Nu kan SpaceX-satellitter give mobildækning i hele verden
Der har længe været skrevet og talt meget om SpaceX og selskabets Starlink-teknologi. Teknologien har længe været tilgængelig som fast trådløst-bredbånd til hjemmet.
Nu er Starlink i gang med at udvide til også at tilbyde mobiltelefoni via satellitter, der kredser rundt om klodsen i lavt kredsløb i atmosfæren.
Læs også: Hvor hurtig er Starlink i mit område?
Starlink giver mobildækning uden om teleselskaberne
Firmaet bag Starlink, nemlig SpaceX, som i øvrigt er ejet af Tesla-direktøren Elon Musk, har netop sendt de første sattelitter, som skal gøre det muligt at bruge Starlink-teknologien på sin smartphone, op i rummet.
SpaceX har således meddelt på det sociale medie X, at man har sendt 21 Starlink-satellitter ud i rummet, hvor seks af dem har telefunktionalitet.
Falcon 9 launches 21 @Starlink satellites to orbit from California, including six with Direct to Cell capabilities → https://t.co/FgiJ7LOYdK pic.twitter.com/IKBkTSB63C
— SpaceX (@SpaceX) January 3, 2024
Starlink gør mobilmaster overflødige
En af fordelene ved Starlink er, at satellitterne gør mobilmaster på jorden overflødige. På nuværende tidspunkt er Starlink-teknologien dog mere begrænset end traditionelle mobilmaster. Starlink giver nemlig “kun” adgang til LTE ud over tale og SMS – altså ingen 5G.
I øjeblikket arbejder SpaceX efter en tidsplan for Starlink, som skal give SMS-funktionalitet direkte gennem deres satellitter i år. Derefter følger opkalds- og datafunktionalitet i 2025. Det bliver også muligt at koble IoT-enheder til netværket i 2025.
De første kunder, som kan se frem til at bruge Starlink-teknologien, er kunder hos T-Mobile i USA, canadiske Rogers Communications, australske Optus, japanske KDDI, new zealandske One, det schweiziske selskab Salt Mobile og chilenske Entel.
Starlink fungerer ved at et såkaldt eNodeB-modem ombord på sattelitterne. Det fungerer som en stor antenne, som kredser rundt om jorden og dermed giver dækning steder, hvor der ikke er dækning fra traditionelle, landfaste antenner.
Læs også: Store teleselskaber lægger nyt pres på EU om fair share