Apple taber skattesag – skal betale 97 mia. kr. tilbage
Europa-Kommissionen har fået en overraskende sejr over Apple, som har fået ulovlige skattefordele af Irland. Apple har kunnet bogføre indtægter fra europæiske lande i Irland i stedet for i de respektive lande og på den måde betale helt ned til 0,005 procent i skat.
Men den går ikke. EU-Domstolen har underkendt en dom fra den lavere retsinstans – Retten – i 2020. Retten omgjorde Kommissionens oprindelige afgørelse fra 2016 om, at Apples lukrative skatteaftaler med Irland var ulovlige. Og nu har den øverste retsinstans – Domstolen – altså sat et endeligt punktum i sagen.
”Irland har ydet Apple ulovlig støtte, som Irland skal kræve tilbagebetalt,” fremgår det af tirsdagens afgørelse.
Se også: De bedste priser og tilbud på iPhones
Har betalt ned til 0,005 procent i skat
Afgørelsen er en stor sejr for EU-kommissær Margrethe Vestagers korstog mod det, som hun kalder for ”aggressiv skatteplanlægning”. Indsatsen har primært været rettet mod amerikanske multinationale selskaber.
Apple-sagen var en del af en række undersøgelser af, hvordan lande som Irland og Luxembourg tilbød gunstig skattebehandling til multinationale virksomheders europæiske hovedkvarterer.
Dagens afgørelse fokuserer på, hvordan to af techgigantens selskaber blev beskattet i Irland for at håndtere licenser til intellektuel ejendom til virksomhedens salg uden for Nordamerika.
Margrethe Vestager oplyste i juni, at Apple efterlader en ”bitter eftersmag af ulovlig adfærd”. Skattesagen alene ”viser, at Apple bidrager med meget, meget lidt, når det gælder skat, i de jurisdiktioner, hvor de tjener penge,” sagde hun.
Apple oplyste i 2017, at de havde en effektiv skattesats på 21 procent på sin indtjening uden for USA. Kommissionen har oplyst, at Apples effektive skattesats på det europæiske overskud var 1 procent i 2003 og 0,005 procent i 2014.
Se også: Sammenlign priser på brugte iPhones
Apple: Der har aldrig været en aftale med Irland
Apples talsmand Julien Trosdorf har tirsdag oplyst, at sagen ”aldrig har handlet om, hvor meget skat vi betaler, men hvilken stat vi er forpligtet til at betale den til.”
”Vi betaler altid alle de skatter, vi skylder, uanset hvor vi opererer, og der har aldrig været en særlig aftale. EU-Kommissionen forsøger at ændre reglerne med tilbagevirkende kraft og ignorerer, at vores indkomst, som krævet i international skattelovgivning, allerede var underlagt skat i USA,” oplyser Julien Trosdorf og afslutter:
”Apple er en af de største skatteydere i verden.”
Apples juridiske kampe med EU er blevet udvidet, da virksomheden tidligere i år fik en bøde på 1,8 mia. euro for sine regler for app-butikker. Apple står nu også over for tre undersøgelser for manglende overholdelse af EU’s digitale konkurrenceregler.