Test: ROCCAT Khan AIMO – Alsidigt gamingheadset
ROCCAT, der er ejet af Californiske Turtle Beach, laver en lang række tilbehør, der primært henvender sig til gaming-segmentet. ROCCAT Khan AIMO er ingen undtagelse med sit RGB-lys, fastmonterede mikrofon og USB-tilslutning.
Læs også: Test: Sennheiser GSP 670 – High-end trådløs gaminglyd
Til en pris omkring 900 kroner, lyder 7.1 surround og HiFi-lydkort som en god handel. Spørgsmålet er bare, om det virkelig kommer til udtryk. Hvis Khan AIMO holder, hvad de lover, så bejler headsettet måske til en topkarakter.
Fordele:
- Personlig EQ med ROCCAT Swarm
- Sublim samtalekvalitet
- Et par sjove funktioner – igen med ROCCAT Swarm
- God stereolyd
- Indbygget HiFi-lydkort
Ulemper:
- Besværligt at finde og betjene lydstyrke-hjul og mute-knap
- Ikke aftagelig mikrofon
- Ikke aftagelig ledning
- Dårlig surroundlyd
Design og komfort
ROCCAT Khan AIMO er forholdsvis nedtonet i sit udtryk. I hvert fald når man kigger på de mange andre gamingheadsets på markedet. Det meste af designet er sort – eller meget mørk grå – og pyntet med ROCCATs logo og navn, igen i sort. Der hvor de mørke farver bliver brudt, er kun ved metalbøjlen og de fire nedtonede RGB-lys.
Jeg kan personligt godt lide, når designet bliver holdt så diskret, som tilfældet er med ROCCAT Khan AIMO. Derudover synes jeg ikke, at et finish i plastik nødvendigvis betyder, at headsettet virker skrøbeligt eller billigt – faktisk virker Khan AIMO helt på linje med andre headsets i klassen, på trods af udførelsen i plastik.
I forhold til komforten, så kan jeg uden problemer sidde i flere timer med headsettet, uden det bliver generende. Personligt foretrækker jeg, at over-ear-headsets sidder godt til – de må gerne lukke helt tæt. Det er som regel noget, der deler vandene, og hvis man er vant til mere løstsiddende headsets, så skal man nok lige prøve ROCCAT Khan AIMO inden et eventuelt køb. Headsettet sidder nemlig helt tæt, og på trods af de bløde og behagelige puder, kan det blive generende for nogle mennesker.
Knapperne på headsettet er fordelt således, at en knap, der slukker mikrofonen, og et lydstyrkehjul, er placeret på højre kop. De er dog forholdsvist små, og svære at betjene. Det ligger i hvert fald ikke naturligt for mig, hvilket har resulteret i, at jeg styrer de funktioner fra mit tastatur.
RGB-lys, ROCCAT Swarm og brugervenlighed
Som nævnt er det omdiskuterede RGB-lys, der nærmest kræves i al gaming-udstyr, nedtonet i Khan AIMO. Det kan man synes om, hvad man vil. Tendensen er nok, at jo ældre man er, des mindre bryder man sig om de farvestrålende lys. Herhjemme bruger jeg et fuldt setup fra ROCCAT, hvor tastatur, mus og headset følger samme mønster. Tastaturet er til gengæld utroligt farvestrålende, så det er rart med et mere subtilt headset.
Al lys kan selvfølgelig konfigureres efter behag, og i sidste ende helt slukkes, hvis man helst er foruden.
Læs også: Test: ROCCAT Vulcan 120 AIMO – Det bedste vi har prøvet
Det gøres via ROCCAT Swarm, som er den fælles software for ROCCATs tastatur, mus og headsets. Herinde kan man opsætte sit lys som man ønsker, men softwaren bruges også til en række andre ting.
Først og fremmest er der de lejlighedsvise opdateringer af firmwaren. De er selvfølgeligt essentielle for den generelle oplevelse, men kommer i perioder lidt for ofte – hvilket jeg også brokkede mig lidt over i min anmeldelse af tastaturet. Ser man bort fra opdateringer, så lærer man hurtigt at holde af Swarm.
Softwaren giver mulighed for at tilpasse lyden i sit headset helt efter eget ønske. Selv er jeg tilfreds med en nogenlunde standardiseret opsætning, men der findes bestemt dem, der virkelig går i dybden med eksempelvis deres equalizer. Der er også mulighed for at justere grader af støjreducering, som dog nogle gange modarbejder samtalekvaliteten en smule. I de tilfælde fandt jeg ud af, at det var bedst at slukke for støjreduceringen på mikrofonen.
Swarm er brugervenligt, og jeg vil tro, at de fleste vil finde tilpasningsmulighederne ganske simple.
En ting jeg dog ikke har fået noget ud af, er den såkaldte 7.1 surround. Jeg har engang rost surrondlyd i et headset, hvortil jeg blev gjort opmærksom på, at det aldrig rigtig bliver surround når der kun er to drivere. Ikke desto mindre kan en emuleret surroundlyd sagten give et flot lydbillede. På ROCCAT Khan AIMO er den dog ikke eksisterende – i hvert fald næsten. Man skal virkelig spidse ører, hvis man vil høre forskel på 2.0 stereo og 7.1 surround. Det er lidt uheldigt, når det er en af funktionerne, ROCCAT fremhæver.
Lyd og samtalekvalitet
Lad os starte med lyden i spil, film og musik. Generelt har jeg her haft positive oplevelser, med god, klar og naturtro lyd. Der er selvfølgelig undtagelser, og her skal vi igen se mod 7.1 surround. Når surroundfunktionen er slået til, oplever jeg ofte, at skydespil, som Ghost Recon Breakpoint og Apex Legends, bliver sværere at orientere sig i. Det sker tit, at lydbilledet bliver uklart med 7.1, så man ikke kan høre præcist, hvor modstandere er.
Det er et grundlæggende problem med surroundfunktionen, at den ødelægger lidt af lyden. Mest mærkbart er det som sagt, når man skal orientere sig.
Holder man sig derimod til stereo, så fungerer headsettet ganske glimrende. Her kan jeg sagtens høre, hvor mine modstandere er, og lyden bliver gengivet som tiltænkt. De kan være lidt bastunge, hvilket er super fedt i ildkamp med granater og eksplosioner om ørene – måske er det faktisk i stereo-modus, at surround fungerer bedst.
Nu ser jeg ikke så meget film foran min PC, men den smule jeg har set med Khan Aimo var fint. Igen var lyden klar og flot, men det er ikke sådan at jeg vil kalde det velegnet til lange filmaftener da lyden stadig kan blive lidt for basset. Det samme billede tegner sig ved musikken, hvor ROCCAT Khan AIMO gør arbejdet tilfredsstillende, og jeg kan sagtens nyde et helt album med headsettet. Igen vil jeg dog ikke kalde det velegnet til lange lyttesessioner.
Hvor ROCCAT Khan AIMO virkelig skinner igennem, er samtalekvaliteten. Det er vigtigt for de fleste PC-spillere, og det har ROCCAT forstået. Khan AIMO har ikke været skyld i udfald eller forvrænget lyd. Både min egen stemme, og dem jeg nu har talt med, er gået klart igennem. Samtidig har det været let at lave en opsætning, hvor lyd fra spil er flot afbalenceret med lyd fra samtaler. På den måde er medspillere ikke forstyrrende, men heller ikke gemt bag bulder og brag fra spil.
Samtidig har Swarm en funktion, der hedder “Magisk Stemme”, hvor man kan få ændret sin stemme til kvinde, mand, monster eller tegnefilm. Det har min reptilhjerne moret sig gevaldigt over, når jeg har ringet en ven op og pludselig lyder som Laila fra den lokale bodega.
Alt i alt er lyden god, samtalekvaliteten er god og ekstrafunktionerne er sjove – hvor meget mere har man egentlig behov for i et headset?
Endelig dom
ROCCAT Khan AIMO er et godt headset, som tydeligvis er produceret af folk, der kender deres segment. Med god stereolyd, brilliant samtalekvalitet, brugervenlig software og underholdende funktioner, så er man vel mere eller mindre i mål.
Det giver dog ridser i lakken, når man bruger surroundlyd i sin markesføring og den viser sig at være så dårligt eksekveret. De småirriterende knapper på headsettet er heller ikke ligefrem et plus.
Det til trods, så er det indbyggede HiFi-lydkort(24-bit, 96 KHz, DAC) til at høre, og Khan Aimo ligger bestemt i den bedre klasse af hovedtelefoner til PC. Hvis man samtidig benytter sig af ROCCATs tastaturer og mus, så kan det sagtens forsvaret at tilføje Khan AIMO til sit setup. Derfor lander vi samlet set på 4½ stjerner.