HTC Desire – mobiltest – del 2

Hvor sulten er Desire på strøm? Er der dansk SMS-ordbog? Hvor flydende er brugerfladen? Velkommen til del 2 af Mobilsiden.dk's store HTC Desire test.

HTC Desire – mobiltest – del 2

I den første del af HTC Desire testen kunne du blandt andet læse om internettet, de animerede baggrund samt vores vurdering af designet.

Her i anden del går vi tættere på smidigheden i brugerinterfacet, ser på widgets, batteritid, SMS og kameraet.

HTC Desire nyt artikelfoto

HTC Desire

Brugerinterface og menu

En stor del afoplevelsen i HTC Desire er brugerinterfacet HTC Sense ansvarlig for.

Som på tidligere HTC-produkter er der også her, syv forsideskærme, som individuelt kan tilpasses med widgets, genveje og mapper.

Mobilen har en lang række rigtig lækre standard-widgets, som alle passer designmæssigt til hinanden. Derudover, kan der direkte fra widget-menuen, downloades nye funktioner som tilbydes helt eksklusivt til HTC-brugere.

Her midt i testen er der f.eks. kommet både en notat- og drikkepenge-widget.

Skulle du være i tvivl, så er en “widget” et lille program, der på forside-skærmen kan vise og opdatere forskellige informationer, uden du selv skal gøre noget. De mest almindelige widgets er vejrudsigter, ure, kalendere og musikafspillere.

HTC Desire er baseret på styresystemet Google Android og er dermed blandt de mest tilpasningen-venlige mobiltelefoner. Kortfattet kan man sige, at hvis en funktion mangler, kan den næsten altid downloades fra Android Market, forudsat, at hardwaren er understøttet.

HTC Desire nyt artikelfoto

HTC Desire med T9-tastatur

Dansk SMS-ordbog

Desire giver mulighed for at skrive SMS-beskeder på enten et QWERTY-tastatur, hvor alle tasterne er fremme, eller på T9-tastaturet. I begge tilfælde er der dansk ordbog.

Danske ord som f.eks. “færdig” og “spændende” gættes af mobilen, hvis der blot skrives “fardig” og “spandende”.

SMS-delen er også god til at gætte fejlskrivninger. Med andre ord kan man i en kæmpe brandert få ordene stavet rigtigt – også selvom de rigtige taster langtfra rammes.

Beskederne samles i indbakken som ‘samtaler’ under kontaktpersonens navn. 

MMS kan både sendes og modtages og de såkaldte “wap push”-beskeder som f.eks. nyhedsopdateringer fra TV 2, er også en del af SMS-systemet.

Hak i oplevelsen

Ak ja. Det skulle være så godt. Den store skærm, høje opløsning og hurtig 1 GHz processor… Men desværre er der skår i glæden.

Når man trykker “hjem”, så de syv forsideskærme scoller til midterpositionen, er oplevelsen ikke fyldende og der ses tydelige “hakker” når grafikken glider på plads.

I menuen (med alle ikonerne til programmerne) er hakkene også meget tydelige, når der trækkes i billedet.

Kampen mod konkurrenterne på smartphone-markedet er hård, og med den foromtale og interesse der har været omkring HTC Desire, er det simpelthen ikke godt nok, at udviklingsafdelingen ikke har haft øjnene med sig – specielt når lederen i grafisk smidighed hedder Apple iPhone.

Dermed kan vi konkludere, at processorkraften i hvert flad, ikke er udnyttet godt nok.

HTC Desire nyt artikelfoto

Batteriforbrug på HTC Desire

Sulten på batteri

I de første dage med Desire var det nærmest umuligt at trække driftstiden op over 10 timer. Efterfølgende gik det noget bedre – omkring 17 timer ved sengetid og stadig omkring 30 procent tilbage på batteriet.

HTC Desire skal som andre smartphones, når den bruges meget, oplades hver nat.

“Bruges meget” vil sige en del samtaler og sms’er og naturligvis fuld synkronisering og pushmail kørende hele tiden – samtidigt med, at jeg også går en del på nettet, hører musik og tager billeder.

Jeg har bemærket, at særligt det trådløse netværk, tapper ualmindeligt meget på batteritiden og man skal i hvert fald ikke glemme at slå det fra efter brug.

HTC Desire nyt artikelfoto

Videoafspilning

Rimeligt kamera

Der sidder et 5 megapixels kamera i HTC Desire, præcis som i Legend, Hero og HTC HD2.

Jeg synes billedekvaliteten er rimelig for en mobiltelefon at være, men det vigtigste er egentlig ikke den minimale forskel der er mellem billederne fra mobilerne – men mere, om den kan tage et billede når der er brug for det.

Både Legend og Desire starter kameraet op, og er klar til fotografering i samme hastighed – også autofokus er lige hurtigt, ligesom de også får billedet i kassen på samme tid. Kameraets opstartstid er under to sekunder på HTC Desire – hvis det lige har været brugt, er tiden under ét sekund.

Desire leverer ikke en overvældende præstation i fotokvalitet og særligt ved meget dagslys, har mobilen svært ved at styre billedets lysforhold.

Jeg er ikke over-imponeret af billederne fra HTC Desire – omvendt heller ikke det modsatte. Bedøm selv i galleriet her i artiklen.

Når GPS-delen i mobiltelefonen er slået til, sættes der automatisk GPS-koordinater på billederne, så du bagefter kan se hvor de er taget – f.eks. på Google Maps i mobilen. Uploades billederne til et onlinegalleri som Picasa vises location også på et kort. Denne funktion kaldes for geotagging.

Videooptageren leverer en fornuftig kvalitet dog med lidt problemer i forhold til modlys. For de teknisk interesserede kan vi oplyse, at opløsningen er 640×480 pixels (VGA) med 28 billeder pr. sekund i en datastrøm på 1,6 Mbps.

Billeder taget med HTC Desire

HTC Desire nyt artikelfoto

Friend Stream på HTC Desire

Overblik over vennerne

De forskellige mobilproducenter har hvert deres bud på, hvordan man samler kommunikation og holder styr på vennerne. I Xperia X10 kalder Sony Ericsson funktionen Timescape, mens Samsungs navn er Social Hub.

HTC har lavet Friend Stream som ikke er på samme avancerede niveau som Timescape i X10. Her er ingen mails og SMS-beskeder, men kun Facebook, Flickr og Twitter.

En widget opdaterer hver time de seneste statusmeldinger fra vennerne, og det er muligt både at “synes godt om” samt se og skrive kommentarer til vennerne.

Fra Friend Stream kan du poste den samme statusmelding til alle sociale tjenester på én gang.

Personligt synes jeg HTC’s sociale applikation tildels erstatter programmet “Facebook for Android”, men jeg savner muligheden for at se en oversigt over hvem der senest har kommenteret på mine indlæg og opdateringer.

Der skal dog uddeles ros for den komplette integration af Facebook i kontaktlisten, hvor både fødselsdage og profilbilleder automatisk bindes sammen med kontakterne.

Husk synkroniseringen

Hvis du skal have den komplette glæde af HTC Desire, så SKAL det binde den sammen med en Google Gmail, Google Apps konto eller Microsoft Exchange.

Google spiller særligt godt – hvilket jo nok hænger sammen med, at det også er Google der står bag det underliggende Android-styresystem.

Når du ved opsætningen af telefonen (første gang den tændes) har indtastet oplysningerne til f.eks. Gmail, bliver dine e-mails, kontakter og kalender automatisk synkroniseret over mobilens dataforbindelse. Ændringer i en kontakt eller kalenderaftale, vil altså helt automatisk være tilgængelig på både mobilen og Gmail-kontoen.

Hvis du ydermere indtaster din Facebook-konto (også i opstarten) linkes kontaktbilleder, statusopdateringer og Facebook-billeder sammen med kontakten. Når det hele er sat op kan du under en kontaktperson i mobilen både se de seneste SMS-beskeder, Facebook-updates og billeder, opkaldslister osv.

Denne form for dyb integration er både smart og vanedannende, men kræver samtidigt også, at man bruger de forskellige tjenester som gør det muligt.

HTC Desire nyt artikelfoto
Multitasking på HTC Desire

Multitasking – ja tak

Android-systemet i HTC Desire understøtter såkaldt “multitasking” – altså at flere programmer er aktive samtidigt. Når “hjem”-knappen holdes nede kommer joblisten frem der viser de seks seneste programmer.

Som standard har systemet altid gang i disse seks programmer – men det er på ingen måde et problem. Heller ikke selvom du f.eks. har flere hjemmesider kørende, musik eller radio i headsettet og måske lige tager et foto der sendes som mails.

Når der sammenlignes med HTC Legend oplever jeg ikke den store forskel på dette punkt, heller ikke selvom Desire har en større processor.

Den samlede anmeldelse

Dem samlede vurdering af HTC Desire kan du læse i vores kæmpetest af Desire.

Spørgsmål og forslag er som altid meget velkomne. Enten her under i kommentarfeltet eller på vores Facebook-gruppe.

Læs også:
 – Mobiltest: HTC Desire – del 1
 – Test: HTC Legend – en sikker vinder
 – Web-TV: HTC Legend – value for money

Fortællingen går videre

Siden vi bragte denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden kørte videre med bolden. 12/4/2010 havde redaktionen fokus på artiklen om Samsung Monte (GT-S5620) – godkendt touchmobil (mobiltest) – Læs her. Se også de seneste nyheder om emnet her.