Anmeldelse af Sony Xperia Miro – super teenagetelefon
Første indtryk – Lille og stilren
Sony Xperia Miro er en lille fiks smartphone, der ligger godt i hånden. Størrelsen er god og passer fint ned i bukselommen.
Miro er en klassisk Android-telefon, med de obligatoriske knapper Tilbage, Hjem og Indstillinger på fronten. På højre side findes volumen-kontrol og i toppen en kombineret tænd/sluk, og låse op knap. Der er også mulighed for tilslutning af headset via jackstik i toppen.
Sony har valgt at give Miro et anderledes udseende end de mange andre ensfarvede smartphones på markedet. Den nederste del af fronten fås i fire forskellige farver: Guld, sølv, pink eller sort.
Til forskel fra f.eks. Sony Xperia U, hvor den nederste del er lavet af plastik der kan lyse, er Miro langt mere stilren og ser på ingen måde billig ud. Vores test-eksemplar er pink i bunden og er klart en telefon, der henvender sig til den førstegangskøbende teenagepige.
Poppet lysindikator
Xperia Miro har dog ligesom f.eks. Xperia U en lysindikator, der kan lyse på forskellige måder, afhængigt af, hvilken type besked der er kommet til telefonen.
Lysindikatoren er skjult på fronten af telefonen, mellem det farvede bundstykke og touch-knapperne. Lysindikatoren er dog lidt poppet, og spørgsmålet er, om den vil blive brugt i praksis, eller det bare er en omgang “bling bling”.
På fronten af Miro ses en opsigtsvækkende og overraskende detalje, som indtil nu ikke har været standard på telefoner i den lave prisklasse.
Sony Xperia Miro har et front kamera, der gør brugeren i stand til at foretage video-samtaler eller hurtigt tage billeder af sig selv, til upload på f.eks. Facebook eller Twitter.
Skærmen – Flot, men med lille irritationsmoment
Sony kan bare noget med skærme. Selvom skærmen ikke har Bravia-Engine teknologi, er den helt klart i den gode ende – specielt når der skæves til prisen på under 1.500 kroner uden abonnement.
Miro har en 3.5” TFT skærm med 16 millioner farver og en opløsning på 320 x 480. På trods af den relativt lave opløsning, leverer Miro et rigtig flot resultat.
Billedet er skarpt og har pæne mættede farver. Kontrasten er god, men det kniber med at aflæse skærmen udendørs i fuldt sollys. Selvom Sony oplyser, at skærmen er anti-refleks behandlet, er det altså ikke helt nok til at undgå reflekser og afspejling i skærmen.
Xperia Miro er en touch-telefon, men skærmen reagerer ikke altid på første berøring. Det giver desværre anledning til irritation, da det ofte er nødvendigt, at trykke flere gange for at få startet en applikation.
Under test-perioden har jeg dog kun oplevet tryk-problemerne, når applikationer skulle startes. skærmen har reageret fint, og uden problemer, når f.eks. applikationer eller internettet først er startet.
Lyden er gennemsnitlig
Lyden ved opkald er meget gennemsnitlig. Lyden er god, uden at stikke af til det super gode eller det mindre gode. Både for modtager og afsender af et opkald, er lyden fin, uden for meget støj. Baggrundsstøj er til stede, men helt klart på et acceptabelt niveau.
Hører du til dem, der bruger den indbyggede højtaler til at foretage samtaler eller lytte til musik, så vil du løbe ind i et problem.
Højtaleren er placeret bag på telefonen, og det betyder, at hvis du lægger telefonen fra dig på et bord, mens du lytter til musik, vil lyden blive betragteligt reduceret.
Sony Xperia Miro er udstyret med XLoud teknologi, der gør telefonen i stand til at spille ekstra højt. Det betyder dog ikke at kvaliteten følger med. Faktisk bliver lyden lidt forringet, når XLoud er slået til, og der skrues meget op for volumen.
Internet – hastigheden skuffer
Sonys telefoner plejer at have en rimelig høj hastighed, når det gælder internet. Det kan man dog ikke sige er tilfældet med Miro.
Stort set hver gang en hjemmeside indlæses via 3G, fremkommer en hvid skærm i et par sekunder hvorefter hjemmesiden begynder at dukke op.
Det føles ikke helt som de hastigheder vi er vant til fra Sony. Og rigtig langsom går det, når det drejer sig om fulde hjemmeside og ikke bare mobil-tilpassede sider.
Hastigheden er acceptabel, men bruger du meget tid på, at surfe rundt på nettet, skal du nok gøre dig dine overvejelser, om Miro er det rigtige valg.
Er du derimod blot storforbruger af Facebook, twitter og andre sociale tjenester, så vil Miro være er rigtig godt førstegangsvalg.
Er du på internettet via WiFi, virker hastigheden højere, og oplevelsen bliver mere flydende. HD-video streames uden problemer til telefonen, og vises uden hak og lag.
Kamera og video – value for money
Sony har et godt ry når det kommer til mobile kameraer. Og selvom Xperia Miro kun har et indbygget kamera med 5 megapixels, så er resultatet ganske flot.
Billederne er skarpe og med flotte sprøde farver. Det vil sige, det kan de blive, hvis man ellers gider sætte sig lidt ind i kameraets funktioner.
Det har stor betydning for billedernes farve, hvilket ”Motiver” man vælger. Tager du billeder i naturen er det en god ide at vælge motiv-indstillingen ”Landskab” – denne indstilling fremhæver grønne og blå farver, der findes i naturen.
Er du på en strand, så vælg ”Strand og sne”, da denne indstilling tager højde for det kraftige lys der oftest reflekteres på en strand og i sne.
Kameraet i Miro er dog ikke udelukkende en positiv oplevelse. Ved nærbilleder, kan telefonen have svært ved, at finde ud af hvad der skal stilles skarpt på.
Holdes telefonen tæt på et blad, der hænger på en gren, vil man i mange tilfælde opleve, at telefonen stiller skarpt på baggrunden i stedet for bladet. Derfor kræver det ofte flere forsøg, før et nærbillede bliver som man kunne ønske sig.
Under svage lysforhold har Xperia Miro de samme udfordringer som mange andre smartphones. Det kan være utroligt svært at stille skarpt. Når det så er sagt, bliver resultatet faktisk lidt over det gennemsnitlige – når det altså endelig lykkedes, at få stillet skarpt og taget et billede.
Se her et par eksempler på billeder taget med Xperia Miro:
Billeder taget med Xperia Miro
Når vi nu beskriver kameraet, vil det også være på sin plads at nævne kameraets evne til at optage video. Miro optager video i VGA-format, hvilket måske er lige i underkanten. Dog skal det nævnes, at så længe videoerne kun skal ses på telefonen og deles med vennerne på sociale netværk er det alt rigeligt.
Tastatur og beskeder – mangler tilpasningsmuligheder
Miro har et lille tastatur. Størrelsen er selvfølgelig begrænset til størrelsen på skærmen, men alligevel føles det meget småt og jeg har ofte måtte slette fejlindtastninger og skrive igen, fordi jeg ramte forkerte taster.
Jeg bruger for det meste fuldt QWERTY-tastatur og holder telefonen i stående position. Her skal man være klar over, at en stor herrehånd måske ikke er helt optimal.
I stående position kan der også vælges T9-telefontastatur.
Jeg savner lidt flere muligheder for, at tilpasse tastaturet til mine individuelle ønsker. Blandt andet er jeg blevet helt afhængig af ”.com” knappen, der kan indsætte på tastaturet på de fleste telefoner, men som ikke er at finde på Miro.
I det hele taget, er der ikke ret store muligheder for, at vælge individuelle indstillinger på tastaturet, som det f.eks. er muligt på Sony Xperia Acro S.
Batteritiden – rimelig batterilevetid
I Miro sidder et batteri, der til forskel fra mange andre nye telefoner, kan tages ud. Batteriet er på 1.500 mAh og skulle ifølge Sony kunne holde strøm til 5 timers tale eller 470 timers standby.
I testperioden formåede jeg at holde strøm på telefonen i omkring halvandet døgn, hvilket er mere, end hvad mange andre smartphones kan præstere.
Konklusion – god førstegangs teenage-telefon
Sony Xperia Miro er alt i alt en telefon, der ligger over gennemsnittet for en potentiel førstegangs telefon.
Den appellerer helt klart til det yngre publikum med sin integration af Facebook, lille format og farvede bundstykke.
Generelt er Xperia Miro en rigtig fint telefon, med mange gode momenter, men har også sine små-fejl og irritationsmomenter.
Når man skæver til prisen på under 1.500 kroner løftes den dog væsentligt over gennemsnittet for telefoner i samme klasse. Her er der virkelig ”value for money.”
Miro lider dog af den samme sygdom som mange andre smartphones: Der er alt for mange pre-installerede applikationer, der uden problemer kan undværes. De fleste brugere skal nok hente de applikationer de har brug for.
Inden den endelige dom over Sony Xperia Miro, får du her et par tekniske detaljer om telefonen:
- Android 4.0 – Ice Cream Sandwich
- 3,5” skærm, med en opløsning på 320 x 480 megapixels
- 800 MHz CPU
- 110 gram
- 4GB hukommelse, hvoraf de 2GB kan anvendes af brugeren – kan udvide med microSD
- 512MB RAM
- 5 megapixels kamera
- Batteri på 1.500 mAh
Prisen er på under 1.500 kroner.
Her er et hurtigt kig på nogle af de gode og mindre gode ting ved Xperia Miro:
PLUS
- Skærmen er god
- Kameraet er godt til prisen
- God pris
MINUS
- Langsomt internet via 3G
- Reagerer ikke altid på første tryk på skærmen
- Højtaler placeret på bagsiden giver dårlig lyd
Når alt tages i betragtning og når alt tælles sammen vil jeg give Sony Xperia Miro 4 ud af 6 stjerner. En telefon, der ligger lidt over gennemsnittet med mange gode momenter.