Bør du lave et smart-home – fordele og ulemper

Det er fristende og spændende at kaste sig ud i et smart hjem. Men bør du lave et smart home? Når det ikke virker, så kan det nemlig være utroligt frustrerende.

Bør du lave et smart-home – fordele og ulemper

Vores hjem skal være smarte! Det er blevet utroligt populært, at lave det gode gamle hjem om til et smart home. Og der er slet ingen tvivl om, at et smart home kan være smart, men det kan også være usmart. Og når det bliver usmart, så bliver det hurtigt meget besværligt. Bør du lave et smart home? Det får du forhåbentlig svaret på her.

Det vælter i denne tid ud med “internet of things”-produkter. Du ved, de der forbundne enheder, som lover at gøre vores liv meget simplere. Der findes allerede et utal af smart home-produkter på markedet, og med en bredere udrulning af 5G-netværk verden rundt, som kommer der kun flere af slagsen.

Lad os lægge ud med personlige erfaringer, som jeg efterhånden har en del af. Eftersom en del af mit arbejde går ud på, at teste smarte og forbundne produkter, så har mit hjem og min familie været udsat for lidt af hvert. Men jeg har også selv haft lysten til, at mit hjem skulle være et smart home… fordi det lyder “smart” og fordi jeg er interesseret i den slags. Og ikke nok med at vores lejlighed er udstyret med forbundne enheder, så er vores kolonihave det også.

Det betyder at lys, højtalere, varme, sikkerhed, røgalarmer og andre ting er skiftet ud med smarte og automatiserede løsninger. Det har krævet, og kræver stadig, tilvænning og tilpasninger fra hustru og børn, men har også resulteret i et hjem, som i mange tilfælde “passer sig selv”.

Se også: Test af gadgets til smart home

Når et smart home er smart

Der er mange gode ting at sige om det smarte hjem. At kunne styre hjemmets lamper og andet elektronik med en app eller stemmen er smart. Og noget af det allerbedste er automatisering, hvor lys automatisk tænder og slukker, varmen skrues automatisk op og ned, rullegardiner rulles automatisk op og der er mange flere eksempler. Man behøver ikke stå og fedte med en mobiltelefon, når der skal sættes musik eller radio på højtaleren – bare tal til højtalerens assistent i stedet.

Som sagt, så kræver det tilvænning. Man kommer fra at dreje på en fysisk termostat eller trykke på en knap, men skal nu i stedet bruge digitale assistenter og smartphonen til det hele. Det har taget tid for familien at lære, men det bliver nu nydt i fulde drag. Så meget, at vi helt automatisk snakker til Google, når der skal sættes musik på – selv den 5-årige har styr på det!

Automatisering sparer tid og tanker i hverdagen, og det er skønt at kunne styre enheder direkte fra mobiltelefonen. Ikke alle smart home-produkter er smarte og vil fungere i jeres familie. Et godt råd er, at i skal holde jer til de smarte produkter, som bidrager med noget.

Og det vil med tiden kun blive endnu bedre. De digitale assistenter bliver klogere og vil kunne mere, produkterne bliver bedre og det vil også blive simplere at komme i gang med smart-hjemmet.

Læs også: De bedste produkter til dit smart home i 2021

Når et smart home er usmart

Det lyder altsammen rigtig godt og du har sikkert fyldt indkøbskurven med smart home-produkter? Men måske bør du ikke lave et smart home, for det er altså ikke for alle og enhver. Selv om produkter ofte lover, at alle og enhver kan sætte det op, så kræver et smart-hjem en person, som har en eller anden form for viden omkring teknologi. Ikke nok med at selve smart-hjemmet kan bygges og konfigureres, så er det elektronik – og elektronik kan holde op med at du. I den tid vi har haft et smart home, så har jeg haft flere udfordringer – og nogle døjer vi stadig med.

Den klassiske udfordring er, at den digitale assistent ikke hører eller forstår kommandoen. Når man vil sætte en sang på og Google Assistent ikke opfanger det, eller mængden af gange hvor man skal gentage “Hey Google”, uden det bliver opfanget, kan være utroligt frustrerende.

Og så er der de gange, hvor routeren, internettet eller produktet bare ikke virker, så går det hele i stå. Som regel kræver det ikke mere end en genstart (nogle gange en nulstilling), men det smarte hjem bliver lynhurtigt usmart, når man ikke kan styre det. Bare en simple ting som radiatortermostater, som er løbet tør for batteri. Først kræver det at man lokaliserer problemet og derefter skal termostaten afmonteres, batterier skiftes og det skal samles igen.

Læs også: Sådan bygger du et smart-hjem med Google Home og Google Assistent

Jeg har også haft et sikkerhedskamera, som registrede en lyd der ikke var der. Vi var taget fra Sjælland til Jylland på familiebesøg, hvor jeg blev alarmeret på telefonen om en fremmed lyd. Når man lyttede til lyden, så lød det som om nogle borede eller var ved at bryde ind. Det var ganske en ganske skræmmende oplevelse, hvor vi troede vi havde indbrud og var langt hjemmefra. Det endte med, at vi fik fat i en bekendt som tog forbi og tjekkede. Og resulatet var, at der ingenting var at se – men lyden var der fortsat. Efter en nulstilling af sikkerhedskameraet, så var der ingenting.

Jeg har brugt lang tid på at indrette vores to smarte-hjem, og for noget tid siden gik det helt galt. Det var faktisk der jeg besluttede at skrive denne artikel. Efter en opdatering af Google Home-appen blev begge mine smart-hjem slettet. Det betød, at alle de enheder og rum jeg har opbygget og indstillet var væk. Jeg kunne hverken styre musik, Wi-Fi, TV og meget andet. Det var på samme tid frustrerende og ærgeligt. Jeg viste jeg igen skulle bruge tid på, at nulstille enheder og starte helt forfra. Og så var det en skræmmende oplevelse at se, hvor hurtigt et smart home kan blive usmart.

Så et smart home er ikke uden udfordringer, men også fyldt med muligheder.

Læs også: Guide: Sådan kommer du let i gang med dit smart-hjem

Bør du lave et smart home?

Jeg kan godt forstå at du overvejer at lave et smart home. Personligt fortryder jeg det ikke, og jeg holder fast i mit smarte hjem. Jeg vil dog heller ikke lægge skjul på, at jeg nogle gange har lyst til at slå lidt på det. Meget kort kan det siges, at et smart home er smart og intuitivt, når det virker. Når det derimod ikke virker, så er det meget usmart.

Derfor er det ganske vigtigt, at bygger du et smart home, skal du også have en anelse viden om og interesse i teknologi. Når det ikke virker, så skal du vide hvordan du fikser det. Og det kan være både besværligt og tidskrævende.

Heldigvis hører problemerne til sjældenhederne, og jeg kan sagtens anbefale at lave et smart home. Men det ville være usandt at sige, at det er helt uden udfordringer. Forhåbentlig kan du nu bedre mærke, om du bør bygge et smart home.

Se også: Nyheder om IoT og smart home

Har du nogle smart home historier og tips, så del dem gerne.

Historien slutter ikke her

Siden redaktionen publicerede denne historie er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald fortsatte historien. 21/12/2020 fik historien nyt liv med artiklen om Google Maps rykker tættere på Android Auto – Klik her. Få også seneste nyt i sagen her.