Spotify er klar til at hæve prisen

Spotify kom ud af 1. kvartal med nyt milliardunderskud trods massiv vækst og varsler prisstigninger - de alternativerne til Spotify.

Spotify er klar til at hæve prisen

Administrerende direktør for Spotify, Daniel Ek, har udtalt, at selskabet er klar på at øge priserne for månedsabonnementerne på streamingtjenesten, men at de for nuværende venter på aftaler med store pladeselskaber, inden de går videre med prisstigningerne.

Nyheden kommer via Billboard, der rapporterede fra Spotifys konference tirsdag, hvor 2023’s første kvartals indtjening blev diskuteret. Her kom det også frem, at Spotify har over 500 millioner abonnenter, hvoraf de 215 millioner er betalende. Det er en stigning på 22 procent sammenlignet med samme periode året før. Alligevel var der igen igen underskud i milliardklassen, nemlig 1,2 milliarder kroner.

Spotify har stort set kørt med store underskud kvartal efter kvartal siden lanceringen tilbage i 2011. Ek havde allerede ved selskabets earnings call i oktober 2022 udtalt, at en prisstigning er en af de ting, de ønsker sker, så det var ikke overraskende at høre om prisstigninger igen.

Se også: Mobilabonnementer med musik

Er blandt de billigste musiktjenester i dag

Det er dog første gang, Spotify-direktøren har talt direkte om planerne om at gennemføre forhøjede priser og at musikindustriens egne aktører er de eneste, der står i vejen for et dyrere Spotify.

I dag er Spotify en af de billigste valgmuligheder blandt de bedste musikstreamingtjenester med konkurrenter som Apple Music og Tidal.

Prisen på 99 kroner om måneden i Danmark for et personligt abonnement har ligget fast længe, mens Apple Music har skruet op for priserne.

Se også: De bedste telefoner til musik

Hæver Spotify prisen kræver det forbedringer

Selvom det er helt rimeligt, at Spotify følger trop, er der et par ting, der gør, at Spotifys egentlig ikke bare kan hæve prisen – ikke uden forbedringer i hvert fald.

For det første drejer det sig om Spotifys brug af en komprimering, der giver dårligere lyd. Det er et teknisk spørgsmål, som går ud over lydkvaliteten. Spotifys største konkurrenter har alle tabsfri streaming i CD-kvalitet og de tilbyder desuden alle musik i High-Res og Spatial Audio-formater.

Et andet stort problem med Spotify er det skift til en TikTok-lignende brugerflade, de gjorde for nylig. Det giver et feed, man scroller i vertikalt og er designet til at propfodre brugerne med forslag på sange og musikvideoer.

Skiftet er ikke blot endegyldigt farvel til den tidligere version af Spotify, det er også et skift, der lader til at have flyttet tjenesten flere skridt fra dens hovedformål med at give brugerne mulighed for at bygge og browse i et digitalt musikbibliotek.

At opdage ny musik er absolut en funktion, der er med i alle musiktjenester, men Spotifys seneste træk tager det et skridt for langt.

Se også: De bedste headset

Alternativer til Spotify

Hvilke alternativer findes der for de Spotify-kunder, der ikke rigtigt orker den nye brugerflade sammen med fremtidsudsigterne om en prisstigning?

Apple Music har et musikkatalog i nogenlunde samme størrelse som Spotify og har rigtigt gode spillelister og ”radiokanaler”.

Apple Music-appen har et godt design og er let at navigere i. Der er også super god integration i iOS-enheder som iPhone og iPads, samt Apple TV 4K.

En af Apple Musics hovedfordele i forhold til andre tjenester, inklusive Spotify, er det store og overskuelige udbud af musik med Spatial Audio (aka Dolby Atmos). Den musik kan man lytte til med de bedste høretelefoner og Apple HomePod 2, samt den nye Sonos Era 300-højtaler.

Apple har også for nylig gjort sin Apple Classical-app gratis for alle abonnenter. Apple Music koster 109 kroner om måneden.

Tidal kommer i to versioner: En almindelige med Lossless-lyd til 99 kroner om måenden og så High-Res HiFi Plus-abonnement til 199 kroner om måneden. Det var en af de første streamingtjenester til at tilbyde High-Res-streaming og har derfor længe været populært hos de audiofile.

Tjenesten har en genial brugerflade og dyb integration med mange tredjeparts hi-fi-produkter som integrerede forstærkere og modtagere.

Der er også tjenester som YouTube Music og Deezer til henholdsvis 99 og 109 kroner om måneden. Begge tjenester fungerer også rigtig fint på både iOS og Android og Deezer har blandt andet lossless-lydkvalitet.

Se også: Hvordan finder man en god kameramobil?