EU indgår aftale med USA om deling af data

EU og USA har indgået en aftale, der gør det muligt for virksomheder at dele data på tværs af Atlanterhavet.

EU indgår aftale med USA om deling af data

EU Kommissionen er kommet frem til en løsning i en sag om deling af folks data med myndigheder i USA og har godkendt et nyt rammeværk, der giver selskaber som Meta Platforms og Google mulighed for at gøre netop det uden yderligere sikkerhedsforanstaltninger.

Beslutningen gør det muligt for selskaberne at anmelde sig til det Data Privacy Framework, der netop er blevet færdigt.

Dermed er der sat punktum for al snak om, at amerikanske efterretningstjenester måske indsamler data om borgere i EU.

Se også: Mobilabonnement med meget data

Europa kan anmelde misbrug af data

Rammeværket giver europæere mulighed for at anmelde det, hvis de mener, at deres personlige information er blevet indsamlet af amerikanske efterretningstjenester på en ureglementeret måde.

Anmeldelserne bliver derefter behandlet af et panel af amerikanske dommere, der kan give ordre om, at datanet skal slettes, hvis de mener, at det bryder mod rammeværket. Det skriver The New York Times.

Præsident for EU Kommissionen, Ursula von der Leyen, har udtalt, at hun og den amerikanske præsident Joe Biden samarbejdede om udkastet til rammeværket tilbage i 2022. Det indeholder “unprecedented commitments” fra USA’s side for at sørge for sikre dataflows for europæerne.

Se også: Hvilke sociale medier deler med data om deres brugere?

Tidligere aftale afvist

En tidligere aftale mellem EU og USA om integritet blev afvist af EU Domstolen i 2020 på grund af utilstrækkelig beskyttelse af de europæiske borgeres integritet.

EU Kommissionens beslutning kommer en uge efter, at den amerikanske Handelsminister Gina Raimondo udtalte, at USA har udført sine forpligtelser i implementeringen af rammeværket.