Podimo beskyldes for at snylte på andres podcast-arbejde

Podimo beskyldes for at skrabe nettet for gratis podcast i forsøget på at lokke folk til at betale for tjenesten - Podimo beklager kommunikationsfejl.

Podimo beskyldes for at snylte på andres podcast-arbejde

Podimo reklamerer med, at de har tre spændende podcast om svindel, som de bruger til at lokke folk til at oprette en brugerprofil med, samtidig med at man skal indtaste betalingsoplysninger – det koster 59 kroner om måneden at lytte til podcast hos Podimo efter en 30 dages prøveperiode.

Problemet er, at disse podcast er gratis og bruges uden skabernes samtykke til kommercielt brug. Det skriver podcast-vært, Patrick Bay Damsted, i en længere tråd på Twitter, som selv står bag en af de podcast, Djævelens Værk, som han beskylder Podimo for at misbruge.

Han skriver, at de bruger hans podcast uden hans samtykke til at lokke brugerne til at betale for at bruge Podimo. Patrick Bay Damsted nævner også en gratis podcast fra DR og en anden fra Radio4, der begge er betalt med public service-midler, som podcast der udnyttes på denne måde.

Disse podcast er gratis på platforme hos Apple, Google, DR, Radio4 og andre platforme, mens Podimo bruger dem til at få  betalende kunder i hus.

Se også: Gratis apps til podcast

Podimo bruger podcast uden samtykke

”De indsamler simpelthen de podcast, vi andre skriver, producerer og udgiver og tjener penge på det – til sig selv! De snylter på mit arbejde”, slår han fast og kalder i samme ombæring Podimo for usmagelige, kyniske og kalder deres forretning for unfair parasitforretning.

Han forklarer videre, at han hos Google, Apple og Spotify styrer 100 procent, hvad der bliver udgivet, men ikke hos Podimo, ”som trækker vod og fisker alt op i deres tragt mod abonnement”.

Se også: De bedste telefoner til podcast

Har ikke været tydelige nok i kommunikation om gratis podcast

Podimos danske marketingschef Emilie Korning, skriver i en mail til mobilsiden.dk, at de ikke har været tydelige nok i deres kommunikation vedrørende de omtalte og gratis podcast.

”I den betalte udgave af Podimo får man adgang til vores eksklusive podcasts samt lydbøger i vores app. Man kan også lytte til alle shows, der findes på det åbne RSS – som det er tilfældet med de fleste andre podcast apps, der findes på markedet. Dette indhold behøver man ikke at være betalende abonnent for at lytte til. I forhold til den nævnte markedsføring erkender vi, at det ikke stod klart og tydeligt, at man ikke behøver at være betalende abonnent for at lytte til de pågældende podcasts. Det burde selvfølgelig stå tydeligt både i vores egen og vores partneres kommunikation. Det var ikke tilfældet her, hvilket er en fejl, som vi vil sørge for at rette op på.”

I et svar til Patrick Bay Damsted Twitter-indlæg skriver Podimo også, at de normalt i deres markedsføring er fokuseret på det store udbud af eksklusivt indhold, der findes på Podimo, men indimellem ønsker de også at fortælle, at det også er muligt at lytte til podcasts, der findes derude gratis i forvejen

Emilie Korning understreger samtidig, at Podimo er den eneste platform, hvor man kan tjene penge på sin podcast, der ligger frit på det åbne RSS, hvis man ”claimer” den på deres hjemmeside.

Gratis podcast kræver brugerprofil og betalingsoplysninger

Hvis man vil lytte til en gratis podcast på Podimo-platformen, så er man tvunget til at vælge “Start prøveperiode”, hvor man samtidig skal oprettes som bruger og indtaste betalingsoplysninger, inden man kan lytte.
Mange andre podcast-apps tilbyder, at man kan lytte til gratis podcast uden at skulle oprette brugerprofil og uden at skulle tilføje betalingsoplysninger. Vi har spurgt til, hvorfor man skal gøre det hos Podimo, men har ikke fået svar på det.