10 features i iOS 14, som Apple har hentet fra Android
Apple og Google har det med at lade sig inspirere af hinanden, når de udvikler nye funktioner i iOS og Android. Det er i høj grad også tilfældet med iOS 14, som Apple annoncerede i mandags.
I iOS 14 introducerer Apple nemlig en lang række features, som vil virke bekendte for Android-brugere.
Læs også: Med CarKey til iPhone kan du låse din bil op
1. Vælg standardbrowser og mailapp
Apple har længe haft et stramt greb om iOS og har ikke ladet brugere selv vælge andre tredjepartsapps til at åbne for eksempel links og mails. Det ændrer Apple på iOS 14, hvor det bliver muligt at angive en anden browser og mailapp som standardapp.
Foretrækker du derfor at bruge Gmail eller Outlook som standardapp i stedet for Apples Mail-app eller Chrome eller Firefox i stedet for Safari, kan du altså nu gøre det.
2. Widgets på hjemmeskærmen
En feature, der har eksisteret på Android siden begyndelsen, er widgets – små vinduer med forskelligt appindhold, som man kan placere på sin hjemmeskærm. Apple går nu væk fra det meget minimalistiske design bestående kun af appikoner og giver nu også mulighed for at lade brugere placere widgets på hjemmeskærmen.
Størrelsen på de nye widgets kan justeres til enten lille, medium eller stor, og du kan naturligvis placere dem blandt dine ikoner, lige som det passer dig.
Apple introducerede også en widget kaldet ”Smart Stack”, som automatisk ændrer indhold i løbet af dagen for at vise det, der er mest relevant for dig på de forskellige tidspunkter. Det kan f.eks. være indhold fra din mail, Apple Musik og vejret.
3. Foreslåede apps
Listen over apps på hjemmeskærmen kan ret hurtigt hobe sig op. Det forsøger Apple at gøre noget ved med App Library, som er en ny måde at organisere ens apps på hjemmeskærmen. App Library kategoriserer og opdeler automatisk dine apps i kategorier som forslag, senest tilføjet, socialt og sundhed & fitness.
Du kan selv vælge, hvor mange af dine apps du vil have, der indgår i App Library. Øverst på siden har du et søgefelt, hvor du kan se en alfabetisk liste over alle dine apps. Denne funktion er blandt andet ses i Googles Pixel Launcher og en lang række tredjepartslaunchere til Android-telefoner.
Læs også: iOS 14: iPhones får nu widgets på startskærmen
4. Indgående opkald vises i et popupvindue
Når et opkald et tikker ind på en iPhone, har det altid optaget hele skærmen og afbrudt en i det, man var gang i. Det kan være irriterende – især hvis man bliver ramt af spamopkald. Det ændrer Apple dog nu på, så når man får et indgående opkald, vises det som en notifikation i toppen af skærmen.
Lignende funktionalitet har været muligt i den indbyggede opkalds-app til Android siden 2016, og nogle tilpasninger af Android har formentlig implementeret det samme tidligere.
5. Afspil videoer oven på apps
Nu kan du se Netflix, YouTube og videoer fra Fotos samtidig med du chatter i Beskeder-appen eller browser nettet tyndt. iOS 14 kommer nemlig med funktionen ”picture in picture”, som lader dig minimere en video oven på andre apps. I miniformat kan du derfor se videre på videoen, mens du foretager dig noget andet.
Den lille videowidget kan tilpasses i størrelse og skubbes til siden, så kun lyden afspilles. Og du kan også spole frem og tilbage og pause indholdet direkte for det lille vindue.
Præcis samme funktion introducerede Google i Android 8.0 Oreo i 2017.
Læs også: I iOS 14 og iPadOS 14 kan man vælge standard email- og browser app
6. Siri optager nu ikke hele skærmen
Ligesom indgående opkald tidligere optog hele skærmen gjorde Siri det også, når man snakkede til den stemmestyrede assistent. Men igen fjerner det fokus fra det, man ellers er i gang med, så det har Apple ændret i iOS 14.
Når man siger ”hej Siri”, vises nu en lille animation nederst på skærmen, som indikerer, at Siri lytter. Herefter kan man sige kommandoer som normalt, og herefter kan Siri udføre forskellige handlinger afhængig af konteksten – altså den app du befinder dig i.
For brugere af Google Assistent – særligt på Googles Pixel-telefoner – vil den nye, kompakte udgave af Siri virke bekendt. Sidste år introducerede Google nemlig en ny animation til Google Assistent på Pixel-telefoner i USA, som også vises nederst på skærmen. Det normale layout til Google Assistent vises i forvejen som et popupvindue nederst på skærmen.
7. Apple Oversæt
Google har Google Oversæt – og nu har Apple sin tilsvarende app: Apple Oversæt. Her er der tydeligt hentet inspiration fra Googles populære oversættelsesapp. I Apples app kan du derfor også, ligesom i Googles, vælge sprog i toppen, og midt på skærmen ses så den tekst, der skal oversættes, og den oversatte tekst med mulighed for at kopiere teksten og afspille teksten.
Hvor Apple Oversæt ’kun’ virker med 11 sprog indtil videre (dansk er ikke blandt disse), kan Google Oversæt dog håndtere over 100 sprog.
Læs også: Det nye Apple Maps planlægger ruten i elbil
8. Alarmer om fotofælder + cykelnavigation i appen Kort
I Apples kortapp er der også hentet et par funktioner, som Google Maps har haft i nogle år. Den ene af dem er advarsler om fartfælder og stærekasser, som Google Maps har haft siden januar 2019 (dog endnu ikke i Danmark) og i appen Waze i mange, mange år.
Den anden Kort-feature er mulighed for at navigere på cykel, så du får optimeret ruten til cykelstier. Apples kort-app vil også vise, hvor stor stigningen er på din rute, og du vil blive gjort opmærksom på, hvis du skal forbi trapper på ruten.
9. Lokal indtaling som tastaturinput
Nogle gange kan det være nemmere bare at indtale det, man gerne vil have skrevet ned. Derfor introducerer Apple ”tale-til-tekst”, som virker lokalt på telefonen og altså ikke kræver internetadgang. Også Google har tidligere introduceret samme mulighed for at tale til Pixel-telefoner uden internetadgang. Netop fordi det virker lokalt, er stemmegenkendelsen utrolig hurtig.
Læs også: Disse iPhones med iOS 13 får også iOS 14
10. App Clips: Stream skrabede udgaver af apps
I 2016 introducerede Google funktionen Instant Apps, som lader dig streame en app frem for at installere den. Hvis du f.eks. ser en video fra Vimeo i søgeresultatet, kan du øjeblikkeligt se videoen i en skrabet udgave af Vimeo-appen. Samme koncept implementerer Apple nu under navnet App Clips.
Idéen er den samme med, at du ikke behøver at skulle installere en app for at kunne bruge den. Apple gør det dog også nemt at bruge Apple Pay i App Clips. App Clips kan åbnes med NFC (f.eks. ved at holde iPhonen tæt på et parkeringsskilt med indbygget NFC-chip, som åbner den relevante parkeringsapp). Apple introducerer også nogle nye runde QR-koder, som man også kan åbne App Clips med.
App Clips vil ikke fylde på din hjemmeskærm, men fra App Library kan du dog nemt starte tidligere brugte App Clips.
Gense Apples keynote
Fik du ikke set Apples keynote i mandags? Så kan du gense det hele nedenfor:
Mere nyt om emnet
Her følger vi op med den seneste udvikling. Daniel Søgaard Hald holdt fast i sin interesse i tematikken. 23/6/2020 blev sagen bragt videre med en artikel der belyste emnet Det nye Apple Maps planlægger ruten i elbil – Klik her for den efterfølgende artikel.. Få også seneste nyt i sagen ved at trykke her..