Samsung Galaxy Note 7 – Årets bedste [TEST]
Samsung skuffede mange sidste år, da selskabet valgte ikke at lancere deres nyeste Note-mobil i det danske marked. I stedet blev det til en stor, plus-model af Samsungs lækre S6 edge med de buede kanter.
Det kan undre, for i selskabets selvforståelse har Note-serien en central plads. Den banede egenhændigt vejen for de såkaldte phablets – telefoner der er så store, at de flirter med små tablets i størrelsen. En kategori som har får stadigt flere fans.
Anden afgørende feature ved Noten er den lille S Pen: En pen der forvandler smartphonen til en digital notesblok. Denne har danskerne måtte undvære, siden Galaxy Note 4 fik debut i efteråret 2014.
Derfor er det glædeligt, at Samsung omsider bringer formatet tilbage med Galaxy Note 7 – en mobil med pen, der samtidig rummer de mange udviklinger, som Samsungs overbudt mobilmarkedet de seneste to år.
Velkommen tilbage, Galaxy Note.
Se også: Samsung Galaxy Note 7 – første hands-on [WEB-TV]
Specifikationer Samsung Galaxy Note 7
Mål: 153,5 x 73,9 x 7,9 mm – 169 gram
Display: 2.560 x 1.440 pixels (518 PPI), Gorilla Glass 5 og HDR-video
Ydelse: Exynos octa core-processor (2,3 GHz + 1,6 GHz)
Lager: 64 GB + microSD op til 256 GB
Kamera: 12 MP f/1,7 optik + 5 MP frontkamera
Netværk: 2G/3G/4G LTE cat. 9
Batteri: 3.500 mAh + trådløs hurtigopladning
Øvrigt: IP68-vand- og støvtæt, S Pen, iris- og fingeraftrykscanner.
Pris: 6.699 kroner
Ikke længere en håndfuld
Note har altid været ensbetydende med gigantiske telefoner, men i de seneste to år er både iPhones, Android og Windows-smartphones vokset gevaldigt. Et display på 5,7 tommer lyder slet ikke så skræmmende, som det gjorde engang.
I Note 7 har Samsung indset, at det, der oftest er mest generende i stor telefon, er bredden. At telefon fylder lidt i højden eller er lidt tyk kan man leve med, men bliver den for bred, får tommeltotten langt sværere ved at strække sig over hele displayet.
Det er sigende, at Note 7 kun er 1 mm bredere end en Samsung S7 edge og dens i forvejen meget smalle kanter – til trods for at displayet hos Note 7 er 2½ mm bredere.
Rigtig imponerende bliver det, når man sammenligner med andre mobiler. Note 7 er nu omkring 10 procent smallere end de forrige Note-generationer, og selv Apples nuværende stortelefon, iPhone 6S Plus, er væsentlig større og mere klodset – til trods for en mindre skærm.
Note 7 er altså en storskærmsmobil, som ikke føles stor. Bravo.
Det udmønter sig i en phablet som oftest kan betjenes med en hånd. En sjældenhed blandt telefoner med over 5,5 tommer stort display.
Læs også: Samsung Galaxy Note 7 – Übermobilen er tilbage!
Udsøgt design med mindre kant
Dimensionerne alene gør Note 7 til et hit, men Samsung har bestemt heller ikke ligget stille på designfronten.
Note 7 er bygget som Samsungs øvrige 2016-mobiler. Glas foran og bagpå adskilt af en aluminiumsramme. Den nye Note byder dog på forædlede materialer. Du får markedets stærkeste Gorilla Glass 5 og en vandtæt skal, der gør, at den kan overleve i 30 minutter i halvanden meter dybt vand.
edge-modellerne såsom S6 edge og S7 edge har en kant, og det har Note 7 ikke. Glasset møder nu aluminiumsrammen i en og samme bløde afrunding, hvilket gør den behageligere at holde om. Faktisk minder den lidt om en iPhone i hånden – bare mere kompakt og bestemt mere vandtæt.
En af Note 7’s designfeatures lider dog af samme svaghed som Samsungs øvrige telefoner fra 2015 og frem. Glasset nærmest suger fedtet ud dine fingre, og du bør næsten have en pudseklud ved hånden, hvis du vil blive ved med at nyde, hvordan den fine bagside reflekterer lyset omkring dig.
Det er særligt tydeligt på den sølvfarvede variant, som bedst beskrives som et smartphoneformet makeupspejl, men fedtfingre vil på sigt også plage den nedtonede sorte variant og den særlige blå udgave.
Har du har i sinde at købe den sidstnævnte variant, bør du besøge din lokale telebutik, inden du bestiller. Fotos af den særlige blanding af petroleumsblå og rosenguld afspejler ikke rigtig, hvordan den tager sig ud i virkeligheden, og resultatet falder ikke i alles smag. På mobilsiden.dks redaktion var meningerne delte.
Se også: Samsung Galaxy Note 7 – dansk pris og specifikationer
Fine detaljer
Har du prøvet en Samsung S-mobil anno 2016, vil alt virke bekendt hos en Note 7. Homeknappen for neden bijobber som fingeraftrykslæser, der virker effektivt, så længe din fingre ikke er for fugtige. Volumen- og powerknapper afgiver en god klikrespons og falder i henholdsvis pege- og tommelfingerhøjde.
Bagpå er kameraet sænket lidt, så det nu ikke længere er så udsat, som det var i S6 edge+, og det er fortsat flankeret af en kombineret LED-flash, UV- og pulsmåler.
Bunden på Note 7 røber dog, at her er nogle nyheder. Dels er MicroUSB-porten nu vraget til fordel for den mere universelle og vendbare USB-Type-C-port, og i et lille hul gemmer der sig en pen.
Pennen vender jeg tilbage til, men selve USB-porten fortjener en sidebemærkning. I salgsæsken inkluderer Samsung to adaptere udover det nødvendige USB-Type-C-kabel: en MicroUSB til USB-Type-C-adapter samt en USB-Type-C til USB-B-adapter (den velkendte). Den sidstnævnte er særlig handy i samspil med Samsungs Connect-app til at overføre data fra en smartphone til en anden.
Læs også: Sammenligning: Samsung Galaxy Note 7 vs. Note 4
Iris-scanner fungerer kun som backup
En af nyskabelserne i Samsung Galaxy Note 7 er et nyt sikkerhedstiltag med potentiale til at ændre den måde, du bruger telefonen: en iris-scanner.
Kort fortalt gemmer Note 7 på to infrarøde moduler, der scanner og genkender dine øjnes iris. Fordelen her er, at når det virker, skulle teknologien være 200 gange sikrere end dit fingeraftryk. Når det virker.
I min tid med Note 7 er det desværre ikke lykkedes mig at opnå 100 procents træfsikkerhed med mine øjne. Det fungerer generelt øjeblikkeligt, men en ud af ti gang oplever jeg ikke at blive genkendt selv efter nogen øvelse og en god portion øjengymnastik.
Læs også: Så sikker og hurtig er øjenscanneren på Samsung Note 7
Her skal jeg indskyde, at jeg bruger kontaktlinser, noget som Samsung advarer imod, da det sænker pålideligheden. Daniel, mobilsidens mediekonsulent, som hverken bruger briller eller kontaktlinser, havde dog ikke meget mere held.
Alt i alt vil jeg derfor hellere ty til fingeraftrykslæseren, som p.t. er hurtigere i brug, for Note 7 skal først aktiveres ved både et tastetryk og et svirp op af låseskærmen, før scanningen kan foregå.
Den ene teknologi udelukker heldigvis ikke den anden, og jeg kan forestille mig tilfælde i den daglige betjening af Note 7, eksempelvis når et password skal tastes ind, eller en sikret mappe skal tilgås, hvor det er mere bekvemt at bruge øjnene end tommeltotten.
En formidabel skærm
Nu er Note 7 omsider oplåst, og et flot 5,7 tommer stort lærred blusser op.
Som i Samsungs Galaxy S7-telefoner er opløsningen firedobbelt HD svarende til små fire millioner pixels og mere end rigeligt til, at alt står helt skarpt.
Hvad der især glæder, er dog de rige mættede farver, som dette display kan levere. Som i Galaxy S7 er farverne meget livlige som standard, men kan justeres til det mere neutrale og præcise i indstillingerne.
Note 7 kan dog, som den første mobil nogensinde, understøtte HDR-video og den større dynamik, som formatet tillader.
Se også: Se forskellen mellem Samsung Galaxy Note 7 og Galaxy S7
Galaxy Note 7 understøtter samtidig ’Always-on’-funktionen så skærmen konstant kan holde dig opdateret omkring tid, kalenderaftaler og mere – en praktisk feature, der dog sluger omkring 10 procent af batteriets strøm per døgn.
Udendørs var Note 7 også en fornøjelse at bruge. Der skrues rigeligt op, og alt er fuldt ud læsbart selv i sommersolen.
Displayet er desuden bedre end sine edge-forgængeren til at frasortere utilsigtede klik. Den er i øvrigt også i stand til at virke til trods for vanddråber på displayet – en praktisk feature i en vandtæt telefon.
På lydsiden leverer Note 7 en glimrende lyd – for en smartphone. Der er faktisk noget bas at spore i lydbilledet, og medmindre du skruer helt op, bliver lyden ikke mudret. Det er dog ærgerligt, at højtaleren ikke er frontvendt, da man let kommer til at skærme højtalerens ene hul.
Det medfølgende headset er det samme behagelige headset, som kommer med S7 og S7 edge. Det sidder godt og er generelt velspillende.
En S7’er under motorhjelmen
Kræfter er der rigeligt af i Note 7, som benytter sig af en Exynos 8890 octa-core sammen med 4 GB RAM til at drive Android 6.0 frem. Det er i øvrigt præcis samme mekanik som den, du finder i S7 og S7 edge.
Der er derfor ikke yderlige kræfter at hente i denne års Note, men det er ikke den store katastrofe – for S7’erne hører i forvejen til årets allerhurtigste smartphones.
At surfe på tunge hjemmesider eller at operere med flere apps samtidig er derfor en smal sag for Note 7, der placerer sig blandt toppen i samtlige af de testprogrammer, jeg har prøvet.
Læs også: Samsung Galaxy Note 7 kommer i en endnu vildere variant
Eneste større forskel du vil bemærke på sigt er, at Note 7 fordobler lagerpladsen til 64GB – of den har ydermere en plads til op til 256GB microSD-kort. Du vil næppe løbe tør for plads med denne telefon.
Galaxy Note 7 er dog svagere på et enkelt punkt: batteriet er 3 procent svagere end i S7 edge. En petitesse, men batteriet skal samtidig drive et lidt større display.
I hverdagen har jeg dog ikke bemærket noget større tab. Note 7 holder sig kørende i et solidt halvandet døgn, og selv med en hel dags heftig aktivitet er det ikke lykkedes at bringe telefonen i knæ.
Opladningen foregår tjept fra 0 til 43 % på en halv time. Efter yderlige 30 minutter melder tanken 81 % fyldt, mens den fulde optankning afvikles på i alt halvanden time.
Antennemæssigt er Note 7 også godt med, da den rutinemæssigt kobler sig på 4G+-netværket og opnår glimrende hastigheder. Selv i mobilsiden.dks kælder var der hul igennem til 4G-hastigheder.
S Pen i storform
En Note-mobil ville ikke leve op til sit navn, hvis den ikke kom med sin dedikerede pen til notetagning. Med hver generation forsøger Samsung da også at give deres S Pen nye funktioner. I år synes pennen dog at være mere ambitiøs end nogensinde.
Selve pennen klikkes nu ind og ud og er en fjerlet sag med overraskende meget elektronik indenbords.
Selve pen-tippen er halv så bred som før og måler nu kun 0,7 mm i bredden – hvilket sammen med 4.096 trykniveauer gør den langt mere præcis end nogensinde før. Pennens position opdateres 360 gange per sekund, hvilket gør, at dine pennestrøg næsten øjeblikkeligt toner frem på skærmen. Går det rigtigt hurtigt, kan du dog opleve lidt lag – helt fejlfri er den ikke.
Pennen er, ligesom telefonen, vandtæt. Ikke nok med det, så kan den også bruges under vand. Selvom jeg ikke forestiller mig, at der er det store behov for notetagning ved poolen, kan jeg se en fidus ved det. Nu kan du nemlig bruge pennen til at styre kameraet under vand – noget som ingen anden mobil kan i dag.
Batterilevetid skal du ikke bekymre dig om, da det indbyggede batteri oplades trådløst inde i Note-moderskibet. Den kan, i modsætning til Note 5, heller ikke komme til sidde fast, hvis du sætter den forkert i. Forsøger du, vil den kun føres en halv centimeter ind, før den ikke vil længere ind.
Det er også en fin detalje, at Note 7 giver et pip, når pennen ryger uden for Bluetooth-rækkevidde. Så glemmer man ikke så let pennen på farten.
Smarte funktioner
Med Note 7 har Samsung ryddet op i det medfølgende Note-software. Alle funktioner er nu samlet i en enkel app kaldet Samsung Notes. Denne kommer du hurtigt i gang med ved at trække pennen ud af mobilen.
Et lille ikon dukker op sammen med en palette af features, som du kan tilpasse: Opret notat, Smart Select, Screen Write, Oversæt, Forstør og Glimt.
Notat-app’en er den mest avancerede, for her kan du samle alt muligt indhold i form af tekst, billeder, tegninger, lyd video, GIF’s og meget mere i interaktive scrapbøger. Kun kreativiteten og tegneevnerne sætter grænserne her.
Læs også: Galaxy Note 7: Så godt fungerer S-pen under vand [VIDEO]
Tegnedelen er samtidig kapabel med 7 forskellige pentyper samt et utal af farver, stregtykkelser og hårdhed at vælge imellem.
De øvrige pen-funktioner er mere begrænsede i brug, men er rare at have, når behovet er der. ‘Smart-Select’ er en screenshot-app, der ikke bare tager skærmbilleder, men også kan udklippe billedstykker eller animerede GIF-videoklip ud af en video. ‘Screenwrite’ er også tænkt til udklip af skærmen, men med muligheden for at skrive eller tegne noter på.
’Oversæt’ og ’Forstør’ er, som navnene antyder, apps, der tilbyder dig simultan oversættelse eller forstørrelse af markeret tekst.
Min favoritfunktion bruger dog slet ikke Note-appen. Den kommer i samspil med Samsungs Always On-skærm. Nu kan en note nemlig skribles ned på et splitsekund.
Du skal bare poppe pennen ud, selvom mobilen er slukket, og skærmen toner automatisk op med et sort/hvidt lærred, hvor du lynhurtigt kan grifle et telefonnummer ned, tegne en krusedulle eller skrive en notits. Nu kan jeg omsider tage en note hurtigere med mobilen end med ’post-it og blyant’-komboen. Skønt.
Stadigt bedre Samsung-software
Samsung har længe været udskældt for deres til tider grimme og uoverskuelige Touchwiz-interface til deres smartphones. Og Samsung har taget kritikken til sig.
I sin seneste udforming er Touchwiz lettere og enklere end nogensinde. Menuer er minimalistiske, ikoner er blødere og mere afrundede. Alt i alt er det behageligt og nemt at finde rundt i.
Og som hos de fleste Android-telefoner kan udseendet i høj grad tilpasses – enten via Samsungs store udvalg af temaer eller med dedikerede launcher-apps som Nova Launcher.
Der følger en del bloatware med Note 7. Heldigvis er de præinstallerede apps af den brugbare slags, som de fleste alligevel vil have liggende på telefonen. Her får du Microsofts kontorpakke samt Facebooks sociale pakke med Instagram, Whatsapp og naturligvis Facebook og Messenger. Disse kan deaktiveres, men desværre ikke afinstalleres.
Note 7-softwaren lægger samtidig op til multitasking med en splitskærm-funktionalitet, der gør det muligt at have to apps kørende på samme skærm.
Galaxy Note 7 arver desuden de såkaldte edge-apps og funktioner fra Samsungs tidligere edge-telefoner. Et svirp fra siden trækker et gardin frem med genveje til ens foretrukne funktioner, apps og endda et udvalg af dedikerede widgets med vejrinfo, kompas eller andre nyttige værktøjer.
Markedets bedste mobilkamera
Samsung tog en dristig beslutning i foråret, da selskabet valgte at tilbyde færre, men bedre pixels i deres S7-kamera. I stedet for at ræse mod stadigt flere pixels satsede virksomheden i stedet på et 12 megapixel modul med større pixels og en yderst lysstærk f/1,7 optik.
Satsningen gav pote, for resultaterne er stadig i en klasse for sig – især under svære forhold med motiver i bevægelse eller mørke omgivelser.
Det er godt det samme, for Note 7 benytter sig af præcis samme udstyr på kamerafronten. Der er dog små forskelle at spore. Farver og kontrast synes at være fintunet yderligere, og en af de største svagheder ved både S6- og S7-kameraerne, en rødlig tone under natteoptagelser, synes at være fikset.
Kamera-appen får et nyt layout, der gør det enklere at gå til de enkelte funktioner. Samtlige modes fra Pro, Panorama til slow-mo er kun et svirp væk, mens de væsentligste funktioner er lige ved hånden.
På videofronten får du igen det detaljerede og lysstærke resultat, der kendetegner S7-serien – og som igen er uden sidestykke.