Kina hacker Apple AirDrop – personlige informationer afsløret
Apples trådløse overførelsesteknologi, AirDrop, er kendt for at muliggøre nem deling af filer og oplysninger, samtidig med at personlige oplysninger holdes hemmelige. Derfor har AirDrop været populært blandt aktivister i eksempelvis diktaturstater eller andre lande, hvor der ikke er ytringsfrihed. Her man man nemt og effektivt kunnet sprede budskaber uden om regeringernes censur.
Et af de lande, hvor det er foregået, er Kina. Nu viser det sig dog, at den kinesiske regering har kompromitteret netop AirDrop for at få personlige informationer på aktivister.
Læs også: iPhone overlever fald fra fly i fem kilometers højde
AirDrop er populært blandt statskritiske aktivister
AirDrop er designet af Apple med beskyttelse af privatlivet i mente. Derfor er AirDrop også krypteret, så teknologien kun deler navnet på din telefon. Dette navn være lige, hvad man selv ønsker.
Det er ikke meningen, at ens Apple ID skal deles ved brug af AirDrop. Dermed heller ikke dine personfølsomme oplysninger, som e-mailadresse og telefonnummer.
Det har gjort AirDrop ganske populært blandt statskritiske aktivister, eksempelvis i Hong Kong og Kina, hvor AirDrop er blevet brugt til at dele informationer om kommende demonstrationer og andre aktioner.
Da AirDrop fungerer over korte afstande og kun direkte fra enhed til enhed, har det været umuligt for den kinesiske stat at blokere for AirDrop-funktionaliteten.
Apple presset til at gøre AirDrop mindre brugbart
Da AirDrop ikke kan blokeres af andre end Apple selv, har Kina længe været bekymret for brugen af AirDrop, forlyder det. Derfor har den kinesiske stat lagt pres på Apple for at få begrænset mulighederne med AirDrop.
Apple efterkom til en vis grad presset fra Kina og introducerede en 10 minutters grænse for åben deling med alle i nærheden. Det gjorde det stort set umuligt at bruge AirDrop til at planlægge demonstrationer, da det ville kræve, at alle gik ind og ændrede delingsindstillingerne for AirDrop til igen at være tilgængelig for alle i nærheden.
Det er en funktion, der senere er rullet ud til alle lande, da brugere i visse lande berettede, at de foretrak den nye måde at bruge AirDrop på.
Kina planlagde også at tage yderligere tiltag i brug, blandt andet en ny lov for at begrænse oprørsgruppers muligheder for at aftale aktioner.
Dette ville tvinge Apple til kun at acceptere rigtige navne tilkoblet til iPhones. Nu har Kina dog fundet en anden løsning.
Regeringsstøttet kinesisk institut har hacket AirDrop
Ifølge mediet Bloomberg er et regeringsstøttet kinesisk institut lykkedes med at hacke AirDrop og på den måde afsløre identiteten på AirDrop-brugere.
Der er intet, der tyder på, at indholdskrypteringen er blevet brudt, men statsautoriteter kan nu acceptere indhold, der forsøges at blive delt offentligt og derefter se kontaktinformationerne på afsenderen.
Normalt når en af Apples tjenester er blevet hacket, vil Apple omgående udsende en opdatering for at lukke sikkerhedshullet. Om det sker i dette tilfælde, kan kun tiden vise, men den kinesiske regering vil uden tvivl lægge nyt pres på Apple.
Læs også: Soldats iPhone stoppede en kugle og reddede hans liv