”OnePlus og Oppo skal betale ved kasse ét til Nokia”

Oppo og OnePlus har ikke noget at forhandle med over for Nokia i licensstrid: De kan ikke gøre andet end at betale, lyder det.

”OnePlus og Oppo skal betale ved kasse ét til Nokia”

I sidste uge måtte OnePlus og Oppo stoppe salget af telefoner i Tyskland, fordi de ikke har fornyet en vigtig 4G-licens med Nokia. OnePlus og Oppo har ikke fornyet aftalen, da de mener, at Nokia er blevet for griske og vil have en urimelig høj licensbetaling. I skrivende stund gælder forbuddet kun i Tyskland, men der er lignende sager under opsejling i andre europæiske lande.

Det er typisk Nokia, Ericsson og Qualcomm, der sidder på de essentielle patenter inden for 4G og 5G og de patenter er det en forudsætning at få adgang til, hvis man vil lave en 4G og 5G telefon.

Har ingen patenter at forhandle med

Problemet for OnePlus og Oppo er, at de ikke har noget at handle med, forklarer teleanalytiker John Strand til mobilsiden.dk.

”Når dem, der laver udstyr, har patenter, så bytter de patenter med de andre, der laver udstyr og som ejer patenter. Dem, der ikke ejer patenter af betydning, må betale for at kunne bruge forskning og patenter”.

”Vi taler næppe om gigantiske beløb pr. telefon, men vi taler nok om meget store beløb¨, hvis man laver mange telefoner”, forklarer John Strand.

Se også: Sammenlign priser på telefoner

OnePlus’ smartphones er blevet ganske populære i Europa, hvor virksomheden også satser benhårdt på at øge markedsandelen. I første kvartal af 2022 havde OPPO (herunder OnePlus) en markedsandel på 6,1 procent i Europa, som i andet kvartal voksede til 7,5 procent. Med denne positive udvikling for den kinesiske smartphonevirksomhed mener teleanalytiker Daniel Søgaard Hald, at det vigtigt for OPPO at handle hurtigt:

“Der er ingen vej udenom for OPPO og OnePlus, som bliver nødt til at gå til forhandlingsbordet med Nokia. Og det skal være inden der begynder at dukke lignende sager op i andre europæiske lande. Forsvinder OnePlus-telefonerne fra flere butikshylder, kommer det hurtigt til at gøre ondt.”

Henviser til FRAND-model for afregning

Dem, der ikke sidder på essentielle patenter, kan ikke gøre andet end at forsøge at forhandle prisen ned. ”Dem, der ejer patenterne, sidder på den grønne gren og de henviser bare til, at man bruger en FRAND-model, når man afregner”.

FRAND er en forkortelse for fair, rimelig og ikke-diskriminerende og bruges normalt i antitrustsager, hvor en indehaver af intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) nægter at give en licens eller nægter at give en licens på FRAND-vilkår.

Hvis man undlader eller nægter at give licens til intellektuelle ejendomsrettigheder på FRAND-vilkår, kan det være en overtrædelse af EU’s kartel- og monopolregler.

FRAND-modellen har dog ikke mejslet betalingsbetingelser ud i sten. Det, der er retfærdigt, rimeligt og ikke-diskriminerende for én virksomhed, kan virke urimelig for andre.

Se også: De mest populære telefoner

Investerer milliarder i udvikling

Selv retfærdiggør Nokia deres licensaftaler med, at de gennem løbende investeringer i forskning og udvikling (R&D) i over 30 år har bidraget til standarder for at hjælpe branchen med at udvikle sig og vokse sammen. Selskabet oplyser, at de har investeret over 130 milliarder dollars i udvikling siden 2000.

”Konklusionen er, at først som sidst skal OnePlus og Oppo ned i lommerne og finde penge frem. Der er ikke så meget at sige om det, det er gammelt skuespil med et par nye skuespillere”, slår Strand fast. Han henviser til andre lignende sager, hvor også Apple, Samsung, Huawei, Motorola og Microsoft har været igennem lignende patentsager med virksomheder som Qualcomm, Nokia og Intel.