Apple Watch får vild microLED-skærm – men først om flere år
Apple Watch Ultra 2 var en ret beskeden opgradering af det, der allerede var det bedste Apple Watch i Apples sortiment. Vi vender derfor blikket mod fremtiden, hvor vi hører flere rygter om, at Apple har planer om at introducere microLED-skærme i blandt andet Apple Watch Ultra. Også produktkategorier som iPad og Mac skal over tid have udskiftet OLED-skærme med microLED-skærme.
Analytikere såsom Ross Young har tidligere spået, at den nye skærmteknologi skulle komme til Apple Watch Ultra en gang i 2025. Ifølge et nyt rygte fra den sydkoreanske avis The Elec bliver microLED-skærmene dog forsinkede på grund af problemer med produktionsomkostningerne og et for lavt udbytte under produktionen.
Læs også: Apples foldbare iPhone bliver ultratynd
microLED er fire gange dyrere end OLED
Ifølge rygtet får vi først de nye skærme at se i Apple-enheder i 2027, og det kan endda være med det lidt optimistiske briller. Rygtet hævder også, at Ultra-uret med microLED-skærm går væk fra en skærmstørrelse på 1,93 tommer og i stedet får en skærm på 2,12 tommer.
Behovet for en høj pixeltæthed får dog prisen til at skyde i vejret, og en estimeret omkostningsberegning peger på en pris på 150 dollars per skærm. Det er fire gange så meget som omkostningerne for traditionelle OLED-skærme.
Med tanke på, at Ultra allerede koster 799 dollars, har Apple formentlig ikke interesse i at lade prisen på det i forvejen meget dyre ur stige så meget, som det ville være nødvendigt, hvis selskaber skifter til microLED-skærme. Det kan dog ændre sig med tiden.
Læs også: Her kan du købe Apple Vision Pro i Danmark
Hvad er en microLED-skærm?
Teknologien skal ikke forveksles med miniLED, som Apple allerede bruger i iPad Pro 129-tommer. MicroLED-skærme giver bedre kontrast og gengivelse af farverne, fordi der ikke er behov for farvefiltre og flydende krystal-lag som i normale LED-skærme. Eksperterne siger ofte, at billeder ser ud til at være malet på skærmen.
MicroLED er en skærmteknologi med ekstrem høj pixeltæthed. Alle de små dioder er samlet på en såkaldt wafer af silicium, hvor en traditionel OLED-skærm er samlet på glas.
Modsat OLED er MicroLED uorganisk, hvilket giver en længere levetid end OLED. Det gør også MicroLED-skærme i stand til at vise lysere billeder med minimal risiko for burn-in – altså pixels, der brænder fast.
En microLED-skærm bruger også mindre strøm, og det er vigtigt på en enhed som Apple Watch, der godt kunne bruge længere batteritid. Det ville heller ikke skade med længere batteritid på en iPhone, iPad eller Mac for den sags skyld.
OLED-skærmene på Apple Watch Ultra 2 gave en stigning i lysstyrke fra originalmodellens 2.000 nits til 3.000 nits, hvilket gør den til den mest lysstyrke Apple Watch-skærm nogensinde. Apple Watch Serie 9 fik også en stigning til 2.000 nits, og det viser, at Apple gerne vil forbedre sine skærme på tværs af deres portefølje.
Apple bruger allerede microOLED i Apple Vision Pro, som er baseret på samme koncept som microLED – bare med organisk materiale, som altså har de ulemper, som traditionelle OLED-skærme lider af. Med MicroLED er så godt som alle ulemper ved OLED elimineret.
Læs også: Apple klar med de sidste lovede nyheder i watchOS 10