Xiaomi fjernede 648 hk i elbilen SU7 Ultra – og fortrød hurtigt
Xiaomi reducerede via en over the air-softwareopdatering ydeevnen i elbilen SU7 Ultra fra 1.548 hk til 900 hk, hvilket skabte stor vrede blandt ejere af sportsvognen.
Xiaomi krævede efter opdateringen, at den fulde ydeevne først kunne genaktiveres efter en omgang på en godkendt racerbane – måske ikke helt uforståeligt med så mange hestekræfter, men ejerne af SU7 Ultra følte sig snydt, da de havde betalt for at få 1.548 hk – ikke ”beskedne” 900 hk.
Efter massiv kritik på sociale medier trak Xiaomi opdateringen tilbage og lovede større gennemsigtighed fremover.
Se også: Priser, specifikationer og billeder af Xiaomi SU7 Ultra
Opdateringer kan gøre bilen bedre – og dårligere – over natten
Sagen har skabt stor opmærksomhed, fordi den er et godt eksempel på, man mister en form for ejerskab over bilerne, når de er internetopkoblede og softwaredefinerede. Godt nok ejer du formelt bilen, men ejer du virkelig også bilen og dens fulde funktionalitet, når producenten fra det ene øjeblik til det andet næsten kan halvere antallet af hestekræfter?
Over the air-softwareopdateringer har på mange måder revolutioneret biler og reduceret behovet for at tage bilen til værksted for at opdatere infotainmentsystemet og en lang række elektroniske styreenheder i bilen.
I langt de fleste tilfælde tilføjer opdateringer over the air ekstra værdi og forbedringer for elbilister, men som set i dette eksempel med Xiaomi kan de i lige så høj grad bruges til forringelser og til at fjerne funktioner, som var afgørende på købstidspunktet. Det så vi også for nylig, da Tesla pludselig fjernede Spotify Premium som en del af Premium Connectivity.
Softwaredefinerede biler er altså lidt som digitale produkter, hvor licenser pludselig kan ændres eller fjernes, hvilket kan forringe bilen i forhold til det, der var tilgængeligt, da man valgte at købe den.
Selv om Xiaomi havde gode intentioner med tiltaget, kan sådanne softwareopdateringer, der forringer en elbils egenskaber mærkbart, opleves som en krænkelse af kundernes ejerskab over bilerne – og med rette. Derfor bør bilproducenterne bevæge sig varsomt og ikke mindst kommunikere klart og åbent, når de opdaterer bilernes software.
Se også: Sammenlign alle elektriske sportsvogne
Alternativer til Xiaomi SU7 Ultra
Xiaomi SU7 Ultra er en ekstremt hypet elbil, som foreløbig kun er tilgængelig i Kina. I Kina koster den, hvad der svarer til et godt stykke under 1 mio. kr. – men dens ydeevne, køreegenskaber og teknologi er på niveau med væsentligt dyrere elbiler.
Blandt alternativerne til Xiaomi SU7 Ultra er elbiler som Tesla Model S Plaid, Porsche Taycan Turbo GT, Lucid Air Sapphire, Lotus Emeya og Yangwang U7.
Xiaomi har meldt ud, at SU7-serien kommer til Europa senest i 2027.
Vi anbefaler:
Kommende elbiler i 2025, 2026 og 2027
Test og anmeldelser af elbiler i Danmark
Hvilke elbiler er Bedst i Test?