Nyt smart-toilet omdanner afføring til energi

Der er åbenbart energi at finde i afføring. Sydkoreanske studerende har skabt et toilet, der omdanner menneskeligt affald til energi og gødning.

Nyt smart-toilet omdanner afføring til energi

Det kan snart være slut med at se på afføring som affald, men i stedet som noget, der kan generere elektricitet. Det er i hvert fald lykkedes sydkoreanske studerende, at skabe et toilet, der omdanner menneskeligt affald til energi.

Når man går på toilettet og skyller sin afføring ud, havner det i et rensningssystem, der bruger energi på at få det til at forsvinde. Tænk hvis det kunne være omvendt, så vi ikke længere så på afføringen som affald, men i stedet brugte det til noget andet, måske endda til at skabe energi. Det tankeeksperiment har en gruppe forskere ved Ulsan National Institute of Science and Technology i Sydkorea gjort til virkelighed. De har udviklet et toilet med navnet BeeVi, der kan omdanne afføring til energi. Det foregår ved at sende affaldet ind i en opbevaringstank, hvor mikroorganismer nedbryder det fækale materiale for at isolere metangassen.

Læs også: Dansk algoritme kan mindske det enorme forbrug fra computerservere

Lidt, men ikke meget

Ifølge universitetets udregninger kan en gennemsnitspersons afføring hver dag omdannes til 50 liter gas, hvilket kan give omkring 0,5 mWh elektricitet, en mængde nok til at køre en bil 1,2 kilometer. Det er jo ikke meget, men det er bedre end ingenting, og det kan om ikke andet mindske vores daglige forbrug af energi en smule ved at gøre noget, vi alligevel ville have gjort. Affaldet bruges også til at producere gødning i laboratoriet.

De studerende bliver opfordret til at bruge toilettet og får så en digital valuta, ved navn Ggool, hver gang, de bruger det. De penge kan de købe blandt andet kaffe, nudler og andet for.

Læs også: Industri udpeger teknologiens rolle i at håndtere klimaudfordringer