Hvor meget e-affald generer, genbruger og reparerer Europa?

Europa er regionen, der skaber mest elektronisk affald, men vi er også klart bedst til at genbruge den, men det skal blive endnu bedre.

Hvor meget e-affald generer, genbruger og reparerer Europa?

Elektronik findes alle steder i vores daglige liv, lige fra smartphones og bærbar til køkkenudstyr og legetøj. Desværre har verden har et stigende problem med hensyn til elektronisk affald.

Det estimeres, at der alene i år bliver smidt mere end fem milliarder mobiltelefoner ud i følge The WEEE Forum (Waste Electical and Electronic Equipment Forum). I snit har en husholdning 74 elektroniske produkter – de 17 af dem ligger i en skuffe og samler støv.

Se også: Hvordan kan man genbruge sin mobil?

Mest e-affald fra europæerne – men vi er også bedst til genbrug

Den 14. oktober var det international E-waste day og Europa er blandt verdens største, når det kommer til e-affald med mere end 16 kg årlig per indbygger. Til sammenligning er tallet 5,6 kg i Asien og 2,5 kg i Afrika per indbygger.

Europa har dog på samme tid den største indsamling og genbrugsrate på 42,5 procent, men vi skulle gerne op på 65 procent.

I USA genbruges 9,4 procent af den elektroniske affald, mens de er bedre til det i Asien med 11,7 procent. Værst ser det ud i Afrika med kun 0,9 procent.

Se også: Hvor meget plastik bliver genanvendt?

Hvilke lande er bedst til genbrug elektronisk affald?

Der er stor forskel på de forskellige lande. Kroatien har en genbrugsprocent på 83, da sælgere er forpligtet til at tage imod gammel elektronik også uden at der bliver købt nyt. Danmark ligger på 67,5 procent, Malta skraber bunden med kun 20,8 procent.

Top 5 bedste lande i Europa til genbrug af elektronisk affald er:

  • Kroatien: 83 procent
  • Danmark: 67,5 procent
  • England: 67 procent
  • Bulgarien: 66,7 procent
  • Estland: 53,7 procent

Det er primært de manglende muligheder for at komme af med gammel elektronik, folk der samler ind og sælger videre og manglende lovgivning, der er problemerne, når det gælder genbrug.

Se også: Disse grønne teknologier skal redde jorden

Brænder guld, kobolt og kobber for milliarder

Ikke alene brænder vi guld, kobolt og kobber af for milliarder af kroner om året, når vi bare smider vores elektroniske affald ud, men der er også en masse giftige affaldsstoffer at tage hensyn til. De bliver også enten brændt eller dumpet i et 3. verdensland.

Det er både skadeligt for miljøet og vores helbred.