Elbiler med rækkeviddeforlænger kan blive undtaget EU’s fossilforbud
Bilproducenter som Volkswagen og Volvo presser på for, at elbiler med rækkeviddeforlænger (EREV) skal betragtes af EU som såkaldte nul-emissionskøretøjer, når EU’s forbud mod salg af fossilbiler træder i kraft i 2035.
EREV’er er typisk bygget på en elbilplatform og drives af en elmotor og har et mellemstort højvoltbatteri. I tillæg hertil har de en lille benzinmotor, der kun oplader batteriet og ikke driver hjulene direkte. Benzinmotoren i en EREV er mere brændstoføkonomisk end i en plugin-hybridbil (PHEV), fordi den kører i et mere konstant omdrejningsområde og har et brændstofforbrug på cirka 1,5 l/100 km.
Både Volvo og Volkswagen argumenterer for, at teknologien reducerer rækkeviddeangst og gør elbiler mere attraktive. Ifølge den tyske avis Der Spiegel overvejer EU da også nu at gøre reglerne mere fleksible for at sikre, at Europas bilindustri forbliver konkurrencedygtig. Flere EU-repræsentanter har udtrykt støtte til forslaget om undtagelser for EREV-biler.
Se også: Sammenlign elbiler på pris og kvalitet
EREV: Et “nul-emissionskøretøj” med CO2-udledning
Elbiler med rækkeviddeforlænger er et forholdsvis nyt koncept, som på kort tid har vundet indpas især i Kina.
EREV’er befinder sig i en gråzone mellem rene elbiler (BEV) og traditionelle plugin-hybrider (PHEV) og kan for nogle være en god måde at køre i en bil, der først og fremmest er en elbil, men som også har mulighed for at køre meget langt uden ladestop takket være den lille generator, som forlænger batteriets rækkevidde – ofte til omkring 1.000 km.
En elbil med rækkeviddeforlænger lyder altså som en effektiv måde at komme rækkeviddeangsten til livs på. Ganske vist kører elbilerne rundt med en lille motor, der udleder CO2, men de vil formentlig kun komme i brug yderst sjældent. I praksis vil CO2-udledningen derfor formentlig være begrænset, men det er svært at komme uden om, at de ikke længere er CO2-fri, selv om EU overvejer at klassificere dem som det.
En løsning herpå kan være at tage syntetiske brændstoffer i brug. Syntetiske brændstoffer kan være CO2-fri, og dermed kan en EREV med det rette brændstof fortsat være fuldstændig CO2-fri under kørslen.
En anden løsning kommer fra CATL, der har udviklet en ny elbilbatteri, der består af to separate batterizoner. Efter samme princip som en EREV er der et primært højvoltsbatteri, som driver hjulene. I stedet for en benzingenerator er der et sekundært batteri, som oplader det primære batteri, når rækkevidden i det primære batteri ikke er tilstrækkelig.
Løsningen er stadig ny og formentlig dyr, men med den hastige udvikling, der sker inden for elbilbatterier, kan det inden for få år vise sig at være en teknologi, der er EREV-teknologien overlegen.
Se også: Nyheder om elbilteknologi
Perspektivering
EREV-teknologien er fortsat forholdsvis ny og fortsat under udvikling, men der findes allerede en del elbiler med rækkeviddeforlænger – herunder en enkelt i Danmark.
Læs meget mere om, hvad en elbil med rækkeviddeforlænger er, og hvilke EREV’er der findes i både udlandet og i Danmark.
Den hastige udvikling af elbiler og især batteriteknologien er en god grund til at overveje privatleasing. Læs mere om fordelene ved privatleasing.
Vi anbefaler:
Test og anmeldelser af elbiler
Kommende elbiler i 2025, 2026 og 2027
Hvilke elbiler er Bedst i Test?