Techgiganter underskriver EU-pagt om sikker AI

Hundredvis af store virksomheder underskriver EU's AI-pagt om at fremme pålidelig og sikker AI-udvikling.

Techgiganter underskriver EU-pagt om sikker AI

EU har afsløret, at mere end 100 virksomheder, herunder et stort antal techgiganter, har underskrevet en ny pagt om kunstig intelligens.

Se også: EU vil gøre AI-genererede nøgenbilleder ulovlige

Forpligter sig til sikker og pålidelig AI

AI-pagten opfordrer underskriverne til at forpligte sig til mindst tre centrale tiltag. Den første er at vedtage en forvaltningsstrategi for at fremme udbredelsen af AI i virksomheden og arbejde hen imod fremtidig overholdelse af EU’s AI-forordning.

Virksomhederne forpligter sig også til at identificere og kortlægge AI-systemer, som sandsynligvis vil blive klassificeret som højrisikosystemer i henhold til AI-forordningen. Det er AI-systemer, der anvendes i kritisk infrastruktur såsom transport, uddannelse, sikkerhedskomponenter i produkter, beskæftigelse og retshåndhævelse.

Underskriverne skal også fremme AI-færdigheder og -bevidsthed blandt sine medarbejderne for at sikre en ansvarlig og etisk udvikling af AI.

Se også: Meta bruger dine data tilbage fra 2007 til AI-træning

Løftebrud uden konsekvenser

Pagten er et frivilligt løfte og ikke juridisk bindende, og virksomheder, der ikke overholder den, vil derfor ikke blive straffet.

Udvalgte underskrivere af EU’s AI-pagt

  1. Accenture
  2. Adobe
  3. Airbus
  4. Amazon
  5. Autodesk
  6. Booking.com
  7. Cisco
  8. Deutsche Telekom
  9. Google
  10. Hewlett Packard Enterprise
  11. IBM
  12. Mastercard
  13. Microsoft Motorola Solutions
  14. Nokia
  15. Orange
  16. Porsche
  17. Qualcomm
  18. Salesforce
  19. Samsung
  20. SAP
  21. Scania
  22. Snap
  23. Telefónica
  24. Telenor
  25. Vodafone

En af de store techgiganter, der ikke er på listen, er Meta. Selskabet udelukker dog ikke at underskrive pagten i fremtiden.

Pagten er dog en forløber for den tidligere nævnte AI-forordning, hvis regler i praksis skal overholdes fra 2. august 2026. Overholder virksomhederne ikke AI-forordningen, kan de få bøder på op til 7 procent af den globale omsætning.

Se også: EU vedtager verdens første lov om kunstig intelligens

Forberedelse på nye tider

Big Tech har været mål for omfattende ny EU-lovgivning i den seneste tid, hvor både forordningen om digitale tjenester (DSA) og forordningen om digitale markeder (DMA) har forsøgt at begrænse teknologivirksomhedernes beføjelser og indføre strengere regler for privatlivets fred.

EU har bevist, at unionen ikke er bange for at uddele store bøder til de virksomheder, der ikke overholder lovgivningen, og virksomheder som Apple og Meta har derfor ganske enkelt valgt ikke at udrulle AI-funktioner i EU på grund af “lovgivningsmæssig usikkerhed”.

Se også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud