Google lancerer Nexus 6P i lækkert metaldesign
Efter måneders intense rygter er Googles nye topmodel i Nexus-serien netop lanceret, som er blevet til sammen med Huawei. Det er første gang, at Google producerer en smartphone sammen med den kinesiske producent, som nu er verdens tredje største producent af smartphones.
Læs også: Teleselskab: Android 6.0 Marshmallow udgives 5. oktober
En anden bemærkelsesværdig ting ved aftenens afsløringen er, at Google ikke kun lancerer én, men hele to Nexus-smartphones. Huaweis Nexus 6P får nemlig også følgeskab af Nexus 5X fra LG, som med denne seneste smartphone har 3 Nexus-telefoner i porteføljen.
Den store nyhed er dog resultatet af Huawei og Googles samarbejde, som har mundet ud i denne premium-smartphone til forskel fra flere af de tidligere Nexus-smartphones. I år er fokus i høj grad lagt på finish, byggekvalitet og designet – her vil Nexus 6P næppe skuffe.
Specifikationer | Google Nexus 6P (opdateres løbende) |
Dimensioner | 159,4 x 77,8 x 7,3 mm |
Vægt | 178 gram |
Skærm | 5,7” QHD AMOLED-skærm (1.440 x 2.560 pixels), 518 PPI |
Processor | 64-bit octa-core Snapdragon 810 (4 x 1,8 GHz + 4 x 1,8 GHz) |
Grafikchip | Adreno 430 |
RAM | 3 GB LP-DDR4 |
Intern lagerplads | 32/64/128 GB |
Bagkamera | 12,3 megapixel, f/2.0 blændeåbning, 1,55 μM pixels |
Frontkamera | 8 megapixel, 1,4 μm pixels |
Software | Android 6.0 Marshmallow |
Batteri | 3.450 mAh ikke-udskifteligt |
Sensorer | Android Sensor Hub, Accelerometer, gyroskop, nærhedssensor, Hall-sensor, barometer, lyssensor og kompas |
Netværk | Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2 x 2 MIMO dualband (2,4 GHz, 5,0 GHz), Bluetooth 4.2 |
Dataforbindelser | GSM/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz UMTS/WCDMA: B1/2/4/5/6/8/9/19 TD-SCDMA: 34/39 CDMA: BC0/1 LTE (FDD): B1/2/3/4/5/7/8/9/17/19/20/28 LTE (TDD): B38/B39/40/41 CA DL: B1-B5, B1-B8, B1-B19, B3-B3, B3-B5, B3-B7, B3-B8, B3-B19, B3-B20, B3-B28, B5-B7, B7-B7, B7-B20, B7-B28, B39-B39, B40-B40, B41-B41 |
Pris | Fra 4.899 kroner (32 GB) |
Farver | Aluminium, sort, hvid og guld (guld kun i Japan) |
Andet | Fingeraftrykslæser, USB Type C-stik og stereofronthøjttalere og RGB LED-underretningslys |
Lækker byggekvalitet i topklasse
Det er således en fuld konstruktion af aluminium med målene 159,4 x 77,8 x 7,3 mm og en kampvægt på 178 gram, der omsvøber al mekanikken i et ganske stilrent og tidsløst design – og med det obligatoriske store nexus-logo på bagsiden.
På fronten gemmer der sig en skærm af de større på 5,7”, som består af en passende stor opløsning. Hele 1.440 x 2.560 pixels er der at gøre godt med i Nexus 6P, som med andre ord svarer til en pixeltæthed på hele 518 pixels per tomme. Du får altså samme skærmopløsning som sidste års Nexus 6 fra Motorola, og det er igen i år en AMOLED-skærm, der benyttes. Du får derfor utrolig stor kontrast og dybe farver modsat flere LCD-skærme.
Læs også: Google vs. Apple: Hvem er bedst med den nyeste software?
Over og under skærmen sidder et sæt højttalere, som igen leder tankerne hen mod Nexus 6 fra sidste år. Det er bestemt heller ingen skam, for det sikrer en væsentlig bedre lyd i stereo end den gennemsnitlige smartphone. Det er dog ikke alt, hvad Huawei har at tilbyde af spændende designtiltag i Nexus 6P. En fingeraftrykslæser kaldet Nexus Imprint er der også blevet plads til, men ikke foran, som det ofte ses. Den der derimod placeret på bagsiden som med Huaweis egen Mate S.
Et kig i mekanikken afslører også det seneste nye. Processoren er – ikke overraskende – fra Qualcomm, og der er her tale om modellen Snapdraon 810, som har været genstand for stor diskussion grundet dårlige præstationer de første mange måneder efter den kom i de første smartphone. Problemerne er dog langsomt blevet udbedret, men om Huawei og Google kan tæmme den varme processor, vil endnu vise sig.
Med en konstruktion bestående af 4 kerner med en hastighed på 2 GHz og 4 mindre kerner på 1,5 GHz til de mindre krævende opgaver er der dog rigeligt med kræfter til alle tænkelige opgaver – om det er tunge spil, produktive opgaver eller bare alle hverdagens gøremål på smartphonen bør det ikke være nogen sag for Nexus 6P.
Læs også: Huawei P8 Lite – En vellykket spareøvelse [TEST]
Processoren får følgeskab af 3 GB RAM af den hurtige LP-DDR4-type, som er dobbelt så hurtig som den type af RAM eller hukommelse, der bruges i størstedelen af smartphones fra 2014 og tidligere. Selv om der allerede nu er smartphones med 4 GB RAM, er det næppe fordi du kommer til opleve Nexus 6P klage over for mange åbne apps og indhold med det samme. 3 GB er fortsat mere end rigeligt for de fleste forbrugere.
Op til 128 GB intern lagerplads
For første gang lancerer Google en Nexus-smartphone med mere end 64 GB intern lagerplads. Ikke nok med at Huaweis Nexus 6P har de typiske 32 og 64 GB plads så kommer den også med 128, hvilket begynder at høre til sjældenhederne.
Den store mængde kan måske også vise sig nyttig, for der er ingen mulighed for at supplere med et eksternt microSD-kort; Noget som Google konsekvent vælger fra i troen på, at lagring i skyen og dets tjenester er vejen frem.
12 MP kamera er ikke bange for mørke
Googles Nexus-telefoner har ikke det bedste ry, når det gælder kameraerne. Det forsøger it-giganten sammen med Huawei at gøre op med ved at tage et 12 megapixel kamera i brug i Nexus 6P, som har en blændeåbning på f/2.0 og som med store, lysindtagende pixels på 1,55 μm på papiret er i stand til at lukke store mængder lys ind og levere flotte billeder.
Slowmotion klarer Nexus 6P også – helt op til 240 billeder i sekundet.
Du må dog kigge langt efter både optisk billedstablisering for stabile fotos og videoer og nye, smarte funktioner som laserautofokus. Foran sidder et kamera på 8 megapixel, som tager billeder med pixels, der måler 1,4 µm.
Relativt stort batteri
Med undtagelse af den forrige Nexus 6 har Nexus-telefonerne aldrig kunne bryste sig af være i besiddelse af store batterier og lange batteritider. Årets Nexus 6P fortsætter i samme gode retning som Nexus 6 med et 3.220 mAh batteri.
I Huaweis Nexus 6P er der nemlig en lille forbedring at spore – nu 3.450 mAh, som betyder en forbedring på omtrent 7 %. Med de store optimeringer, der er fundet sted i den nye Android-software, er der altså grundlag for gode præstationer på batteritiden. Du kan dog ikke udskifte batteriet eller tage bagsiden af, for der ganske enkelt ikke en sådan grundet aluminiumsdesignet.
Lynhurtig opladning med vendbart USB-stik
Med Nexus 6P – og også Nexus 5X – er Google med til at starte trenden med det relativt nye og vendbare USB Type C-stik, som på sigt skal afløse det meget udbredte Micro-USB.
USB Type C kan understøtte, men gør det nødvendigvis ikke, endnu hurtigere opladning og overførsel af data, og det udnytter Google også fuldt ud i modsætning til OnePlus med sin seneste 2’er. Det betyder, at du på kun 10 minutter kan oplade Nexus 6P svarende til hele 7 timers normalt brug. Trådløs opladning er der dog intet af, så du må nøjes med den traditionelle opladning – som vel og mærke også er utrolig hurtig.
Ankommer med nyt Android 6.0 Marshmallow
Formålet med Googles Nexus-serie er altid er vise alle nyhederne fra den seneste Android-version frem på bedste vis, som lanceres samtidig med telefonerne – og det har ikke ændret sig spor i år.
Derfor ankommer Nexus 6P også med Android 6.0 Marshmallow, som hen over de foregående måneder har været testet under navnet Android L. Nu er den nye Android-version klar til udgivelse.
Læs også: Google døber den næste Android-version Marshmallow
Blandt nyhederne i Android M er officiel understøttelse af fingeraftrykslæsere, hvilket også er årsagen til, at de begge ankommer med sådan en. Med Android 6.0 Marshmallow kan du også, fordi Nexus 6P har det nye USB-stik, oplade andre smartphones direkte fra din egen mobil.
De helt store nyheder er dog utvivlsomt den store ændring af systemet, som nu gør, at du selv kan bestemme, hvilke tilladelser apps må få adgang til. Vil du ikke have, at Facebook snager i dine kontaktpersoner eller billeder? Så nægter du ganske simpelt Facebook adgangen, når den kræver det.
Funktionen Now on Tap er også en del af Android 6.0, som er en udbygning af Google Nu, hvor du lynhurtigt kan blive præsenteret for præcis den information, du har brug for på enhver skærm, du er på. Læser du eksempelvis en artikel om Google, kan du blive præsenteret for nyttige links, kontaktinfo og meget mere. Now on Tap bliver også bedre til at præsentere info for dig over tid, lyder det.
Google gør også et sidste forsøg på at optimere batteritiden i Android – og denne gang ser der ud til at være noget om snakken med den såkaldte indbyggede Doze-funktionalitet i Android 6.0. Doze håndterer apps og kørende processor i baggrunden på en ny og smartere måde, sådan at de ting, du sjældent bruger, ikke kan holde telefonen kørende nær så let som de apps, som den kan se, at du prioriterer højere.
Læs også: Android M er officielt – de 6 største nyheder
Sensorerne registrerer også, når den ligger stille hen over en længere periode og går dermed i en dybere standbytilstand. De indledende tests for et halvt år siden viste, at en Nexus 5-smartphone kunne opnå en dobbelt så lang batteritid som med den tidligere Lollipop-version.
I Android Marshmallow er der også lagt stor fokus på at udrydde mange af de små fejl, der har plaget brugerne. Flere tusinder af fejl skulle være skubbet af vejen, og det hele bør være finpudset og forbedret generelt, lyder det fra Google.
Pris og tilgængelighed
I sædvanlig Google-stil foregår salget af Nexus-telefonerne online – før i Play-butikken, men nu den adskilte Google Store.
Efterspørgslen har de foregående år været langt større, end hvad Google har kunne leve op til, men det skulle der være rettet op på i år. For danske købere har det dog næppe den store betydning, for den lander slet ikke i den danske Google Store i første omgang.
Læs også: Google dropper Android 6.0 Marshmallow til 3 Nexus-produkter
Kun USA, Storbritannien, Irland og Japan er de lande, hvor salget er muligt til at starte med. Det vil i år ske i form af forudbestillinger til en pris, der for 32 GB-udgaven lyder på $499 eller direkte omsat til 2.650 kroner, mens 64 GB koster $549 eller 3.650 kroner og topmodellen med 128 GB koster $649 eller 4.300 kroner. Med i købet får du 3 måneders gratis Play Musik-musikstreaming.
Nexus 6P fås i farverne aluminium, sort og hvid, mens japanerne kan nyde en eksklusiv variant i guld.
Hvornår Nexus 6P kommer i den danske handel er endnu uvist. Google nævner, at flere lande får telefonen hen over de kommende uger, men det er altså uvist, om det gælder Danmark. I den danske Google Store kan du allerede nu skrive dig på ventelisten til telefonen, hvor der også fremgår startprisen, som er på 4.899 kroner – en del højere end de 2.500 kroner i USA.