Microsoft introducerer Windows 11 med store designændringer
Windows 11 fra Microsoft, som har været lækket i forvejen, er nu en realitet. Ved en event torsdag eftermiddag dansk tid kunne Microsoft løfte sløret for den nyeste version af Windows.
Windows 11 byder på en lang række designændringer. Og så kan du også downloade knap en halv million Android-apps direkte fra Windows Store. Er du utålmodig, kan du hente en tidlig udgave af Windows 11 allerede i næste uge.
Men lad os først kigge nærmere på alle de største nyheder.
Læs også: Xbox Game Pass cloudgaming kommer til Xbox og Windows 10
Ny proceslinje og startmenu
I det nye Windows 11 har Microsoft hovedsageligt fokuseret på at opdatere designet fra top til tå. Mest iøjnefaldende er proceslinjen, hvor genveje til programmer er rykket fra venstre side til midten.
Selve startmenuen har også fået et radikalt anderledes design. Du finder stadig et søgefelt og nem adgang til dine programmer. Og som noget nyt integrerer startmenuen også indhold fra andre platforme, f.eks. Android og iOS, hvor du er logget ind på samme Microsoft-konto. Har du netop siddet med et Word-dokument på en tablet, vil du nemt kunne finde samme dokument i seneste filer i startmenuen på din Windows 11-computer.
Og netop startmenuen afslører også en designændring, som går igen overalt i Windows 11: De ellers skarpe hjørner på alle bokse og elementer er nu blevet afrundede, hvilket giver et helt nyt udtryk. Også lyde, skrifttypen og ikonerne overalt i systemet har fået en overhaling.
Nemmere og bedre multitasking
I Windows 10 er det allerede muligt at arrangere flere vinduer i forskellige faste positioner, f.eks. side om side. I Windows 11 er multitasking endnu bedre med de tre funktioner Snap Layouts, Snap Groups og Desktops.
Snap Layouts er forudbestemte placeringer af flere vinduer, som du lynhurtigt kan vælge i øverste højre område af et vindue. Det kan være to vinduer side om side, der enten fylder lige meget, eller hvor det ene fylder 2/3 af bredden og det andet vindue 1/3. Mulighederne er mange med Windows 11 – særligt hvis du har koblet en ekstern skærm til.
Med funktionen Snap Groups er vinduer opsat i forskellige grupperede layouts, så du altid nemt kan minimere dem alle eller åbne dem igen med blot et klik, f.eks. hvis du afbrydes af en notifikation, der åbner et nyt vindue. Når du kobler en ekstern skærm til, husker Windows 11 også, hvordan dit multitasking-layout så ud, sidst du havde en ekstern skærm koblet til. Dermed skal du ikke bruge en masse tid på at organisere vinduerne forfra. Og når du frakobler skærmen, minimeres alle vinduerne, der var vist på den eksterne skærm. Dermed er det blevet væsentligt nemmere at have mange vinduer åbent på én gang.
I Windows 10 er det i forvejen muligt at oprette flere virtuelle skriveborde. Denne funktion er nu forbedret, så du kan personliggøre de forskellige skriveborde med egne baggrunde. Det kan eksempelvis være et skrivebordsmiljø til arbejde og et til privat brug.
Læs også: Xbox Game Pass cloudgaming kommer til Xbox og Windows 10
Nyt glaspanel med widgets
En anden større nyhed i Windows 11 er widgets – et glaspanel, som glider ind fra venstre side.
Panelet minder en smule om det nye panel, der er lagt ind i Windows 10, hvor du kan få vejrudsigt, seneste nyheder, se din kalender, to do-liste, trafik og billeder. Panelet kan desuden udvides, så det dækker hele skærmen.
Stifinder får nyt design
Microsoft har i lang tid fået kritik for at være temmelig inkonsistent i Windows 10, når det kommer forskellige designstile. Mange steder er der stadig rester af design fra tidlige Windows-versioner, som slet ikke matcher de nye designelementer fra Windows 10-funktioner.
Det ser ud til, at Microsoft én gang for alle forsøger at ensrette designet til samme designstil. I Windows 11 bliver Stifinder ændret, så designet passer sammen med resten. Der er stadig langt hen ad vejen stadig tale om samme opbygning, men med ændrede ikoner og med mere luft mellem ikoner og filer i vinduerne.
Også i højre side af proceslinjen, hvor man kan åbne notifikationer, sker der store ændringer. Genvejsfunktioner såsom aktivering af Wi-Fi, flytilstand og ændring af strømstyring, lydstyrke og lysstyrke har også fået en større opdatering.
Download tusindvis af Android-apps i Microsoft Store
En nyhed, der ikke var blandt de forventede, er, at du kan downloade næsten en halv million forskellige Android-apps til din Windows 11-computer direkte fra Microsoft Store.
Microsoft har indgået et samarbejde med Amazon, som i forvejen driver Amazon Appstore. Applikationerne kan søges frem ligesom ethvert andet program i Microsoft Store.
Første gang man downloader en Android-app til Windows 11 skal man dog downloade Amazon Appstore og derefter logge ind med sin Amazon-konto. Derefter installeres og åbnes Android-apps ligesom ethvert andet Windows-program.
Løsningen kan lade sig gøre takket være en såkaldt Intel Bridge-teknologi, der gør det muligt at køre applikationerne på computere med Intel-processorer.
Det vides endnu ikke, om det vil være muligt at installere Android-applikationer (apk-filer) manuelt, ligesom man kender det på Android-enheder.
Læs også: Microsoft vil lave eksklusive Xbox-spil til skyen
Endnu bedre gaming med Windows 11
Flere nyheder fra Xbox har også fundet vej til Windows 11. Auto HDR, som er en funktion fra Xbox One S og One X, er blandt andet en del af Windows 11. Dermed kan Windows 11 omdanne et stort antal DirectX 11- og DirectX 12-kompatible spil fra SDR til HDR, hvis du har en skærm, der understøtter HDR. Det giver mere dynamik i billedet og en bedre spiloplevelse.
Microsoft henter også funktionen DirectStorage fra Xbox. Den gør det muligt at opstarte spil lynhurtigt. Det kræver dog, at din computer har en nyere SSD, som understøtter enten PCIe 3.0 NVMe eller PCIe 4.0.
Microsoft offentliggjorde også for nylig, at det vil blive muligt at prøve Xbox-spil ved blot at streame dem på både Xbox og i Windows. Det bliver en del af Windows 11, hvor Microsoft introducerer Xbox Game Pass i styresystemet.
Hvis du spiller spil på din Windows-computer, er der altså mange gode grunde til at opgradere til Windows 11.
Se også: De bedste telefoner til gaming
Øvrige nyheder
Oven på coronapandemien, hvor Microsoft Teams pludselig blev et vigtigt redskab for mange, der arbejdede hjemme, har Microsoft nu valgt at integrere Teams i Windows 11. Både i privat og erhvervsmæssig sammenhæng er der dermed endnu nemmere at kunne foretage videomøder med Windows 11.
Windows-opdateringer er også gjort 40 procent mindre i Windows 11, så du skal downloade knap så store filer som hidtil. Og så lover Microsoft nu fremover store Windows-opdateringer en gang årligt ligesom på macOS i stedet for to mindre halvårlige opdateringer som hidtil.
Microsoft har også optimeret Windows 11 til at kunne betjenes med berøringsskærm ved at øge afstanden mellem alle de små designelementer rundt omkring i brugerfladen. De bevægelser, du er vant til at bruge med en computers touchpad, kan man nu også lave med fingrene direkte på en touchskærm.
Hvornår kommer Windows 11?
Microsoft oplyser, at Windows 11 er klar til download “denne sommer”. Hvis du allerede har Windows 10, er opdateringen til Windows 11 ganske gratis.
Hvis du er utålmodig og har lyst til at eksperimentere med Windows 11 før den endelige udgivelse, er der mulighed for at få opdateringen allerede næste uge – altså slut juni eller start juli.
For at få den tidlige Windows 11-opdatering skal du tilmelde dig Windows Insider Program, så din computer modtager såkaldte ”Insider-eksempelbuilds” – altså tidlige udgaver af Windows. Alt du skal gøre er at logge ind her med den Microsoft-konto, som også er knyttet til din Windows 10-computer, og så tilmelde dig programmet.
Læs også: Hvornår kommer Windows 11?
Kan jeg få Windows 11 på min computer?
Microsoft har udgivet værktøjet PC Health Check, som du kan downloade til din computer for at tjekke, om den lever op til mindstekravene. Kravene for at kunne køre Windows 11 er:
Processor | 1 gigahertz (GHz) eller hurtigere med 2 eller flere kerner på en kompatibel 64-bit processor eller System on a Chip (SoC) |
Hukommelse | 4 GB RAM |
Lagerplads | 64 GB eller større lagringsenhed |
Firmware | UEFI eller Secure Boot-kompatibel |
TPM | Trusted Platform Module (TPM) version 2.0 |
Grafikkort | DirectX 12-kompatibel grafik / WDDM 2.x |
Skærm | Over 9 tommer med HD-opløsning (720p) |
Internetforbindelse | Microsoft-konto og internetforbindelse påkrævet under opsætning af Windows 11 Home |
Mindstekrav til Windows 11: |
Programmet til at tjekke, om din pc er kompatibel med Windows 11, kan du downloade her. Du kan samtidig også få besked, når Windows 11 er klar til at blive downloadet.