Epic Games’ direktør raser over Apples nye iOS-regler i EU
Apples forretningsmodel med at tage op til 30 procent i provision for apps, der er solgt i deres App Store, har længe været en torn i siden på EU. I EU mener man, at der reelt set er tale om et monopol, som Apple udnytter.
Som konsekvens vedtog EU i 2022 en ny lov i form af forordningen om digitale markeder eller Digital Markets Act (DMA). Den skal tvinge selskaber som Apple til at åbne deres platforme for andre og skabe fair konkurrence på det digitale marked.
Læs også: Til marts sker det: Apple åbner op for iOS efter pres fra EU
Apple udnævnt som gatekeeper af EU
Derfor kom forordningen i 2022. Som følge af den blev seks af de største techfirmaer i verden udnævnt af EU i september 2023 til at være såkaldte “gatekeeper”-virksomheder. Det vil sige virksomheder, som via deres monopol gør det dyrt eller besværligt for andre appudviklere eksempelvis at sælge apps eller modtage betalinger via virksomhedernes platforme. De seks virksomheder var Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta og Microsoft.
EU’s nye forordning stiller krav om, at virksomhederne skal åbne deres platforme op og gøre det lettere (og billigere) for andre udviklere at bruge virksomhedernes platforme. Det skal for eksempel være muligt for iOS-brugere at downloade apps andre steder end i Apples App Store.
Her har Apple været geniale. Deres bud på, hvordan de vil imødekomme de nye regler, vil dog næppe få EU til at klappe i hænderne. For selvom Apple har meldt ud, at de vil overholde reglerne, så andre kan bruge komme ind på deres platforme, har de samtidig gjort det så dyrt og besværligt, at der næppe er ret mange, som rent faktisk vil gøre brug af muligheden.
Se også: Brugte iPhones med garanti, reklamations- & returret
Lægger forhindringer i vejen for andre selskaber
Direktøren for Epic Games, Tim Sweeney, er mildest talt ikke imponeret. Tværtimod har han været et pænt stykke oppe i det røde felt på det sociale medie X. Her beskylder han Apple for at indføre unødvendige gebyrer og Apple-gebyrer.
“Apples plan om at modarbejde Europas nye lov om digitale markeder er et nyt, udspekuleret eksempel på ondsindet efterlevelse af loven,” siger Tim Sweeney på X.
Det lyder ellers lovende, når Apple selv omtaler deres bud på nye regler. Her vil Apple sænke provisionen på iOS-apps fra op til 30 procent til 10-17 procent på transaktioner for digitale varer og tjenester. Det lyder umiddelbart fordelagtigt, men så vil Apple samtidig indføre et gebyr i form af en årlig Core Technology Fee (gebyr på kerneteknologi) på 0,50 euro for hver eneste installation over 1 million. Det kan godt blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis man er en opstartsvirksomhed med fokus på vækst frem for indtjening.
Tim Sweeney, som netop har annonceret, at Epic Games vil lancere en spilbutik og Fortnite til iPhone, mener i sin kritik, at Apple prøver at få de til at se ud som om, at de lever op til kravene i lovgivningen, men at de i virkeligheden bruger de nye gebyrer til gøre det mere besværligt at komme uden om App Store-gebyrerne.
Organisation: EU bør reagere på Apples tiltag
En anden kritisk stemme kommer fra Max von Thun, der er europæisk direktør for Open Markets. Det er en organisation, som via lobbyisme og journalistisk arbejde prøver at modarbejde monopoler. Han mener, at EU bør svare Apples forsøg på at komme uden om forordningen med trusler om sanktioner.
EU er ikke kommet med nogen officiel udmelding eller modsvar til Apple. Det sker sandsynligvis først efter 7. marts. Det er den dato, hvor de omtalte “gatekeeper”-virksomheder skal aflevere en rapport til EU. I den skal de beskrive, hvordan de fremover vil overholde forordningen om digitale markeder.
Indtil da må vi vente i spænding på, om EU vælger at acceptere Apples forslag, eller om EU for alvor skruer bissen på og truer Apple med sanktioner.