Guide: Sådan vælger du den rigtige mobiltelefon

Går du med overvejelser om at købe en ny mobiltelefon, så er her nogle ting du bør overveje inden. Læs med i vores guide til valg af mobiltelefon.

Guide: Sådan vælger du den rigtige mobiltelefon

Det er op ingen måde blevet mere enkelt at vælge den rette mobiltelefon. Der findes rigtig mange producenter og modeller at vælge i mellem, og de alle med deres fordele og ulemper. Man kan sagtens gøre det simpelt og vælge den første og den bedste mobil, men vil man have den bedste oplevelse, så kan det anbefales at tænke over ens behov inden man står i butikken.

Læs også: Mellemklassemobilerne får også 5G i år

Tænk over dit mobil-behov

Der findes store og små, tunge og lette, dyre og billige. Der er nogle med gode kameraer, nogle med store batterier og dem der har det hele. I dag bruger vi ikke kun vores mobiltelefoner til at SMS’e og snakke i, for de er blevet langt mere avancerede og kan generelt flere ting.

I dag er mobilen i stedet samlingspunkt for mange af vores ting, hvor vi gemmer billeder, kreditkort, billetten til flyrejsen, streamer indhold fra og styrer smarthjemmet. Mulighederne er mange og vi skal købe den mobil, der passer bedst til den enkeltes behov.

Har du brug for en mobil der ikke fylder meget eller er fotokvaliteten det vigtigste? De fleste af os har et bestemt budget, som vi vil bruge på en ny mobiltelefon, og kunsten er at få den bedst egnede mobiltelefon inden for dette.

Herunder gennemgår vi en række emner, som det er fornuftigt at overveje inden mobil-købet foretages. Vælg fx tre ting der er vigtigst for dig og vælg din mobil ud fra dette.

Læs også: De bedste mellemklasse-mobiler – vinteren 2020

8 ting du skal overveje inden du køber ny mobil

 

  1. Design og holdbarhed:

    Det kan for mange være svært at skelne mellem de forskellige mobiltelefoner på markedet. De har alle den samme form, men der gemmer sig forskelle, når man kigger efter. Der benyttes nemlig forskellige materialer, som har deres fordele og ulemper. Langt de fleste har glas på både forside og bagside, med en aluminiumsramme til at binde dem sammen. Der er forskel på typen af glasset, hvor Gorilla Glass er det mest anvendte ridse- og slag-modstandsdygtige. Mange tror, at en dyrere mobil er lig med højere kvalitet, men sådan hænger det sjældent sammen. De billigere mobiltelefoner er i dag i lige så høj kvalitet, som producenternes topmodeller.

    Det kan anbefales at vælge en mobiltelefon med en IP-certificering. Denne angiver en beskyttelse mod støv og væske. Rigtig mange mobiler har i dag en IP68-certificering, hvilket betyder de er ret godt beskyttet. Har du derfor brug for ekstra holdbarhed med ridser og slag, så køb et godt cover til. Er det ikke nok, så overvej en håndværkermobil som Nokia 800 TOUGH.
    Vælg samtidig en mobiltelefon som du synes er pæn, for så bliver du helt automatisk gladere for den.

  2. Skærmstørrelse:

    De seneste år er mobilskærmene blevet større og større. Det er ikke noget der tiltaler alle, men det er den vej udviklingen går. Heldigvis har producenterne formået at minimere den sorte kant omkring skærmen, hvilket giver en fysisk mindre mobiltelefon, med en større skærm. Fx så er iPhone 8 og Samsung Galaxy S10e næsten lige store, men Samsungen har 1,1 tommer mere skærm at byde på. Lige meget hvad, så er en større skærm sværere at enhåndsbetjene. Har du begrænset plads til mobilen i lommen eller bruger du mest mobilen med én hånd, så er udvalget relativt lille. Kig efter en af de mere kompakte mobiler med en skærm under 6 tommer. Er du vild med store skærme, så er der masser af gode bud. Størrelsen har i dette tilfælde stor betydning.

  3. Batteritid:

    Batteritid er en vigtig parameter for langt de fleste af os. Heldigvis bliver batterierne i mobilerne større og hardwaren mindre energikrævende, hvilket giver bedre batteritid. Men der er stadig forskel, for nogle mobiler holder én dag og andre holder to dage – i nogle få tilfælde kan man få helt op til tre dages batteritid. Større batterier betyder dog som regel en tungere og større mobil, så tænk over hvad der er vigtigst for dig. I dag kommer langt de fleste mobiler med hurtigopladning, hvor en halv time i stikkontakten giver strøm nok til hele dagen – en funktion der varmt kan anbefales.

  4. Hardware & ydelse:

    Jo dyrere mobil, desto hurtigere ydelse. Sådan hænger det i de fleste tilfælde sammen. Det vigtige spørgsmål er dog, om du har behov for den ekstra hastighed. En mobiltelefon til 2.000 kroner er til dagligdagsopgaver næsten lige så hurtig som en topmodel til flere tusinde kroner mere. Det er de færreste der vil kunne mærke ydelses-forskellen på en Motorola One Vision og en Galaxy S10. Bruger du i stedet mobilen til tungere opgaver, såsom grafisk krævende spil, og multitasker en masse, så mærkes forskellen og en hurtigere processor og flere RAM anbefales.

  5. Kamera:

    Mobiltelefonens kamera er blevet rigtig godt og har for mange overtaget kompakt-kameraet plads. Mange billigere mobiler og langt de fleste topmodeller tager gode billeder. I dagslys skal man kigge grundigt efter forskelle i kvaliteten, men det bliver lettere når mørket falder på. Har du brug for gode aften- og natbilleder, så skal du gå efter en af topmodellerne fra Huawei, Samsung, Sony eller den nyeste iPhone. Er du ikke helt så krævende, men vil stadig kunne tage gode billeder, så er mellemklasse-mobiler fra Nokia og Motorola anbefalet. Midt mellem mellemklasse- og topmobiler finder vi OnePlus, som er tættere i fotokvaliteten på topmodellerne. Mange mobiler har forskellige kameralinser, hvor ultra vidvinkel, makro og dybdesensor giver et fleksibelt kamera med mange muligheder.

  6. Styresystem & brugerflade:

    Kort fortalt så er der to muligheder: Googles Android eller Apples iOS. Er du allerede inde i, og er glad for, Apples økosystem, så kan det give mening at gå efter en iPhone med iOS. Begge styresystemer er dog rigtig gode, og det ene er ikke bedre end det andet. Vil du skifte fra Android til iOS eller omvendt, så er dette også ganske let.
    Oven på Android lægger de fleste producenter deres egne brugerflader, som alle gør det godt, men er forskellige. Det er svært at anbefale et bestemt, men hvis dette betyder meget for dig, så kan det anbefales at prøve dem i en butik inden køb.

  7. Specielle funktioner:

    Har du nogle helt specielle krav til din mobiltelefon, så er dette selvfølgelig vigtigt at tage med. Det kan fx være, at den skal have en stylus eller den skal kunne foldes ud til en tablet. Eller måske skal den have en PC desktop-funktion. Der er mange muligheder.

  8. Pris:

    Det siger nok sig selv, men prisen er en vigtig parameter. Selvom mobiler i dag kan købes på afbetaling, så koster de stadig mange penge. Der er forskel på at betale 2.000 kroner eller langt over 10.000 kroner, som de dyreste koster. Langt de fleste vil kunne nøjes med en mobil til under 3.000 kroner. Ofrer man lidt mere, så får man bedre ydelse, og går man efter topmodellerne, så har de hele pakken. Forskellene på prisklasserne er dog mindre end nogensinde før.

Læs også: De bedste mobiler lige nu – vinter 2020

Hvilke 3-4 ting er vigtigst for dig?

Nu går opgaven ud på at vælge 3 til 4 af ovenstående parametre, som er vigtigst for dig. Det kan fx være kamera, pris og ydelse, som de vigtigste ting i mobiltelefonen. Herefter skal du kigge nærmere på de parametre du har valgt og definere dem yderligere. Som fx dit budget, hvad der er vigtigt i kameraet og hvad mobilen skal kunne trække. På denne måde får du afgrænset mængden af mobiltelefoner, der opfylder netop dit behov, og det bliver lettere at vælge. Tag disse behov med i telebutikken eller på internettet (eller skriv en kommentar herunder!), hvor du kan få gode råd til dit valg af mobiltelefon.

Se også: De mest populære mobiltelefoner

Det videre forløb om Mobiltelefon

Redaktionen har fulgt sagen og her er den seneste opdatering. mobilsiden kørte videre med bolden. 24/1/2020 var der nyt om emnet i artiklen De mest ventede mobiltelefoner i 2020 – Historien kan du læse her. Det sidste ord er ikke skrevet. Tjek seneste nyt her.