Der opleves stadig huller i mobildækningen – hvad kan du gøre

Vi skriver 2020 nu, og stadig oplever mange dagligt en dårlig mobildækning. Hvorfor og hvad kan du gøre ved det? Læs med her.

Der opleves stadig huller i mobildækningen – hvad kan du gøre

Godt nok er det nye år ikke mange dage gammelt, dog skulle man alligevel tro, at ringe mobildækning var noget, der hørte det forrige årti til. Sådan ligger landet desværre ikke og alt for mange bøvler stadig med tabte mobilopkald, ringe samtalekvalitet og sløvt mobildata.

I denne artikel kigger vi på teleselskabernes påståede høje dækningsprocenter, kigger på deres dækningskort, hvilke ting der spiller ind i mobildækningen og hvad man selv kan gøre for at forbedre denne.

Læs også: Sådan ser du din iPhones rigtige signalstyrke

Virkelighedens dækning opleves anderledes

Spørger man teleselskaberne og tager et kig på deres dækningskort, så kan man nærmest ikke stå uden mobildækning i Danmark. Det kan i realiteten opleves meget anderledes, hvor man sagtens kan stå på Møn, i et desperat forsøg på at ringe til en kloakmester og intet signal har – dette er bare en personlig erfaring, som vi ikke behøver dykke mere ned i. Flere af jer har sikkert stået i en lignende situation, hvor mobilnettet fejlede.

Et godt mobilnetværk er en forudsætning for, at vi kan passe vores job, skole og skabe kontakt, når det er allermest vigtigt. Det er specielt uden for landets store byer, at der opleves ringe eller ikke-eksisterende dækning, men der kan også opleves udfordringer i byområder.

Udover at Danmarks teleselskaber kan søge for, at dække hullerne i mobildækningen, så er der er flere ting man som forbruger selv kan gøre for, at opnå den bedst mulige mobildækning – dette kigger vi på senere i artiklen.

Læs også: Se hvilken dækning teleselskaberne har i EU-landene

Dækningskort for teleselskaber i Danmark

Herunder finder du de danske teleudbyderes dækningskort:

Se også : Find det bedste og billigste mobilabonnement

Tjek dit net 3
Sådan ser det typiske dækningskort ud på mobildækningen. Foto: Tjekditnet.dk

Flere ting spiller ind på mobildækningen

Der kan være mange grunde til, at du oplever en ringe mobildækning, både indendørs og udendørs. På trods af at teleselskabernes dækningskort ser imponerende ud, så er der nogle steder langt mellem mobilmasterne, og dette resulterer i svagt mobilsignal.

Der kan også være forhindringer, fx en bygning, mellem mobilmasten og dig, hvilket giver samme resultat. Du kan også være uheldig, at mobilnettet er overbelastet, og dette kan også opleves som dårlig dækning. Moderne velisolerede huse og betonbygninger, isolerede solafvisende vinduer, bakker i landskabet sætter alt sammen en dæmper på mobilsignalet.

Den høje fart i bil og toget og deres konstruktion kan også give dårligere mobildækning.

Som du kan læse, så er der mange ting der har indvirkning på signalet på din mobiltelefon – også mange som teleselskaberne ikke rigtig kan gøre noget ved. Heldigvis kan du selv hjælpe den bedre dækning på vej.

Læs også: Test af mobilt bredbånd fra 3 med udendørsantenne

Sådan kan du få bedre mobildækning

  • Undersøg mobilselskabernes dækningskort grundigt. Vælg det selskab med den bedste dækning, der hvor du primært bruger din mobiltelefon. Kig eventuelt også på mobilmaster i dit område på mastedatabasen.
  • Vælg en mobiltelefon med en god antenne. Der er stor forskel på mobiltelefoners antenner. Her kan du få du et overblik over antennekvaliteten i de forskellige mobiltelefoner.
  • Spørg til andres erfaringer. Et ting er teleselskabernes dækningskort, noget andet er hvordan dækningen opleves i virkeligheden. Spørg til naboernes, venners eller familiens erfaringer med dækningen i området.
  • Brug WiFi-opkald. En oplagt mulighed for bedre dækning og samtalekvaliteten er, at bruge WiFi-opkald, som findes i mange nyere mobiltelefoner. De fleste er i nærheden af en WiFi-netværk, så tjek om din mobiltelefon har denne funktion.
  • Du holder mobilen forkert. Det er ikke kun Apple, der kan bruge dette som undskyldning for dårligt signal. Flere steder uden på din mobil sidder antennerne placeret og bliver de dækket, så kan du opleve det går ud over signalet. Kig på din telefon, for antenne-linjerne er som regel lette at se, og sørg for ikke at blokere disse. Brug eventuelt et headset.
  • Brug et cover af gummi. Covers kan have en både positiv og negativ effekt på mobilsignalet. Nogle covers ser rigtig fine og fancy ud, men bruger materialer som fx metal, der kan blokere for signalet. Derimod kan et cover af gummi gøre, så du ikke dækker mobilens antenner med hånden.
  • Placer dig rigtigt. Den er måske ret simpel, men tænk over din placering, når der skal foretages vigtige opkald. Er du indenfor, så placer dig højest muligt oppe og tæt på et vindue. Husk også at frisk luft er sundt, og man kan sagtens tage mobilen med ud.
  • Tag kontakt til dit teleselskab. Oplever du dårlig mobildækning, så kan du sagtens tage fat i dit teleselskab. De kan hjælpe dig med at fejlfinde og foreslå løsninger, der kan afhjælpe problemet, såsom small cells og signalforstærker

Har du gode tips, der kan hjælpe andre på vej til bedre mobildækning, så skriv gerne en kommentar herunder.

Læs også: Afstemning: Hvilket teleselskab har du?

Opdateringer på sagen

Siden redaktionen publicerede denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fulgte op på historien. 14/11/2019 puplicerede vi en ny vinkel på sagen med artiklen; Test: OnePlus 7T Pro – Den første måned – Følg den videre histore her. Redaktionen dækker emnet fortløbende. Se seneste nyt her.