Hvad påvirker rækkevidden på en elbil?
Det er de færreste af os der tænker over rækkevidde, når vi overvejer at købe en ny benzin- eller dieselbil, men med elbiler er det pludselig blevet til noget alle snakker om. Bilproducenterne oplyser WLTP-energiforbrugsværdier for deres batteridrevne biler, som giver et godt indtryk af den gennemsnitlige rækkevidde. Vil du gerne opnå den længst mulige rækkevidde eller bare bedre forstå hvad der påvirker rækkevidden på en elbil, så se med i denne uges Fokus.
Rækkevidde på elbiler er kun ét tema fra denne omgang af Fokus. Er du i tvivl om hvad Fokus er? Teknofil hedder vores kanal på Youtube, hvor vi hver uge bringer en Fokus-video, hvor der samles op på den forgangne uges teknologi-nyheder, kommer med gode tips, snakker om nyeste gadgets, smart home, elbiler, fremtidens teknologi og svarer på seernes mange gode spørgsmål. Hele videoen kan du se herover.
Se også: Derfor skal du lease en elbil i stedet for at købe den
Rækkevidde på elbiler – det kræver tilvænning
Man kalder det rækkeviddeangst. Dig, der netop har skiftet til en elbil har sikkert oplevet det. Generelt har elbilerne (stadig) en kortere rækkevidde end brændstofbiler og ofte ringere muligheder for optankning på farten. Og det betyder, at man hurtigt kommer til at bekymre sig om rækkevidde og en hurtigt dalende estimeret rækkevidde. Efterhånden som man lærer bilen, og elbiler, at kende, er det noget man vender sig til. WLTP-tallet, der er en videnskabelig harmoniseret prøvningsmetode til test af kørselsrækkevidde, giver en indikation af rækkevidde, men rammer aldrig helt plet. Først når bilen kommer ud på vejen kan du mere præcist vide, hvor langt du kommer på et fuldt batteri.
Forstår man bedre hvad der påvirker elbilens energiforbrug, kan man opnå en længere rækkevidde – og måske også finde skiftet til en elbil mere trygt.
Se også: Nyheder om elbiler
Fem ting der påvirker rækkevidden
- Batterikapacitet: Først og fremmest er størrelsen på batteriet afgørende for elbilens rækkevidde, hvilket bliver udtrykt i kilowatttimer. Det kan lettest sammenlignes med tanken i en brændstofbil.
- Hastighed: Hastigheden er afgørende for bilens reelle rækkevidde – jo hurtigere hastighed, desto større energiforbrug. På grund af elbilens mulighed for regenerativ opbremsning, er den utroligt velegnet til bykørsel. Det er dog sjældent noget der kan bruges på landevejen og motorvejen, hvor den vil have en meget større energiforbrug.
- Vejr: Koldt vejr har en stor indvirkning på batteri, hvor man ofte skal regne med 20 procent kortere rækkevidde. Men det er forskelligt fra bil til bil. Det samme gælder opvarmning og nedkøling af kabinen, hvilket også bruger energi.
- Dæk og vægt: Afgørende er også bilens luftmodstandskoefficient (hvilket er tæt forbundet med hastigheden), hjul, dæk samt vægten af passagerer og bagage.
- Alder på batteriet: Ligesom vi kender det fra smartphones, bliver batteriet på elbiler også slidt og vil med tiden have mindre kapacitet. Undersøgelser viser dog, at elbilbatterier har imponerende lang holdbarhed.
Sådan kan du selv forbedre rækkevidden
Hvad kan du gøre for at forbedre rækkevidden på din elbil? Herunder er nogle tips:
- Opvarm bilen, mens den stadig er tilsluttet ladestik.
- Tjek ofte for det anbefalede dæktryk, da det har en stor effekt på energiforbruget.
- Kør kun med nødvendig bagage, da vægten påvirker rækkevidden.
- Kør med jævn hastighed og undgå for mange accellerationer.
- Undgå at bruge bremsen og slip i stedet speederen. Herved udnyttes regenerativ opbremsing optimalt.
- Sæt farten ned, da højere hastigheder drastigt øger energiforbruget.
- Undgå så vidt muligt opvarmning af ruder, spejle, sæder og rat.
- Kør kun med lukkede bilruder. Åbne ruder øger luftmodstanden.
- Sluk klimaanlægget, hvis det ikke er nødvendigt.
Se også: Nye elbiler, der kommer i 2022