Disse 10 elbiler scorer bedst i sikkerhedstest

Hvilke elbiler, der kan købes i Danmark, klarer sig bedst i sikkerhedstest? Her er de ti elbiler, der scorer højest i Euro NCAP 2021 sikkerhedstest.

Disse 10 elbiler scorer bedst i sikkerhedstest

Når der skrives om elbiler handler det ofte om rækkevidde, teknologi og deres ofte hurtige accelerationer, men hvad med sikkerheden. Når hele familien skal på tur, er det vigtigt at alle er godt beskyttede i køretøjet, og det er netop hvad European New Car Assessment Program (Euro NCAP) undersøger i deres omfattende sikkerhedstest af biler. I denne artikel tager vi et kig på de 10 elbiler, der scorer bedst i Euro NCAP-sikkerhedstest i 2021.

Euro NCAP blev etableret i 1997 og har siden da testet et utal af biler og vurderet hvor sikre de er. Bilerne udsættes for forskellige prøver og crash test, blandt andet frontal- og sidekollisioner med attrapper (dukker- crashtestdummies) fastspændt i bilernes sæder, hvor de tildeles en karakter for sikkerheden for voksne, børn, for fodgængere og bilernes indbyggede sikkerhedsfunktioner. Samlet får bilerne en karakter for sikkerhed mellem 0 og 5 stjerner.

Med den store interesse for elbiler er det vigtigt, at vi ikke bliver for fokuserede på rækkevidde og opladning, men også tager sikkerheden seriøst. Nedenfor lister vi de ti elbiler, der har scoret bedst i NCAPs 2021 sikkerhedstest og som er, eller snart bliver, tilgængelige i Danmark.

Se også: Alle elbiler i Danmark og deres rækkevidde

Elbiler, der scorer højest i NCAP sikkerhedstest

  1. Mercedes EQS: 5 stjerner (scorer 96 procent for fører og voksne, 89 procent for børn, 80 procent for fodgængere og 83 procent for sikkerhedsfunktioner).
  2. Polestar 2: 5 stjerner (scorer 93 procent for fører og voksne, 89 procent for børn, 80 procent for fodgængere og 83 procent for sikkerhedsfunktioner).
  3. VW ID.4: 5 stjerner (scorer 93 procent for fører og voksne, 89 procent for børn, 76 procent for fodgængere og 85 procent for sikkerhedsfunktioner).
  4. Skoda Enyaq IV: 5 stjerner (scorer 94 procent for fører og voksne, 89 procent for børn, 71 procent for fodgængere og 82 procent for sikkerhedsfunktioner).
  5. BMW iX: 5 stjerner (scorer 91 procent for fører og voksne, 87 procent for børn, 73 procent for fodgængere og 81 procent for sikkerhedsfunktioner).
  6. Audi Q4 e-tron: 5 stjerner (scorer 93 procent for fører og voksne, 89 procent for børn, 66 procent for fodgængere og 80 procent for sikkerhedsfunktioner).
  7. Ford Mustang Mach-E: 5 stjerner (scorer 92 procent for fører og voksne, 86 procent for børn, 69 procent for fodgængere og 82 procent for sikkerhedsfunktioner).
  8. Hyundai IONIQ 5: 5 stjerner (scorer 88 procent for fører og voksne, 86 procent for børn, 63 procent for fodgængere og 88 procent for sikkerhedsfunktioner).
  9. NIO ES8: 5 stjerner (scorer 82 procent for fører og voksne, 84 procent for børn, 72 procent for fodgængere og 92 procent for sikkerhedsfunktioner).
  10. MG Marvel R: 4 stjerner (scorer 80 procent for fører og voksne, 75 procent for børn, 55 procent for fodgængere og 80 procent for sikkerhedsfunktioner).

Tesla Model X og Model 3 er også blevet testet af Euro NCAP, hvor begge biler scorede 5 stjerner. Disse test er dog foretaget i 2019 og er derfor ikke med i ovenstående oversigt, som udelukkende inkluderer nyeste 2021-sikkerhedstest. Helt i bund af Euro NCAP sikkerhedstesten finder man også elbiler. Her er det Renualt Zoe og Dacia Spring, som scorer henholdvist 0 og 1 stjerne.

Læs også: Bilproducenter sender usikre og billige elbiler på markedet

Euro NCAP sikkerhedstest i detaljer

Herover finder du de ti elbiler, der i 2021 har scoret bedst i sikkerhedstest. Euro NCAP  har løbende strammet kravene til nye bilers sikkerhed og tester derfor grundigt i de fire kategorier:

  • Sikkerhed for føreren og voksne – herunder skæv kollision mod deformérbar barriere, fuld Bredde kollision mod fast barriere, sidekollisionstest, pæletest, piskesmældstest og AEB City nødbremse.
  • Sikkerhed for børn – herunder sikkerhed i autostol, fastgørelse af autostol og installation af autostol.
  • Sikkerhed for fodgængere – herunder stød mod hoved, stød mod lår og underliv, stød mod nedre ben og nødbremse for fodgængere.
  • Sikkerhedssystemer og funktioner – herunder Antiudskridningssystem (ESC), selehuskere, fartbegrænser, nødbremse og linjevogter.

Se også: De mest ventede elbiler i Danmark i 2022