Første indtryk og test af Samsung Galaxy S20 FE
Galaxy S-serien er Samsungs fineste og dyreste mobiltelefoner, som forleden fik et helt nyt medlem: Samsung Galaxy S20 FE. FE står for “Fan Edition” og er, ifølge Samsung, netop det brugerne har efterspurgt. Vi har været på besøg hos Samsung og kigget nærmere på den nye telefon. Er den noget værd? Her er vores første indtryk, og starten på en test, af Samsung Galaxy S20 FE.
Læs også: Sammenlign priser på Samsung-telefoner
Et nyt navn for “lite”-telefoner?
Man kunne godt mistænke, at “Fan Edition” var en erstatning for “lite”, som efterhånden har fået en negativ klang i manges ører. Lite-telefonerne er ofte billigere telefoner, som kun anvender navne fra topmodellerne og slet ikke kan sammenlignes med deres præstationer. Men det er slet ikke tilfældet med Samsung Galaxy S20 FE.
Med Samsung Galaxy S20 FE har eletronikgiganten fra Sydkorea lyttet til feedback og skabt en telefon med fokus på de parametre, som brugerne lagde mest vægt på; design, skærm, kamera og batteri. Fastholdt er de gode specifikationer fra Galaxy S20 og S20+. Væk er 100x space zoom, hovedtelefoner i æsken og andre småting, med målet at kunne sælge Galaxy S20 FE til en mere attraktiv pris.
Da Samsung præsenterede Galaxy S20-serien tilbage i februar, så var det med priser fra 6.999 kroner og helt op til 10.499 kroner. Der er var ingen tvivl om, at det var gode telefoner. Samsung Galaxy S20+ fik i vores test flotte 5 ud af 6 stjerner. Men prisen gjorde også, at de for mange mennesker blev for dyre. Derfor giver Samsung Galaxy S20 FE mening. Her får man mange af de samme specifikationer til billigere penge. Den billigste Samsung Galaxy S20 FE koster 5.199 kroner.
Designet på Samsung Galaxy S20 FE
Samsung Galaxy S20 FE placerer sig størrelsesmæssigt blandt Galaxy S20 og S20+. Den kommer med en 6,5 tommer skærm, hvor S20 har 6,2 tommer og S20+ er oppe på 6,7 tommer.
Designet minder utroligt meget om de andre i serien, men her er alligevel en, for nogle, vigtig forskel. Hvor de telefoner i serien er udstyret med en glas bagside, så kommer Galaxy S20 FE med en plastik bagside. Dette så vi også Samsung gøre med den billigste model i Galaxy Note 20-serien. Om man er til plastik eller ej er forskelligt, men under alle omstændigheder så føles glas bare mere lækkert og luksuriøst. Og til den pris, så er det at forvente. Men jeg synes heller ikke det er en dealbreaker.
Samsung Galaxy S20 FE kommer med en flad skærm, som er beskyttet med Gorilla Glass 3. En lidt ringere udgave end seriens andre telefoner, som er udstyret med Gorilla Glass 6. Den er dog beskyttet med en IP68-certificering, har stereohøjtalere, plads til microSD-hukommelseskort og en fingeraftrykslæser under skærmen. Hertil skal det dog siges, at fingeraftrykslæseren ikke er Samsungs ultralydslæser, men en mere traditionel optisk fingeraftrykslæser. Det behøver dog ikke være skidt, for Samsungs ultralyds fingeraftrykslæser er absolut ikke blandt de hurtigste. Jeg har dog ikke haft mulighed for at prøve denne endnu, men det er noget jeg undersøger i min test af Samsung Galaxy S20 FE.
Samsung Galaxy S20 FE har en virkelig god størrelse og så er det dejligt at se de vovede farver. Den kommer i hele seks styk: Cloud Red, Cloud Orange, Cloud Lavendel, Cloud Mint, Cloud Navy og Cloud White.
Læs også: Find priser på Samsung Galaxy-telefoner
Galaxy S20 FE 5G får opraderet ydelse
Indmaden minder heldigvis rigtig meget om de andre Galaxy S20 – og endda med en spændende opgradering, som jeg kommer til snart. Først handler det om skærmen.
Skærmen er som sagt på 6,5 tommer og i typisk god Samsung-kvalitet. Det er en flad skærm i fuld HD-opløsning, mod en højere QHD-opløsning i S20 og S20+, og med op til 120 Hz-skærmopdatering med 240 Hz touch rate. Vælger man 120 Hz-skærmopdatering, så tilpasser telefonen skærmopdateringen efter det indhold der vises på skærmen, for at kunne spare på energiforbruget. Spørger du mig, så er fuld HD ganske tilfredsstillende til denne størrelse skærm, og så er det en kæmpe fordel at skærmen er flad. Det er ikke en Dynamic AMOLED-skærm, men i stedet en lidt billigere Super AMOLED-skærm, men dette vil de færreste kunne se forskel på.
Samsung Galaxy S20 FE kommer i to udgaver: 4G og 5G. Og her er faktisk en større forskel end man skulle tro. 4G-modellen er den billigste og kommer med Samsungs egen Exynos 990-chipset (det samme som i resten af S20-serien). 5G-modellen er dyrere og kommer med en Snapdragon 865, så i test viser både bedre ydelse og lavere energiforbrug = længere batteritid. Indtil videre kommer de begge med 128 GB lagerplads og 6 GB RAM, men Samsung har også snakket om en 8 GB/256 GB-udgave. Når man sidder og navigerer rundt i brugerfladen, så kan man dog ikke mærke forskel på Exynos 990 og Snapdragon 865. Men i fx spil vil Snapdragon 865 leverer højere fps.
Alt dette skal trække Samsungs nyeste udgave af brugerfladen One UI 2.5. Det betyder altså, at Samsung Galaxy S20 FE ikke kommer med Android 11, men må nøjes med Android 10 lidt endnu. Hvornår Samsung opdaterer er endnu uvidst. Til gengæld loves der tre store Android-opdateringer.
Læs også: Nu giver Samsung tre store Android-opdateringer
Batteritid på Samsung Galaxy S20 FE
Jeg har endnu ikke kunnet teste batteritid på Samsung Galaxy S20 FE, men eftersom den har samme store 4500 mAh batteri som dens storebroder S20+, så forventer jeg omkring halvanden dag. Her er Samsung dog meget klar i spyttet og siger, at deres mål for batteritiden ikke er at holde strøm i flere dage, men at kunne komme gennem en hel dag uden problemer. Det må komme an på en prøve i min test af Samsung Galaxy S20 FE.
Samsung Galaxy S20 FE kommer desuden med 25W-hurtigopladning og 15W hurtig trådløs opladning. Det betyder at det store batteri efter en halv time i opladeren rammer 50 procent og en fuld opladning omkring en time og 15 minutter.
Læs også: Mobiltelefoner med bedst batteritid – disse telefoner holder længst
Tredobbelt kamera med vigtige funktioner
Heller ikke på kameraet skiller Samsung Galaxy S20 FE sig voldsomt meget ud, men her er alligevel en lille forskel. Der er tale om et tredobbelt kamera på bagsiden og et enkelt kamera foran. Ligesom de andre i serien, så tilbyder den også Samsungs brugbare funktioner som natfoto, super steady videooptagelse og Single Take (eller Tag ét som det hedder på dansk).
Det er samme 12 megapixel hovedkamera, samme 12 megapixel ultra vidvinkel og ikke samme telefotosensor. I S20 og S20+ sidder en 64 megapixel telefoto, mens S20 FE har en 8 megapixel. Begge tilbyder dog 3x optisk zoom og S20 FE op til 30x hybrid zoom. Her skal du ikke lade dig ikke snyde af megapixel. Men samtidig så kræver kameraet, at vi har noget mere tid med det, inden vi kan komme med nogle konklusioner. Er det på højde med resten af S20-serien, så er det et rigtig godt kamera og blandt de bedste på markedet.
På fronten sidder et 32 megapixel frontkamera, som er en opgradering fra det tidligere 10 megapixel og lukker mere lys ind. Man kan derfor forvente bedre selfies med S20 FE, men vi lover at sammenligne og vurdere forskellen.
Test af Samsung Galaxy S20 FE på vej
Vi er i fuld gang med test af Samsung Galaxy S20 FE, og indtil videre lover det rigtig godt. Det kunne meget vel tyde på, at OnePlus har fået sig en konkurrent i denne nye model fra Samsung, som de skal holde et vågent øje til – Samsungs FE-telefoner er nemlig kommet for at blive.
120 Hz-skærm, topydelse, en god brugerflade, stort batteri, stereohøjtalere, et rigtig godt kamera til en fornuftig pris. Det lyder ikke helt dumt og jeg har indtil videre et positivt indtryk af S20 FE. Men nu starter den rigtige test og så må vi se hvordan den klarer sig.
Samsung Galaxy S20 FE kan forudbestilles nu og lander i butikkerne den 2. oktober. Du kan se priser mere og på Samsung Galaxy S20 FE her.
Har du nogle spørgsmål til Galaxy S20 FE eller noget vi skal kigge nærmere på i anmeldelsen, så skriv en kommentar herunder.