BYD gør klar til global lancering af luksuriøst elbilmærke

Kinesiske BYD er på vej med den luksuriøse elektriske stationcar Denza Z9 GT, som skal give Mercedes S-Klasse og Porsche kamp til stregen. Denza Z9 GT står til at blive lanceret globalt.

BYD gør klar til global lancering af luksuriøst elbilmærke

BYD’s high-end mærke Denza er ved at gøre klar til at lancere den elektriske shooting brake eller stationcar, Z9 GT, ved Beijing Auto Show den 25. april. Den højtydende elbil er lige nu ved at blive testet i Stuttgart i Tyskland. Senest har Denza vist bilen frem, men vi ved endnu ikke meget om specifikationerne.

Se også: Hvilke elbiler fra BYD findes i Danmark?

Tidligere Audi-designchef står bag designet

Bag designet på Z9 GTs står  BYD’s Global Design Director Wolfgang Egger, som tidligere har været designdirektør hos Audi. Det ser ud til, at Z9 GT sandsynligvis vil blive solgt globalt – måske endda også Danmark, idet BYD allerede sælger elbiler herhjemme. Introduktionen af Denza i Europa kan sætte skub i mærkets internationale branding og salg.

Se også: Alle elektriske stationcars i Danmark

Skal konkurrere med Porsche og Mercedes-Benz på luksus

Ifølge Zhao Changjiang, der er general manager for Denzas salgsafdeling, er X9 GT en elbil, der skal konkurrere med tyske premiumkonkurrenter som Porsche Panamera og Mercedes-Benz S-Klasse, når det gælder design, byggekvalitet, køreegenskaber, acceleration og smarte funktioner.

Måske er der handling bag ordene, for Denza X9 GT har angiveligt opnået en ny verdensrekord ved at gennemføre den såkaldte elgtest med næsten 90 km/t. Det er en sikkerhedstest, der evaluerer et køretøjs evne til hurtigt at manøvrere uden om forhindringer på vejen såsom en elg ved høj hastighed.

I juni 2023 var den hidtil bedste score i elgtesten opnået af Citroën Xantia Activa V6 fra 1994 med 85 km/t efterfulgt af NIO EL6 med 84,08 km/t. Den nye Xiaomi SU7 kom med i top 10 med en hastighed på 82 km/t. Denza X9 GTs venderadius menes også at være under 10 meter sammenlignet med 11,6 meter i Tesla Model 3. Men med tæt på 90 km/t kan Denza X9 GT altså være den bedste i elgtesten nogensinde. Det er dog ikke noget, som BYD endnu har bekræftet.

Se også: Sammenlign elbiler på pris og kvaliteter

Elektriske stationcars vinder frem

Denza er et luksuselbilmærke skabt i 2010 i et samarbejde mellem BYD og Mercedes-Benz. Oprindeligt havde begge bilproducenter 50 procent andel i Denza, men i 2021 reducerede Mercedes-Benz sin andel til 10 procent. I dag ejer BYD dermed 90 procent af Denza.

I Kina har Denza-mærket mest succes inden for MPV-segmentet med modellen D9, som fås både som plugin-hybrid og i en fuldelektrisk udgave. Denza D9 starter ved 339.800 kinesiske yuan og er den dyreste model af de tre. De to andre modeller er SUV’erne N7 og N8. Begge SUV’er har dog endnu ikke fået den store succes, og N7 toppede med et salg på 1.810 biler i september 2023 og er siden er salgstallet faldet til kun 294 solgte biler i februar 2024.

Mens Denzas ledelse har sammenlignet X9 GT med tyske luksusbiler, vil den sandsynligvis konkurrere direkte med Zeekr 001 og NIO ET5 Touring på det kinesiske marked.

Der er stadig relativt få konkurrenter i stationcar-segmentet, men Zeekr var den første til at bevise, at det er muligt at sælge stationcars. Zeekr lancerede et facelift af modellen 001 og har modtaget over 30.000 ordrer i den første måned på markedet, hvilket endnu en gang afspejler dens popularitet. Et andet bevis på stationcarens voksende appel er NIO ET5 Tourings popularitet i forhold til dens sedan-version, ET5. Hver gang NIO sælger to eksemplarer af sedanen, sælges der tre eksemplarer af stationcarudgaven.

I Danmark har udvalget af elektriske stationcars længe været begrænset til en håndfuld modeller, hvoraf flere var af ældre dato. I den seneste tid er der dog kommet nye modeller til såsom den nye Porsche Taycan Sport Turismo og Cross Turismo, Volkswagen ID.7 og BMW i5 Touring.

Der er endnu ingen officiel melding om en eventuel lancering af Denza Z9 GT.

Vi anbefaler:
Test og anmeldelser af elbiler i Danmark
Hvilke elbiler er Bedst i Test?
Disse elbiler kommer i 2024, 2025 og 2026
Se alle de billigste elbiler i Danmark