Statens Serum Institut vil have adgang til danskernes lokationsdata
Vi bliver hele tiden mindet om at holde afstand og ikke samles i grupper på mere end 10 personer, men spørgsmålet er om danskerne overholder disse retningslinjer? Det vil Statens Serum Institut meget gerne have indsigt i.
Måde de kan få denne indsigt i, er ved at få adgang til placeringsdata fra alle danskeres mobiltelefoner, som hele tiden registrerer sig på de danske mobilmaster. Lignende tiltag er allerede lavet i Tyskland, hvor teleselskabet Telecom har overdraget anonymiserede teleoplysninger til den tyske pendant til Statens Serum Institut.
Statens Serum Institut har henvendt sig til landets teleselskaber, som ikke er afvisende overfor dette:
“Vi har fået en henvendelse fra Statens Serum Institut om, hvorvidt vi kan assistere dem med teledata, der kan underbygge deres analyser for at begrænse udbredelsen af COVID-19 og vurdere om regeringens tiltag virker,”
Siger direktør for telebranchen Jakob Willer til DR Nyheder.
Læs også: Apple vurderer hver eneste Coronavirus-app i App Store
Der skal være juridisk grundlag
Men inden man udleverer flere gigabyte med placeringsdata, så skal der være juridisk grundlag for dette:
“Det har vi svaret positivt på, men vi vil sikre os, at det sker på et klart juridisk grundlag,”
fortsætter Jacob.
Rigspolitiet kan også ende med at blive involveret, fordi politiet har systemer, der til daglig håndterer teledata. Men denne overvågning af danskernes placering forventes ikke at skulle bruges til at håndhæve det nuværende forsamlingsforbud på mere end 10 personer.
I Kina har man lanceret en app, der ud fra data om bevægelsesmønstre og kendte sygdomstilfælde vurderer, om borgere har været i nærheden af en coronasmittet person. Kinesiske myndigheder har også brugt nummerpladescanning til at identificere og karantænesætte personer, der har kørt ind i områder, hvor smitterisikoen vurderes at være stor.
Læs også: Hvilke lande er ramt af coronavirus? Følg med live