EU åbner for 5G i fly: Samme muligheder som på jorden

EU vil tillade brugen af 5G på fly, så man kan kommunikere på sammen måde i luften som på jorden - himlen er ikke længere grænsen for hurtig internet.

EU åbner for 5G i fly: Samme muligheder som på jorden

Europa Kommissionen er kommet videre i processen, der skal give 5G-forbindelse på fly og på vejene. Det er tanken at de planer skal sætte fut i mulighederne for at tilbyde innovative tjenesteydelser på tværs af begge sektorer.

Reglerne for tilgængeligheden af tidligere generationer af mobilteknologi er blevet opdateret til også at dække 5G, hvilket giver flyselskaber mulighed for at tilbyde chat, telefonopkald og datatjenester på niveau med det, man kan få nede på jorden.

Se også: Hvad kan man med 5G?

5G i fly til kommunikation

In-flight 5G skal gøres muligt via picoceller, så brugere kan være opkoblede, sende beskeder, foretage opkald og bruge data via satellitnetværk.

Europa Kommissionen har haft lov til at reservere bestemte frekvenser til mobilkommunikation på fly siden 2008.

Kommissær for det indre marked, Thierry Breton mener, at 5G vil aktivere nye tjenester og vækstmuligheder for europæiske virksomheder. ”Himlen er ikke længere grænsen, når det gælder muligheder med super hurtigt højkapacitet-forbindelser.

Se også: 5G internet til hjemmet

Modstand mod 5G i fly i USA

I USA har FCC været tilbageholdende med at tillade opkobling ombord på fly med henvisning til, at der i 2020 var stor modstand mod det fra luftfartsindustriens side på grund af bekymringer for sikkerheden i landet. De amerikanske tele- og luftfartsindustrier har også for nyligt været inddraget i en sag om brugen af C-Band-spektret i landet.

Man er ganske enkelt nervøse for, at 5G-frekvenser kan påvirker flyenes kommunikationssystemer og dermed påvirke flyvesikkerheden negativt.

Når det gælder transport på landjorden, siger Europa Kommissionen at det vil muliggøre Wi-Fi i blandt andet biler og busser, når man implementerer 5G på 5GHz-båndene.

Medlemslandene i EU skal rydde spektret senest 30. juni.