EU: Apple, Google og Meta overholder ikke ny EU-lov
Apple, det Alphabet-ejede Google og Meta Platforms, som står bag blandt andet Facebook og Instagram, vil blive undersøgt for potentielle overtrædelser af EU’s forordning om digitale markeder (Digital Markets Act eller DMA), oplyser EU’s konkurrencemyndigheder mandag.
Det er et eskalerende skridt, som kan føre til store bøder for virksomhederne.
Læs også: Apple i høring hos EU: Vi overholder nye EU-regler
EU: It-giganterne har ikke gjort nok
EU-loven, der trådte i kraft den 7. marts, kræver, at i alt 22 platforme ejet af Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta og Microsoft overholder de nye regler, som skal sikre lige vilkår for deres rivaler og give brugerne flere valgmuligheder. De 22 online platforme er af EU kategoriseret som “gatekeepere” – altså platforme, der “udgør en vigtig gateway mellem erhvervsbrugere og forbrugere i forbindelse med centrale platformstjenester”.
“Kommissionen har mistanke om, at de foranstaltninger, som disse gatekeepere har indført, ikke er tilstrækkelige til at sikre en effektiv overholdelse af deres forpligtelser i henhold til forordningen om digitale markeder,” siger EU i en pressemeddelelse.
EU’s konkurrencemyndighed vil undersøge Alphabets regler om kontrol i Google Play og referencer til sig selv i Google Search, Apples regler om kontrol i App Store og valg af browser i Safari samt Metas “betal eller giv samtykke-model”.
EU-Kommissionen vil også undersøge Apples nye gebyrstruktur for alternative appbutikker og Amazons praksis, når det gælder rangering af annoncer på sin markedsplads.
EU advarer Apple midt i en strid med Epic Games
EU er ude med riven
EU sigter mod at afslutte undersøgelserne inden for et år, som er den tidsramme, der er fastsat i loven.
EU, med danske Margrethe Vestager i spidsen for konkurrencemyndigheder, er for tiden ude med riven for at sikre, at de største teknologigiganter lever op til den nye lovgivning.
I sidste uge havde EU på skift de forskellige it-giganter i høring, herunder Apple, som proklamerede, at man overholdt de nye regler. Men det er altså ikke et synspunkt, som EU deler.
Læs også: EU vil undersøge Big Tech for ikke at overholde nye EU-regler