Volvo EX30: Alt vi ved om Volvos elektriske bybil

Den lille EX30 bliver Volvos svar på en topmoderne elektrisk bybil til en overkommelig pris. Her er alt vi ved om Volvos mindste og billigste elbil.

Volvo EX30: Alt vi ved om Volvos elektriske bybil

Volvo fortæller nu lidt mere om den kommende elektriske crossover, EX30, der lanceres i næste måned. Her tager vi et kig på alle de informationer – og et par rygter – vi har om EX30.

Se også: Sammenlign alle elbiler

Den ultimative elektriske bybil?

I starten af næste måned står Volvo klar til at løfte sløret for en helt ny elbil, der kunne blive en af årets største overraskelser. Volvo EX30 forventes at være en lille elektrisk bybil til en attraktiv pris, som bilmærket selv har døbt “den optimale bybil”.

Der er ikke voldsomt meget vi ved om EX30 endnu, men producenten slipper løbende nye informationer fri. Vi hørte først om EX30, da Volvo løftede sløret for topmodellen EX90 tidligere i år. Selvom EX90 er fed, var det EX30 der fangede vores interesse. Der er nemlig større mangel på små og billige elbiler, end der er på de store og dyre.

Forleden delte Volvo et billede af EX30, der giver os det bedste indtryk endnu. Nu er Volvo klar til at dele informationer om bilens sikkerhedsudstyr – og det ser ganske lovende ud.

Døråbningsalarm og nyt advarselssystem

Volvo EX30 er blandt andet udstyret med en døråbningsalarm, der skal hjælpe med at reducere situationer, hvor en bildør bliver åbnet og forårsager ulykker for cyklister. Døråbningsalarmen advarer med både visuelle og auditive signaler.

“Vi har længe haft fokus på sikkerhed i bymiljøer, hvor biler deler plads med fodgængere og cyklister. Med Volvo EX30 tager vi bysikkerheden til næste niveau og skaber en lille SUV, der er den perfekte bil for en behagelig køreoplevelse, mens den passer på dig og andre mennesker på de travle gader i moderne byer,” siger Åsa Haglund, head of Volvos Safety Centre.

Volvo EX30 kommer med et nyt, avanceret advarselssystem, der beskytter føreren, når der er brug for det. Det registrerer, om man holder ved rattet. Rattet har også en sensor, der registrerer øjen- og ansigtsbevægelser cirka 13 gange i sekundet.

Volvo EX30 er også udstyret med Volvo Cars’ nye autobremsefunktion, der er designet til at hjælpe med at undgå vejkrydsulykker. Hvis en anden bil uventet krydser din vej, standser bilen og undgår kollision.

Se også: Nyheder om elbiler

Hvordan ser Volvo EX30 ud?

Indtil videre har Volvo kun delt to billeder af EX30: èt fra lanceringen af EX90 og nedenstående. Det er naturligvis ikke meget der afsløres på disse billeder, da Volvo gerne vil holde den hemmelig indtil lanceringen.

Dog skulle EX30 være en søsterbil til Smart #1 og Zeekr X, som ses på billederne herunder. EX30 forventes at få et velkendt Volvo-look, men vil dele platform og teknologi med disse to andre elbiler.

Volvo EX30

Specifikationer på Volvo EX30?

Hvad med rækkevidde, opladning, udstyr og software? Volvo har ikke officielt delt specifikationer på EX30 endnu.

Dog kan man forvente, at EX30 kommer med Android Automotive, der er Googles infotainmentsystem. I ny version blev vist frem i EX90, som vi forventer også finder vej til EX30.

EX30 skulle være baseret på Geelys Sustainable Experience Architecture-arkitektur (SEA), der også bruges til Zeekr X og Smart #1. Platformen kan rumme forskellige batteristørrelser og understøtter over-the-air-opdateringer.

Samme platform er også brugt til den nye Smart #1, som Volvo EX30 forventes at mindre meget om. Smart #1 kommer med en rækkevidde på 350 kilometer på en opladning og 150 kW lynopladning. Zeekr kommer med helt op til 560 kilometers rækkevidde.

Pris og forudbestilling

Det tyder på, at Volvo EX30 får en attraktiv pris. XC40, der lige nu er Volvos billigste elbil, koster fra cirka 417.000 kroner. Et gæt herfra er en pris mellem 300.000 og 350.000 kroner.

Derudover forventes Volvo at løfte sløret for en ny abonnementsordning til EX30.

Volvo oplyser desuden, at man vil kunne bestille EX30 på lanceringsdagen.

Volvo EX30 lanceres den 7. juni

Det er den 7. juni, at Volvo løfter hele sløret for EX30. Mobilsiden er med til eventet, hvor vi hurtigst muligt vil dele alt om EX30 med jer.

Se også: Hvad dækker elbilforsikringen?