Apple får EU-bøde på 13 mia. kroner i Spotify-sag
Europa-Kommissionens beslutning blev udløst af en klage indgivet i 2019 af den svenske musikstreamingtjeneste Spotify over dels begrænsningen og dels Apples 30 % App Store-gebyrer.
EU’s konkurrencemyndigheder har vurderet, at Apples restriktioner udgjorde urimelige handelsbetingelser. Det er et relativt nyt argument i en konkurrencesag og er også brugt af den hollandske konkurrencemyndighed i en beslutning mod Apple i 2021 i en sag anlagt af udbydere af datingapps.
EU’s konkurrencemyndigheder har oplyst, at de tilføjede et ekstra engangsbeløb til bøden i form af 1,8 milliarder euro (13,5 milliarder kroner) til grundbeløbet for at afskrække Apple – dog uden at komme ind på, hvor stort det tillæg er.
Læs også: Apples ændringer i iOS er en hån af nye EU-regler
Margrethe Vestager: Apple har misbrugt sin dominans på markedet
“I et årti misbrugte Apple sin dominerende position på markedet for distribution af musikstreamingapps gennem App Store,” siger EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.
“Det gjorde de ved at forhindre udviklere i at informere forbrugerne om alternative, billigere musiktjenester, der er tilgængelige uden for Apples økosystem. Det er ulovligt i henhold til EU’s konkurrenceregler,” siger hun.
Apple kritiserede EU’s beslutning og sagde, at it-giganten vil udfordre den i retten.
“Beslutningen blev truffet på trods af, at EU-Kommissionen ikke havde fundet nogen troværdige beviser på, at forbrugerne havde lidt skade, og den ignorerer realiteterne på et marked, der er blomstrende, konkurrencedygtigt og i hurtig vækst,” siger virksomheden.
“Den primære fortaler for denne beslutning – og den største modtager – er Spotify – en virksomhed med base i Stockholm. Spotify har den største musikstreamingapp i verden og har mødtes med Europa-Kommissionen mere end 65 gange i løbet af denne undersøgelse,” oplyser Apple.
Den svenske virksomhed betaler ingen provision til Apple, da den sælger sine abonnementer på sin hjemmeside og ikke i Apples App Store.
Margrethe Vestagers ordre til Apple om at fjerne App Store-restriktionerne er en gentagelse af det samme krav i EU’s nye forordning om digitale markeder (DMA), som Apple skal overholde fra den 7. marts.
Apples bøde er dog kun en fjerdedel af den samlede størrelse de bøder på 8,25 milliarder euro, som EU’s tilsynsmyndigheder uddelte til Alphabet i tre sager i det foregående årti.
Se også: Priser og tilbud på Apple iPhone
EU tvinger Apple til at åbne mere op
I modsætning til musikstreamingsagen forsøger Apple at løse en anden EU-undersøgelse ved at tilbyde at åbne adgangen til sine mobilbetalingssystemer (det vil sige NFC-chippen) for konkurrerende løsninger. Hidtil har det kun været muligt for Apple Pay at anvende NFC til kontaktløs betaling.
EU’s tilsynsmyndigheder, som efterfølgende har søgt feedback fra interessenter, vil sandsynligvis acceptere løsningsforslaget uden at give Apple en bøde.
Bøden til Apple giver Spotify medhold i, at Apples system er for lukket. EU-Kommisionen har dog også været ude efter Apple i de seneste år. Eksempelvis var det krav fra EU, som gjorde, at Apple skiftede Lightning-porten ud med USB-C – en standard, som alle andre telefonproducenter benytter sig af.
Senest 6. marts skal Apple også overholde nye regler i forordningen om digitale markeder, som betyder, at Apple skal tillade alternative appbutikker. Apples løsning er dog blevet udsat for heftig kritik og vil blive undersøgt af EU, efter løsningen er blevet lanceret.
Læs også: EU vil undersøge Apple igen, igen