5 ud af 11 testede CE-mærkede mobilopladere er farlige
Som de fleste nok allerede ved, så kan det være farligt at oplade mobilen om natten. Det afholder dog ikke mange fra stadig at gøre det. Men bare dét at have mobilopladeren klar til brug i stikkontakten er ikke ufarligt. DR’s forbrugerprogram, Kontant, har testet en række uoriginale, men CE-mærkede, mobilopladere, hvor langt størstedelen dumpede.
Alle 11 mobilopladere er CE-mærkede, men 9 af dem lever ikke op til sikkerheds- og mærkningskravene. 5 af de 11 opladere er direkte farlige og kan give stød eller bryde i brand.
Kim Boll, der er ingeniør og ejer af Bolls Rådgivnings- og Testcenter, har testet de 11 opladere for Kontant og han konklusion er generelt, at de dumper med et brag.
Her er et overblik over de farligste af de testede mobilopladere:
- Mobiloplader fra Normal: Komponenter i opladeren sidder for tæt og kan afgive stød og har ringe brandhæmmende egenskaber. Normal fjerner opladeren fra deres butikker og informerer kunder i butikkerne.
- Mobiloplader fra COOP: Lever ikke op til kravene for CE-mærkede produkter. COOP stopper salget og fjerner opladeren fra butikkerne.
- Mobiloplader fra Mackabler.dk: Har tilbagekaldt opladerne, stoppet salget og tilbudt at kunderne kan få deres penge tilbage.
Hele DR Kontant programmet kan ses på DR TV allerede nu, men sendes også i aften klokken 20:45.
Der er mange farlige mobilopladere på gaden
følge Sikkerhedsstyrelsen findes der 350 forskellige mobilopladere på markedet, hvor op mod 150 af disse kan være farlige for forbrugerne. CE-Mærkningen er ikke en garanti for et sikkert produkt.
På trods af at sikkerhedsstyrelsen har mulighed for at politianmelde importører og forhandlere af farlige opladere, så er det endnu ikke sket.