Har du oplevet synsforstyrrelser ved brug af din telefon?

Vi bruger vores telefon meget. Rigtig meget faktisk. Uanset om dit job kræver, at du sidder foran en computer eller ej, bruger du den sikkert både i løbet af dagen og i din fritid, hvis du er ligesom størstedelen af danskerne.

Har du oplevet synsforstyrrelser ved brug af din telefon?

Mange af os sidder i et job, hvor vores eneste arbejdsredskab er vores computer. Vi er derfor helt afhængige af den. Fordi vi sidder så meget foran vores computere på jobbet og bruger vores mobiltelefon i fritiden, er vi ekstra afhængige af, at vores syn fungerer optimalt. Og vi bliver på samme måde hurtigt opmærksomme på, hvis synet ikke fungerer optimalt, eller hvis der er noget i vores synsevne, der ændrer sig.

Mange danskere oplever i stigende grad, at deres syn kan være sløret, når de kigger på deres mobiltelefoner og computere. Flere og flere går derfor til øjenlægen med de samme symptomer, som er en form for tåge eller generel sløring af synet. Hvis du er en af de danskere, der har oplevet det eller oplever det, mens du sidder og læser dette, behøver du ikke være bekymret. Denne lidelse har et navn: Flydere.

Tydelige ved brug af computer og telefon

Øjen flydere kan bedst forklares som en form for ”vandmænd”, spindelvæv eller tåger i synsfeltet. Øjen flydere er en synsgene, hvor uklarheder bevæger sig ind foran den centrale del af synet. De kan være meget ubehagelige og generende, da tågerne følger synsretningen.

Tågerne kommer især til udtryk, når du kigger op mod en hvid væg eller kigger på en computer eller mobiltelefon. Hvis du derfor er irriteret af tåger, når du sidder og kigger på din skærm, kan det være, du skal finde en tid til en øjenlæge, der kan fastslå, om du har øjen flydere.

Dog skal det nævnes, at mange øjenlæger ikke er bekendte med en behandlingsform, som afhjælper flydere, og vil derfor fortælle, at der ikke er noget, de kan stille op for at komme synsgenerne til livs. Grunden til dette svar er, at øjen flydere for et par år siden kun kunne kureres med en omfattende øjenoperation, som indebar en vis risiko for komplikationer. Man har derfor kun opereret dem, der har været hårdest ramt og har haft massive synsproblemer.

Ny laserteknologi kan afhjælpe problemet

Men der findes en behandling på diagnosen, som stadig ikke alle er bekendte med. På engelsk kaldes øjen flydere ”Floaters”, mens de på fransk kaldes ”Mouches Volantes”. Mouches Volantes betyder på dansk ”flyvende fluer”. Navnet kommer af, at den generende synsforstyrrelse kan beskrives lidt som fluer, der flyver for øjet.

Øjen flydere kan kureres ved hjælp af en laserbehandling, der kaldes Laser Vitreolyse.

Laser Vitreolyse er en laserteknologi, der kan mindske eller helt fjerne flydere. Selve behandlingen er skånsom, sikker og gør ikke ondt. Den er risikofri og kan gentages uden risiko for, at der kommer skader i øjet, som også er beskrevet i EuroTimes.

Hvorfor opstår flydere i øjet?

Øjen flydere opstår typisk med alderen. De fremkommer i øjets glaslegeme, som er en geléagtig væske, der ligger mellem nethinden og øjets linse. Hvis denne væske ikke er helt klar, kan det give synsforstyrrelser.

Det er i netop denne væske, øjen flydere sætter sig. I takt med alderen ændrer øjets glaslegeme sig, og fremkomsten af flydere er derfor helt normal og ganske ufarlig.

 

Opfølgning på sagen

Interessen for temaet fortsatte. Daniel Søgaard Hald kunne ikke slippe temaet. 10/9/2021 stillede igen redaktiornen skarpt på temaet med en artikel med temaet Skift mobilabonnent ofte og spar penge? – Du kan læse den her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om temaet..