Stream gratis musik med musikappen Musi
Musi-appen til iPhone har millioner af brugere. Den fungerer ved at streame musik fra YouTube, og i modsætning til Spotify, indgår den ikke aftaler med pladeselskaber. Derfor mener nogle, at den bryder reglerne om ophavsret.
Musi er en gratis musikstreamingapp fra Canada, som er populær især blandt teenagere. Musi fungerer helt anderledes end Apple Music eller Spotify, som har indgået kontrakter med pladeselskaber, hvor kunstnerne betales for afspilninger. Musi streamer i stedet musikken fra YouTube uden at betale nogen for det.
Det har musikbranchen ikke taget så godt imod, så nu venter der potentielt et sagsanlæg fra musikindustrien. Overfor WIRED har Musi forklaret, at de ikke selv har musikvideoer liggende. I stedet streamer de frit tilgængelige videoer fra YouTube og viser dem på deres egen platform.
For at få adgang til videoerne skal brugerne først se nogle videoreklamer. Herefter kan de streame musikken uafbrudt. Der kommer godt nok reklamer ind imellem, men de er lydløse, så musikken ikke bliver afbrudt. Hvis man vil slippe for annoncerne, kan man betale et engangsbeløb på 5,99 dollar.
Se også: Mobilabonnement med musik: Her er de bedste køb
Retssager i vente?
Selv om musikken, der ligger på YouTube, er gratis, er det stadig en vigtig indtægtskilde. YouTube viser for eksempel annoncer, som er med til at finansiere driften af de mange datacentre, som faciliterer streamingtjenesten.
Men Musi betaler hverken YouTube eller kunstnerne for sine afspilninger. Det minder om hjemmesiden Napsters tilgang til musikdeling. Her var det dog privatpersoner, der lagde musikken op til deling. Dengang fik det blandt andet Lars Ulrich fra Metallica op i det rødglødende felt, og han brugte meget energi på at vidne i retssager imod Naptster.
En talsmand for Vevo, som står for mange musikvideoer på YouTube, siger til WIRED, at Musi ikke har tilladelse til at bruge deres videoer, og at Vevo vil tage affære. Mon ikke, at folkene bag Musi på den baggrund kan se frem til at få nogle alvorlige samtaler med dyre advokater fra musikindustrien i den nærmeste fremtid?
En professor i ophavsret, som WIRED har talt med, oplyser, at han ikke er helt klar over, om Musi overtræder nogen love. Nogle af detaljerne om, hvordan Musi fungerer, er nemlig uklare.
Det er værd at bemærke, at Musi-appen er tilgængelig i Apples App Store. Dermed kan Apple altså også risikere at blive inddraget i eventuelle retssager, der kan være på vej, idet de har sagt god for appen og gjort den tilgængelig for millioner af iPhone-brugere.