Norsk politi advarer mod 5G-netværket

Det norske politis efterretningstjeneste advarer nu mod 5G-netværket og den sårbarhed som følger med det. De mange internetforbundne enheder vil øge risikoen for cyberangreb.

Norsk politi advarer mod 5G-netværket

Den norske Sikkerhetstjeneste (PST), pendanten til det danske Politiets Efterretningstjeneste, advarer nu mod 5G og de risiko der følger med det lynhurtige netværk. I det norske politis efterretningstjeneste årlige trusselsvurdering rejses der bekymringer omkring sikkerheden, når femte generations mobilnetværket går i luften. Her vil antallet af enheder forbundet til internettet eksploderer, hvilket stiller store krav til sikkerhed.

Læs også: Venstre går nu ind for brug af ansigtsgenkendelse

5G er selvkørende biler og robotteknologi på hospitaler

5G vil blive brugt til mange ting, men først og fremmest vil mange af de ting, vi allerede bruger i og udenfor hjemmet, pludselig blive forbundet til nettet. Derudover vil den hurtigere kommunikation og øgede båndbredde i 5G, vil bidrage og muliggøre helt nye typer af produkter, løsninger og tjenester. Nogle af de mest brugte eksempler på dette er selvkørende biler og robotteknologi på hospitaler. Men alle disse internetforbundne enheder øger sårbarheden over for cyberangreb, og det stiller store krav til sikkerheden.

Alt fra private hjem til kritisk infrastruktur styres af forskellige sensorer, der er forbundet til netværket. Dette er løsninger, der vil føre til effektivitet og økonomiske besparelser for både staten og samfundet. Udviklingen kommer dog ikke uden sikkerhedsudfordringer,”

Skriver efterretningstjenesten i trusselvurderingen. Det stigende antal enheder og tjenester, der løbende bliver forbundet til internettet, vil øge antallet af muligheder, som en trusselaktør kan bruge til at angribe enkeltpersoner og virksomheder.

Læs også: Venstre går nu ind for brug af ansigtsgenkendelse

5G kræver fælles sikkerhedsforanstaltninger

Også EU har fokus på 5G og de trusler, der kan følge med det nye mobilnetværk. Den 29. januar vedtog Europa-Kommissionen fælles sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med udrulningen af ​​5G-netværket. Efterretningstjenesten mener samtidig at 5G med tiden kan medføre skift i magtbalancen mellem offentlige myndigheder og kommercielle virksomheder:

Kommercielle virksomheder vil i stigende grad have adgang til og kontrol over information, tjenester og infrastruktur, der er kritiske for samfundets funktion. Fx For en udenlandsk stat med en særlig interesse i Norge og norske forhold, kunne ejerskab af sådanne virksomheder give store muligheder for efterretnings- og indflydelsesaktiviteter. Vores stigende afhængighed af digitale løsninger betyder, at de, der kontrollerer norsk økom, har en meget høj magt over samfundet,”

Fortsætter PST.

Også i Danmark giver 5G bekymringer

Det danske Center for Cybersikkerhed, CFCS, rejser også bekymringer omkring femte generation af mobilnetværket:

“Det, der ændrer sig med 5G, er, at vi vil se mange enheder, der er forbundet til Internettet, og sårbarheden over for cyberangreb vil være større,”

sagde Thomas Lund-Sørensen, leder af Center for Cybersikkerhed, til Jyllands-Posten i november sidste år.

5G-teknologien vil medføre nye spændende nye muligheder til gavn for samfundet, men vil samtidig åbne op for en større angrebsflade for hackere. Hvis hackere afbryder eller manipulerer med signaler, som sendes til og fra enheder forbundet til nettet, kan dette potentielt medføre fysiske ødelæggelser, da enheder koblet til internettet i stadig højere grad styrer fysiske systemer, skriver CFCS i deres trusselsrapport for 2019.

Læs også: Danmarks 4G-mobilnetværk er blandt verdens hurtigste

Kunstig intelligens kan hackes

Kunstig intelligens finder man allerede mange steder i samfundet, selv i vores mobiltelefoner. Men udviklingen er kun lige startet, og der forskes over hele verden i machine learning, som med tiden vil kunne udføre specifikke opgaver. Kunstig intelligens vil i høj grad blive brugt i selvkørende biler, industrisystemer, medicinering i sundhedssektoren med mere. Men kunstig intelligens kan også udnyttes af ondsindede.

Får hackere adgang til systemer, der med kunstig intelligens udfører et arbejde og nogle handlinger, så vil de påvirke dets beslutninger. Derfor kræves der systemer, der er ekstremt robuste over for cyberangreb.

Læs også: 5G vs WiFi – sådan bruger vi fremtidens internet

Sagens videre forløb

Siden vi publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 22/1/2020 publicerede redaktionen nyheden; Ansigtsgenkendelse bør midlertidigt forbydes i EU – Læs den her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om emnet..