Flere streamingtjenester skruer ned for billedkvaliteten

Flere af de helt store streamingtjenester forringer streaming-kvaliteten i Europa for at minske belastningen på netværket. Kan man se forskel i billedkvaliteten?

Flere streamingtjenester skruer ned for billedkvaliteten

Coronavirussen sætter i denne tid sine spor alle vegne i vores samfund. Med børn og forældre samlet i hjemmet, så er der specielt kommet et stort pres på bredbånd- og mobilnetværk, men til at forhindre at det hele bryder sammen, så kommer de store streamingtjenester med en hjælpende hånd.

Der bliver foretaget videoopkald i massevis, streamet, downloadet, arbejdet og der er generelt rigtig mange enheder på danskernes bredbåndsabonnementer i disse dage. Videostreaming er til stor belastning for netværket, fordi fuld HD- og 4K-opløsning kræver meget båndbredde. Ser man Netflix i 15 minutter i 4K-opløsningen, så bliver der altså brugt næsten 2GB data. Dette er streamingtjenesterne selvfølgelig opmærksomme på, hvorfor flere af dem nu sænker kvaliteten.

Læs også: Guide: Underholdning, læsning og opgaver til børnene i hjemmet

Disse streamingtjenester skruer ned for billedkvaliteten

Her er et overblik over hvilke streamingtjenester, som forringer kvaliteten i hele Europa:

  • Amazon Prime Video
  • Apple TV
  • Disney Plus
  • Facebook
  • Instagram
  • Netflix
  • Youtube

Dette betyder ikke at man ikke kan streame i fuld HD eller 4K-opløsning, men at selve kvaliteten ved disse opløsninger, altså bitraten, sænkes. Disney Plus skriver for eksempel, at de sænker bitraten med mindst 25 procent, og dette betyder selvfølgelig en ringere billedkvalitet, når man skal streame yndlingsserien eller filmen. Vil man kunne se forskel? Ja, det vil man. Mange vil sikkert ikke kunne se forskellen, mens andre tydeligt kan se det. Det er dog ikke afgørende for oplevelsen og man kan uden problemer nyde indholdet alligevel.

Læs også: Tid til streaming? Her er de bedste serier og film

ViaPlay sænker prisen på streaming-abonnement

I den anden lejr har vi tjenester som DRTV, TV2 Play og ViaPlay som ikke har valgt at skrue ned for kvaliteten. ViaPlay sænker endda prisen på deres abonnement med sportpakken, så det matcher abonnementet med TV og film til 99 kroner. Og måske gør den ringere streamingkvaliteten ikke den store forskel i et land som Danmark, der har en stærk digital infrastruktur. De danske teleselskaber overvåger nøje trafikken i denne tid, så man undgår driftsforstyrrelser og eventuelt et nedbrud. Skulle belastningen på det danske internet blive for høj, vil man kunne prioritere hvad der skal have båndbredde og hvad der ikke skal. For eksempel kan streaming få mindre plads, mens videomøder og lignende værktøjer prioriteres.

Læs også: Hvilke mobilabonnementer giver flest streamingtjenester for pengene?