Jabra Elite 75t eller Elite 85t: Hvilken skal du vælge?
Jabra udvidede i september porteføljen af trådløse øretelefoner med de nyeste modeller, Elite 85t. De trådløse earbuds er efterfølgeren til sidste års model, Elite 75t.
Ved første øjekast ligner de to øretelefoner hinanden meget. Der er dog flere væsentlige forskelle mellem dem.
Bliv klogere på fordele og ulemper ved de to trådløse øretelefoner og find ud af, hvilken du bør vælge.
Læs også: Test af Jabra Elite 85t: Vellykket aktiv støjreduktion
Design og komfort
Jabra Elite 75t og Elite 85t ligner som bekendt hinanden meget. Men 85t er større på faktisk alle ledder og kanter. Etuiet er længere, bredere og højere. Også selve øretelefonerne er større i de nye Elite 85t. Højttalerenheden er nemlig forøget fra 6 millimeter i Elite 75t til hele 12 millimeter i Elite 85t.
Du kan derfor føle, at Elite 85t ikke sidder lige så godt fast i ørerne, som Elite 75t gør. Det skyldes også silikonepropperne. I Jabra Elite 75t er de klassiske og runde, mens de er blevet ovale i Elite 85t.
Komfortmæssigt lider Elite 85t også af, at du ikke kan få silikonepropperne lige så langt ind i ørene, fordi de større øretelefoner støder mod ørerne.
Jabra Elite 75t har et meget tætsluttet design, hvilket skærmer utrolig meget af den omgivende lyd. Omvendt anvender Jabra Elite 85t et halvåbent design, hvilket lader mere af den omgivende støj trænge igennem. Det giver en mindre lukket fornemmelse i ørene, men har altså også sine ulemper. Mere om det om lidt.
Begge earbuds har en knap på hver earbud, som kan trykkes én gang, flere gange eller holdes nede. De har samme funktioner. Hvor knapperne på Elite 75t er bløde og ikke giver nogen lyd fra sig, er de noget hårdere på Elite 85t og laver en tydelig klik-lyd. Faktisk kommer man ofte til at trykke earbudsene lidt ind i ørekanalen for at trykke på knapperne, hvilket er uheldigt og ubehageligt.
Læs også: Jabra Elite 75t får ANC gennem opdatering
Aktiv støjreduktion og passiv støjreduktion
Støjreduktionen er meget forskellig i de to øretelefoner.
Det tætsluttede design med passiv støjereduktion i Jabra Elite 75t gør, at meget af lyden bliver skærmet helt naturligt.
Jabra Elite 85t gør brug af en mere avanceret aktiv støjreduktion. Elite 75t har godt nok for nyligt fået aktiveret aktiv støjreduktion via en firmwareopdatering, men den er en smule mere begrænset end i Elite 85t.
ANC i Elite 85t kan justeres på fem forskellige niveauer, mens den kun kan slås til og fra i Elite 75t.
Den passive støjreduktion i Elite 75t er dog så effektiv, at den ofte vil føles lige så støjreducerende som den aktive støjreduktion i Elite 85t på grund af dens halvåbne design. Dertil kan du yderligere forbedre støjreduktionen i Elite 75t kun med ANC, som dog kun gør en mindre forskel. Samlet set opleves forgængeren, Elite 75t, derfor som den bedste til at fjerne støj.
Elite 85t passer med andre ord bedst til dig, hvis du foretrækker at kunne høre dine omgivelser naturligt gennem dens halvåbne design, men også vil have muligheden for at skærme støjen af med aktiv støjreduktion. Jabra Elite 75t er omvendt et bedre valg, hvis du vil spare strøm ved hele tiden at have god, passiv støjreduktion.
HearThrough
Både Elite 75t og 85t kan bruge mikrofonerne til at lade dig lytte til dine omgivelser. Forskellen i de to øretelefoner er ikke stor. Fordi Elite 75t er så tætsluttende, virker det til, at den afhænger mere af mikrofonerne for at lade dig lytte til dine omgivelser.
Det kommer tydeligt til udtryk, når vinden blæser eller der er bestemte lyde. Her kan man tydeligt høre, at det kommer fra mikrofonerne og ikke fra de naturlige omgivelser.
Mikrofon og opkaldskvalitet
De nye Jabra Elite 85t har hele tre mikrofoner, hvor Jabra Elite 75t ”kun” har to. Man skulle derfor tro, at førstnævnte har bedre mikrofonkvalitet. Men det er ikke vores indtryk.
Elite 85t er ganske vist bedre til at skærme støj, men det er på bekostning af brugerens stemme, som også bliver forvrænget mere, end den gør i Elite 75t. Man kan høre trafikstøj lidt mere i Elite 75t, men den samlede oplevelse er, at brugeren af Elite 75t er mest behagelig at lytte til, når der er masser af støj omkring vedkommende.
Indendørs virker lyden mere klar fra Elite 75t end fra Elite 85t.
Lydkvalitet
Begge øretelefoner har et frekvensområde ved musikafspilning på 20 Hz til 20 kHz. Men det lukkede design i 75t og det halvåbne design i Elite 85t gør en vis forskel for lydoplevelsen.
Undertegnede synes, at 75t har en lidt voldsom bas, mens Elite 85t modsat virker lidt flad og mudret i lyden. En kollega mener omvendt ikke, at der er den store forskel i bassen. Til gengæld virker Elite 85t ikke nær så klar i lyden, hvilket sagtens kan hænge sammen med den manglende komfort.
Det lukkede design gør også, at lydoplevelsen i Elite 75t virker mere fyldig og livlig.
Tilslutning, batteritid og opladning
I brug kan man godt mærke, at Elite 85t er nyere og har lidt bedre teknik end forgængeren.
I hvert fald forbinder Elite 85t noget hurtigere end Elite 75t. Fra du tager øretelefonerne ud af etuiet, går der cirka 1-2 sekunder, før 85t er tilsluttet en smartphone. Elite 75t tager til sammenligning 3-4 sekunder.
Også tilslutningen i Jabras Sound-app er forbedret i 85t. Den skal bruge cirka 18 sekunder på at indlæse alle indstillinger og valgmuligheder, når man tilslutter Elite 85t. Med Elite 75t tager det op mod 22 sekunder.
Batteritid
Batteritiden på Jabra Elite 85t er bedre end i Elite 75t. Elite 75t giver op til 28 timers afspilning uden ANC slået til. 20,5 af timerne kommer fra batteriet i etuiet, og de sidste 7,5 timer er fra batterierne i øretelefonerne. Til sammenligning opnår Elite 85t op til 31 timer (24 timer fra etuiet og 7 timer fra øretelefonerne).
Med ANC aktiveret vinder Elite 85t også. Her får du med Elite 75t op til 24 timers brug (18,5 timer fra etuiet og 5,5 timer fra øretelefoner). Med Elite 85t får du op til 25 timers brug. 19,5 timer kommer fra etuiet, og 5,5 timer kommer fra øretelefonerne.
De to earbuds adskiller sig ikke voldsomt, når det kommer til opladning. Elite 75t er 2 timer og 20 minutter om at lade etuiet op, mens det tager 2 timer og 30 minutter med Elite 85t. Begge etuier kan lade øretelefonerne op på 15 minutter, så de kan spille i 60 minutter.
Etuiet til Elite 85t er desuden mulig at oplade trådløst med Qi-standarden. Samme mulighed kan du få til Elite 75t ved at tilkøbe etuiet med trådløs opladning. Den trådløse opladning tager 4 timer.
Mange gode grunde til at vælge Elite 75t
Samlet set er der flere ting, der gør Elite 75t til et bedre køb end det nye Elite 85t.
Den måske største anke er komforten, som er forringet markant med de større øretelefoner og det ændrede design omkring silikonepropperne. Her på matriklen er der bred enighed om, at Elite 75t sidder langt bedre i ørerne.
Dertil er det en smagssag, om man er til det lukkede og tætsluttede design i Elite 75t eller det halvåbne design i Elite 85t. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Faktum er, at Elite 75t kan opnå en lige så god støjreduktion som Elite 85t alene ved passivt at filtrere støjen via det tætsluttede design. Og dertil er der som sagt kommet ANC i Elite 75t via en firmwareopdatering.
Lydkvaliteten er på papiret bedre i Elite 85t, men den opleves ikke bedre og klarere. Det har formentlig igen noget at gøre med det ændrede design på øretelefonerne. Heldigvis kan den justeres en del i Jabras Sound+-app.
Heller ikke mikrofonkvaliteten giver gode grunde til at vælge Elite 85t frem for forgængeren. Batteritiden og ladetiden er næsten også identisk.
Faktisk er en af de større forskelle prisen, og netop dette gør det til en temmelig nem beslutning. Elite 75t koster pt. 1.250 kroner, men har i perioder været på tilbud til 1.050-1.100 kroner. Til sammenligning koster Elite 85t 1.990 og vil måske kun falde 400 kroner i pris det næste års tid.
Anbefalingen herfra lyder derfor: Køb Jabra Elite 75t frem for Elite 85t, hvis du er på udkig efter et nyt sæt trådløse øretelefoner og har set dig varm på Jabras glimrende øretelefoner.