Det kan være slut med opdateringer til ældre Huawei-mobiler

Google må ikke længere hjælpe Huawei med at udsende opdateringer, efter en midlertidig licens er udløbet. Det kan betyde et fuldstændig stop for opdateringer og forsinkelser af sikkerhedsopdateringer.

Det kan være slut med opdateringer til ældre Huawei-mobiler

Handelskrigen mellem USA og Kina bliver ved med at få alvorlige konsekvenser for kinesiske Huawei.

Sidste år placerede USA’s handelsministerium Huawei på den såkaldte ”entity list” – en sortliste, som betød, at Google ikke længere måtte certificere nye Huawei-mobiler solgt efter den 16. maj 2019.

Siden da fik Huawei udsættelse på flere af de sanktionerne, som ellers ville forhindre alle amerikanske firmaer i at eksportere teknologi til Huawei.

USA’s handelsministerium har nemlig flere gange udstedt en midlertidig generel licens eller temporary general license (TGL). Denne licens tillod amerikanske softwarevirksomheder såsom Google at samarbejde med Huawei om at udsende opdateringer og sikkerhedsrettelser til Huawei-produkter, der kom på markedet før 16. maj 2019.

Det nye problem for Huawei er, at denne midlertidige licens ikke er blevet forlænget, ligesom den tidligere er blevet flere gange. Licensen udløb nemlig den 13. august, og det placerer Huawei i en meget uheldig situation, hvor Google ikke længere må hjælpe Huawei med at udsende softwareopdateringer til de ældre Huawei-produkter, der stadig har Googles apps og tjenester installeret.

Det vil med andre ord berøre allerede Google-certificerede telefoner og tablets fra Huawei såsom P30-serien, Mate 20-serien og P20-serien for at nævne et par stykker.

Med andre ord har Huawei-telefoner og -tablets med Android solgt senest 16. maj 2019 efter alt at dømme fået deres sidste Android-opdateringer – medmindre denne midlertidige licens altså forlænges igen, hvilket den endnu ikke er blevet, skriver The Washington Post.

Da Google skal godkende alle større Android-opdateringer for at sikre, at de lever op til Googles krav, vil Huawei altså ikke længere kunne sende store Android-opdateringer ud til ældre telefoner.

Over for avisen bekræfter USAs handelsministerium, at den midlertidige licens er udløbet, og at den gav ”mulighed for brugere af Huawei-enheder og -teleudbydere at fortsætte med midlertidigt at bruge disse enheder og eksisterende netværk samtidig med at fremskynde omstillingen til andre leverandører”.

Huawei oplyser til avisen, at producenten ”holder øje med situationen og vurderer de potentielle konsekvenser”.

Læs også: Huawei løber snart tør for Kirin-chips til smartphones

Flere apps kan holde op med at virke

Ifølge XDA-developers er det ikke sandsynligt, at Googles apps og tjenester vil blive direkte fjernet fra Huaweis ældre telefoner. Til gengæld vil Huawei-telefoner med al sandsynlighed ikke længere bestå den såkaldte SafetyNet-certificering, lyder det.

SafetyNet er et værktøj, som Google introducerede i 2017. Udviklere af apps kan implementere værktøjet, som automatisk tjekker, om telefonerne lever op til en lang række strenge sikkerhedskrav. Apps, som for eksempel håndterer personfølsomme oplysninger, kan bruge værktøjet til at blokere adgang for brugere af Android-telefoner, der eksempelvis er rooted.

Ifølge XDA-developers kan vi forvente, at Huawei-telefoner ikke længere kan bestå dette SafetyNet-tjek. Apps, som kræver en SafetyNet-certificering, vil derfor ikke virke, hvis Huawei ikke får forlænget licensen.

Det berører apps såsom Netflix, Snapchat, Google Pay, Pokémon GO og en lang række mobilbank- og betalingsapps.

Læs også: Huawei er verdens største smartphoneproducent for første gang

Sikkerhedsopdateringer bliver forsinkede

Selv om flere apps højst sandsynligt vil holde op med at virke, hvis licensen ikke forlænges, vil Huawei stadig kunne udsende vigtige sikkerhedsopdateringer – men det bliver altså uden hjælp fra Google.

Normalt giver Google mobilproducenterne en måned til at integrere sikkerhedsrettelser i deres kode, inden Google offentliggør sikkerhedsrettelserne for offentligheden.

Den mulighed mister Huawei, da Google ikke længere kan sende sikkerhedsrettelserne til dem samtidig med, at alle andre producenter får dem. I stedet må Huawei vente, til de bliver offentliggjort en måned senere, hvorefter Huawei selv kan integrere rettelserne i opdateringer. Sikkerhedsrettelserne er nemlig open source – det vil sige offentligt tilgængelige.

Google server normalt alle sikkerhedsrettelser til producenterne – også de sikkerhedsrettelser, som ikke er open source. Den manglende licens betyder, at Huawei nu selv skal rette henvendelse til hver enkel leverandør af lukkede sikkerhedsrettelser for at kunne inkludere dem i sine sikkerhedsopdateringer.

Det bliver med andre ord et væsentligt større arbejde, der venter Huawei for at kunne udsende sikkerhedsopdateringer, hvis licensen altså ikke forlænges.

Læs også: Stadig stor tillid til Huaweis produkter

Flere nyheder i sagen

Vores redaktion har fulgt op på historien. Daniel Søgaard Hald fulgte op på sagen. 10/8/2020 fulgte redaktionen op med sagen; Huawei løber snart tør for Kirin-chips til smartphones – Historien bringes videre her. Vi har fastholdt interessen for emnet. Læs de sidste nyheder om Huawei..