Meta: EU ødelægger vores AI-bot
Meta sætter planerne om at udrulle sin AI-assistent i Europa på hold efter at have modtaget indsigelser fra Irlands databeskyttelsesmyndighed. Det oplyser selskabet.
Se også: Meta vil træne AI på dine Facebook- og Instagram-opslag
EU-regler spænder ben for træning af AI med EU-data
I et blogindlæg oplyser Meta, at den irske databeskyttelseskommission (DPC) bad Meta om at udsætte træningen af sine sprogmodeller på indhold, der var blevet offentliggjort på Facebook- og Instagram-profiler.
Meta oplyser, at de er “skuffede” over anmodningen, “især fordi vi har indarbejdet feedback fra myndighederne, og de europæiske databeskyttelsesmyndigheder er blevet informeret siden marts.”
Ifølge Irish Independent var Meta for nylig begyndt at underrette europæiske brugere om, at de ville indsamle deres data. I et forsøg på at overholde de europæiske love om beskyttelse af personlige oplysninger gjorde Meta det muligt for brugere at gøre indsigelse – dog via en fremgangsmåde, som er besværlig og ofte ikke har virket.
Meta oplyser, at selskabet vil “fortsætte med at samarbejde med DPC.” Men i blogindlægget hævder selskabet også, at Google og OpenAI “allerede har brugt data fra europæere til at træne AI” og hævder, at hvis myndighederne ikke lader Meta bruge brugernes oplysninger til at træne sine modeller, kan Meta kun levere et ringere produkt.
“Kort sagt: Uden at inkludere lokal information vil vi kun kunne tilbyde folk en andenrangsoplevelse. Det betyder, at vi ikke er i stand til at lancere Meta AI i Europa i øjeblikket.”
Se også: EU undersøger Meta for misinformation på Facebook og Instagram
Tilsynsmyndigheder hilser AI-stop velkommen
De europæiske tilsynsmyndigheder har på den anden side hilst pausen velkommen.
“Vi er glade for, at Meta har reflekteret over de bekymringer, som vi har delt med brugerne af deres tjeneste i Storbritannien, og reageret på vores anmodning om at sætte planerne om at bruge Facebook- og Instagram-brugerdata til at træne generativ AI på pause og gennemgå dem,” siger Stephen Almond, der er administrerende direktør for regulatorisk risiko hos UK Information Commissioner’s Office.
DPC’s anmodning kom efter en kampagne fra privatlivsgruppen NOYB (None of Your Business), som indgav 11 klager mod Meta i flere europæiske lande, skriver Reuters.
NOYBs grundlægger Max Schrems, som også er aktivist, advokat og forfatter, har oplyst til Irish Independent, at klagen drejede sig om Metas retsgrundlag for at indsamle personoplysninger.
“Meta siger dybest set, at de kan bruge alle data fra alle kilder til alle formål og gøre dem tilgængelige for alle i verden, så længe det sker via AI-teknologi. Det er helt klart det modsatte af GDPR-overholdelse,” siger Max Schrems.
NOYB har i mange år i mange år påpeget alvorlige brud på retten til privatliv hos techgiganterne. Sidste år gik han til kamp mod Meta for at tage overpriser for den reklamefri udgave af Facebook og Instagram.
Se også: Privatlivsforkæmpere klager over overpriser for reklamefri Facebook