Ny ladeløsning: Byens billigste opladning til elbiler

Elby udfordrer lademarkedet i byerne med et lade-fællesskab, der til fordel for både bygningsejer og elbilejer omdanner etagebygninger til ladestandere.

Ny ladeløsning: Byens billigste opladning til elbiler

At oplade elbilen i byen kan være både omstændigt og dyrt. Det vil ladeudbyderen Elby lave om på med et såkaldt lade-fællesskab. Her skal etagebygninger i byen udstyes med ladestik, hvor bygningsejeren kan tjene op mod 60 % af overskuddet og ejere af elbiler får langt billigere opladning.

Se også: Billigste opladning med ladeboks

Billig og grøn opladning af elbil

Der kommer flere og flere elbiler på vejene, hvilket specielt i byerne giver udfordringer. Dem med elbil ved hvor frustrerende det kan være, at finde en parkeringsplads med mulighed for opladning i en fornuftig afstand til lejligheden.

Dem med mulighed for ladestander i hjemmet kan nyde godt af billig strøm til elbilen, mens dem der oplader i byen betaler langt mere per kWh – ja, selv lynopladning kan findes billigere end langsom AC-opladning i byen.

Det vil virksomheden Elby gøre noget ved med en ny ladeløsning.

Elby har i dag lanceret en type ladeløsning til byens elbiler, der omdanner bygninger til lade-fællesskaber. Forretningsmodellen er baseret på andelstankegangen, hvor bygningsejeren kan tjene op mod 60 procent af overskuddet. Prisen for at lade forventes at blive den laveste i markedet.

Se også: Sammenlign elbiler

Ladestikket sidder på bygningen

Laderen (~11 kW) sidder placeret på privat grund, godt beskyttet i væggen på etagebygningen.

Elbilejere bruger eget kabel til at få strømmen hen over fortovet. Kablet holdes sikkert på plads med en lille gummiskinne.

Elbys filosofi er at sætte ladere op, der hvor bilerne allerede holder parkeret 95 % af tiden, så de kan lade over længere tid, især mens der er mest billig og grøn strøm i elnettet. På den måde kan det nuværende elnet bedre klare opladning af bilerne, hvorimod hurtigladning i spidsbelastningstidspunkter kan udfordre nettet.

Se her hvordan det fungerer:

Byens billigste elbiloplader

Prisen for at lade forventes at ligge på 2 kroner per kWh + strømmens kostpris, hvilket bliver blandt det laveste niveau i byen. Der er ingen abonnementer eller skjulte gebyrer, oplyser Elby. Strømmen i stikket leveres af udbyderen Vindstød med 100 procent vindstrøm.

I de scenarier hvor bygningen er fællesejet, f.eks. i en andels- eller ejerforening, tjener beboerne således på ladningen.

Elby har forventet opstart i Storkøbenhavn i løbet af første halvår 2024.

Hvad siger i til denne ladeløsning? Giv os din mening i kommentarfeltet herunder.

Se også: Test af elbiler