Norlys tæt på at købe Telias danske forretning

Norlys vil købe Telia Danmark for 6,25 mia. kr. Handlen får teleanalytiker til at kritisere den danske telepolitik og forventer, at Norlys får svært ved at tjene pengene hjem.

Norlys tæt på at købe Telias danske forretning

Den svenske telekoncern Telia Company vil frasælge sin danske forretning, Telia Company Danmark A/S, til energi- og telekoncernen Norlys.

De to selskaber har indgået en foreløbig aftale om at gennemføre handlen, som kommer til at koste Norlys 6,25 milliarder kroner. Norlys finansierer købet med midler opnået sidste år, hvor selskabet frasolgte 35 procent af sin fiberforretning til et fransk/hollandsk investorkonsortium.

”En mobilforretning giver Norlys helt ny relevans, fordi den bringer os tættere på kunderne. Danskerne forventer selvfølgelig den bedste dækning, uanset hvor de befinder sig, og derfor er det afgørende, at vi kan tilbyde en samlet løsning. Samtidig får vi fremtidssikret vores infrastruktur med begge de vindende teknologier 5G og fiber,” siger Niels Duedahl, der er administrerende direktør i Norlys.

Læs også: Telenor og 3 i dialog om fusion i Danmark

Milliardhandel betinget af flere godkendelser

Norlys og Telia Danmark har foreløbig underskrevet aftalen, som er betinget af en tilfredsstillende forhandlings- og undersøgelsesfase (due diligence) og efterfølgende godkendelse fra Norlys’ repræsentantskab. Også de danske konkurrencemyndigheder skal godkende handlen, før den endeligt kan gennemføres.

Telia Danmark har netop også præsenteret resultatet af regnskabet for første kvartal af 2023. Her lyder driftsresultatet på 192 millioner kroner, og omsætningen endte på 873 millioner kroner.

Mens selskabet har fået 2.000 nye bredbåndskunder siden udgangen af 2022, har Telia Danmark mistet hele 42.000 mobilkunder. Telia Danmark har dermed 1.305.000 mobilkunder tilbage.

Læs også: Konsolidering i den danske telebranche kan være på vej

Analytiker: Der er en teleoperatør for meget i Danmark

Ifølge Telia Danmark betyder salget til Norlys, at der kommer en ny national udfordrer i Danmark. Men at der ’blot’ er sket et ejerskifte og ikke en konsolidering, som rygter har gået på, løser derfor ikke det grundlæggende problem, at der på det danske telemarked er for mange mobiloperatører i forhold til befolkningens størrelse, lyder det fra Nicolas Fredriksen, der er teleanalytiker.

“Svenske Telia Company har i alle år kun tabt penge på Telia Danmark. Derfor er det fuldt forståeligt, at de vil sælge forretningen. Jeg havde tippet til Telenor eller teleselskabet 3, som dermed kunne konsolidere det danske telemarked, men det bliver altså formentlig under Norlys, at Telia skal bringes videre,” siger han og tilføjer:

”Problemet med salget til Norlys er dog, at det danske telemarked ikke slipper for Telias 4G- og 5G-licenser. Danmark vil således fortsætte med at have fire licenstagere, og det er hvert fald én for meget. Det er svært at se, hvordan teleoperatørerne fremover skal tjene penge på det danske telemarked,” siger Nicolas Frederiksen.

Danmarks telepolitik har slået fejl

Med Norlys’ beslutning om at købe Telia Danmark finder Nicolas Fredriksen anledning til at kritisere den danske telepolitik, som han kalder forfejlet.

“Særligt i disse tider kan det lyde grimt, men teleoperatørerne skal have lov til at tjene penge på deres investeringer i eksempelvis 5G og i dyre licenser, som statskassen tjener ekstremt godt på at sælge til operatørerne,” siger han og tilføjer:

”På den ene side vil politikerne gerne have mange licenstagere, så konkurrencen om licenserne kan bringe licenspriserne op, og på den anden side vil politikerne gerne have priskrig på telemarkedet, så operatørernes marginer bringes ned til fordel for lave priser til mobilkunderne.”

Dårlig investering for Norlys

Teleanalytikeren undrer sig over Norlys’ indtog på det danske mobilmarked og vurderer, at selskabet får overordentligt svært ved at tjene pengene fra den milliarddyre handel hjem.

”Hvis statskassen sluger milliarder i indtægter fra salg af licenser og lejeindtægter på telefrekvenser, bør staten også vide, at teleoperatørerne kun kan sende regningen videre til danskerne. Det er en dybt forfejlet – og direkte selvmodsigende – telepolitik.”

”At Norlys vil investere i det danske telemarked er derfor ganske underligt. Jeg har svært ved at se, hvordan Norlys kan tjene pengene hjem,” afslutter han.

Læs også: Nyheder om teleselskaber og netværk