19 sætter skub i udviklingen

Ud over at begrænse netværkskapaciteten har coronavirussen fået Netflix og Equinix til at fremskynde planerne om at opgradere netværkskapaciteten på mere end 200 datacentre rundt omkring i verden. Sidstnævnte skruer hastigheden op fra 10 til 100 Gbit. Netflix udvider dets infrastruktur med flere samarbejdspartnere, som streamer lokale kopier af Netflix’ katalog i nærheden af dig. Hundredvis af ekstra servere skulle være på vej.

Zoom forsøger også at rykke tættere på, hvor størstedelen af trafikken kommer fra og arbejder på at etablere direkte forbindelser mellem Zoom og til internetudbydere.

 

Billige og endda gratis abonnementer

Og i USA har internetudbyderen Comcast som et eksperiment sløjet dataloftet på dets bredbåndsprodukter. Hvis det bliver en succes, kan ændringen blive permanenet. Sidst, men ikke mindst, har myndighederne i Sydafrika ændret i reguleringerne, så teleselskaberne kan tilbyde billig eller endda gratis abonnementer.

Det globale internet har altså indtil videre modstået det store tryk som følge af coronavirussen, og meget tyder på, at vi står med en endnu stærkere infrastruktur på den anden side af smitten.

Læs også: Test: Quibi – ny streamingtjeneste til TikTok-segmentet

Nyheder om internet og bredbånd

Fortsættelsen:

Historiens videre forløb. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. Efterfølgende d. 10/11/2017 bragte vi et indlæg omkring Googles internetballoner forbinder orkanramt land – Du kan læse det videre forløb her. Tjek også seneste nyt om temaet her.