Tesla undersøges for bedrageri for påstande om “fuldt selvkørende” elbiler

Tesla bliver nu undersøgt for at have ført både forbrugere og investorer bag lyset ved at markedsføre sine biler som værende "fuldt selvkørende", selv om de ikke er selvkørende.

Tesla undersøges for bedrageri for påstande om “fuldt selvkørende” elbiler

Teslas “Fuldt selvkørende egenskaber” (FSD), som kan tilkøbes for den nette sum af 58.300 kroner, gør ikke køretøjer autonome. På en eller anden måde er den amerikanske elbilproducent alligevel sluppet af sted med at bruge det meget vildledende navn i årevis.

Men det fortsætter måske ikke meget længere.

Se også: Se Teslas udvalg af elbiler i Danmark

Tesla undersøges for at have bedraget kunder og investorer

Ifølge Reuters undersøger den amerikanske anklagemyndighed nu, om Tesla har gjort sig skyldig i bedrageri ved at vildlede investorer og forbrugere om sine elbilers selvkørende evner – eller snarere manglen på samme.

Det amerikanske justitsministerium undersøger udtalelser fra Tesla og direktøren Elon Musk om “Fuldt selvkørende egenskaber”, der kan have antydet, at bilerne kan køre selv, selv om de i praksis ikke er autonome.

Justitsministeriets undersøger altså, om Tesla har begået bedrageri, som involverer bedrag i mellemstatslig kommunikation ved at vildlede forbrugerne om sine førerassistentsystemer. Undersøgelsen af, om Tesla har begået værdipapirbedrageri, hænger sammen med, om Teslas investorer i samme ombæring er blevet bedraget.

I den forbindelse er det amerikanske svar på Finanstilsynet, Securities and Exchange Commission (SEC), tilsyneladende også i gang med at undersøge Teslas udtalelser om førerassistentsystemer til investorer.

Undersøgelsen kan resultere i sigtelser, civile sanktioner eller slet ingenting, så det er stadig meget tidligt. Ifølge kilder, som Reuters citerer, er anklagerne “langt fra at beslutte, hvordan de skal gå videre”, blandt andet fordi de nu er i gang med at gennemgå “omfangsrige dokumenter”, som Tesla har fremlagt som svar på stævningerne.

Se også: Sammenlign elbiler i Danmark på pris og kvaliteter

Kaostilstande hos Tesla

Elon Musk har i årevis lovet, at Teslas elbiler vil være “fuldt selvkørende”, men ifølge Teslas advokater i et retsdokument fra 2022 er “blot det at undlade at realisere et langsigtet, ambitiøst mål ikke bedrageri”, og han danser endnu en gang omkring spørgsmålet om navnet “fuldt selvkørende”, som alle har gjort, siden det blev introduceret.

Den seneste undersøgelse er en af flere kedelige overskrifter om Tesla for tiden. Virksomheden oplever global tilbagegang i salget og har som følge heraf fyret mindst 10 procent af medarbejderne, herunder flere ledere og hele Supercharging-teamet. I Danmark er Teslas markedsandele også gået tilbage, men ikke desto mindre er Model Y og Model 3 de to klart bedst sælgende elbiler herhjemme.

Vi anbefaler:
Test og anmeldelser af elbiler
Se hvilke elbiler der kommer i 2024, 2025 og 2026
Hvilke elbiler er billigst?
Bedste ladeløsning på markedet